Rusia și China provoacă SUA lângă Alaska

Rusia și China provoacă SUA lângă Alaska

Moscova și Beijingul și-au întărit patrulele navale pe lângă Alaska. Între timp, patru distrugătoare americane au fost mobilizate în vederea monitorizării vaselor rusești și chineze.

Rusia și China provoacă SUA lângă Alaska. Săptămâna trecută, forțe navale mixte ruso-chineze au patrulat în apropierea coastelor Alaskăi, evenimentul fiind, în opinia experților americani, cea mai mare mobilizare de flotile din apropierea coastelor americane.

Rusia și China provoacă SUA lângă Alaska

Potrivit oficialilor americani, 11 vase rusești și chineze s-au apropiat de Insulele Aleutine. Aceste vase, care nu au intrat niciodată ân apele teritoriale din SUA și care au plecat ulterior din zonă, au fost urmărite de patru distrugătoare americane și de un avion de tip P-8 Poseidon.

“E pentru prima oară în istorie”, a declarat Brent Sadler, cercetător principal la Heritage Foundation, fost căpitan de marină în retragere. “Date fiind războiul din Ucraina și tensiunile din jurul Taiwanului, acțiunea este deosebit de provocatoare”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un purtător de cuvânt al Comandamentului SUA din Nord a confirmat că Rusia și China au patrulat în comun printr-o zonă din apropierea Alaskăi, dar fără să precizeze numărul vaselor sau vreun loc anume.

“Aparatele aeriene și maritime din dotarea nostră au efectuat o serie de operațiuni menite să asigure apărarea Statelor Unite și a Canadei. Patrula a rămas în apele internaționale și nu a fost considerată drept o amenințare”, a subliniat comandamentul.

O „nouă eră a unei agresiuni dictatoriale”

Dan Sullivan, un senator din Alaska, membru al Comisiei pentru Servicii Armate din Senat, a declarat că patrula reamintește astfel că Statele Unite au intrat într-o “nouă eră a unei agresiuni dictatoriale” și a salutat riposta dură a SUA:

Ambasada rusă din Washington D.C. nu a răspuns cererii de a comenta situația. Vineri, Ministerul Apărării din Rusia a anunțat că o serie de vase rusești și chineze au efectuat o serie de manevre vizând instrucția în comunicații, aterizarea helicopterelor și decolări de pe puntea fiecăruia dintre vase, precum și o serie de manevre comune antisubmarin în sud-vestul Mării Bering, unde au fost amplasate ținte false care au trebuit detectate și distruse.

Ministerul Apărării a mai adăugat că, de la începutul manevrelor, vasele au parcurs peste 2300 mile marine, distanța incluzând operațiuni în Marea Japoniei și în Marea Ohoțk. Un purtător de cuvânt al ambasadei chineze din Washington a precizat că patrula nu era îndreptată împotriva Washingtonului.

“În conformitate cu planul anual de cooperare dintre armatele Chinei și Rusiei, vase din cele două țări au efectuat recent manevre comune în ape de importanță majoră din vestul și din nordul Oceanului Pacific. Acțiunea nu a fost îndreptată împotriva vreunei țări terțe și nu are nimic de-a face cu actuala situație internațională și regională”, a declarat purtătorul de cuvânt al ambasadei chineze, Liu Pengyu.

Răspunsul SUA

Vasele USS John S. McCann, USS Benfold, USS John Finn șI USS Chung-Hoon au apărut în apropierea flotilei, umrărindu-I traiectoria, după cum a declarat un oficial din sectorul american al apărării. Cele patru distrugătoare s-au alăturat astfel unei patrule maritime americane  și unui avion de recunoaștere.

Pe de altă parte, un vas al Pazei de Coastă americane s-a aflat la fața locului în septembrie trecut, când o flotilă formată din șapte vase rusești și chineze a apărut în apropierea Insulelor Aleutine din Alaska.

Deși, potrivit celei mai recente strategii a Pentagonului, China este principalul pericol pe termen lung la adresa SUA, Rusia este și ea considerată drept un “pericol iminent” la adresa Washingtonului și a aliaților săi.

Oficialii americani au urmărit îndeaproape semnele tot mai strânsei cooperări dintre Beijing și Moscova.

China a devenit cel mai important partener comercial al Rusiei începând din februariie 2022, după ce Moscova a invadat Ucraina și, potrivit unui raport al directorului serviciului național de informații din SUA, China a furnizat Rusiei tehnologie de primă importanță, care poate fi folosită atât în sectorul militar, cât și în cel civil.

Dar oficiali ai Administrației Biden afirmă că nu există dovezi din care să reiasă că China ar fi furnizat Moscovei armament militar letal destinat războiului său din Ucraina.

(Articol WSJ de Michael R. Gordon și Nancy A. Youssef; Traducerea: Alexandru Danga, RADOR)