Dictatura super-tehnologizată a Chinei a sedus Occidentul?

Dictatura super-tehnologizată a Chinei a sedus Occidentul?

Aversiunea față de Statele Unite sau de președintele Donald Trump îi face pe mulți să privească spre China comunistă cu speranță. Până la urmă, e de înțeles, Beijingul este singurul adversar serios care poate spera să răstoarne supremația americană asupra lumii.

Grav este că “nebunii” care își doresc o astfel de schimbare a stăpânilor n-or să aibă motive de bucurie prea multă vreme. Dincolo de miracolul economic al ultimele decenii , China reprezintă un model periculos de dictatură super-tehnologizată.

“Din 2014, guvernul Chinei își monitorizează îndeaproape cetățenii și îi clasează pe baza unui sistem de credit social, în care oamenii sunt penalizați pentru publicarea de știri false.. Dacă un cetățean nu are suficient credit social, atunci nu este în măsură să călătorească, nici să obțină o conexiune rapidă la Internet. Copiii lui nu au voie să urmeze școli bune, iar lui i se interzice să ocupe locul de muncă dorit.

În 2015, s-a  aflat că sistemul de credit social include și o listă neagră. Li Xiaolin, un avocat care a fost trecut pe această listă, a constatat că nu-și poate cumpăra bilete de avion, nici nu poate solicita un card de credit, indiferent de creditul său social”, scrie Mark Green  în materialul  publicat pe nationalinterest.org.

Ne puteți urmări și pe Google News

Până și sistemul de navigație prin satelit Beidou, concurentul GPS, are un rol în sistemul represiv construit cu migală de chinezi. Beidou stabilește cu o eroare de maximum un metru locul în care se găsește un individ.  Chiar și cei care nu au autoturisme pot fi urmăriți, pentru că în China există două aplicații pe care toată lumea trebuie să le aibă pe telefonul mobil: „Curățarea Web” și „Securitatea cetățenilor.

Big Brother, mic copil: China citeşte CREIERELE cetăţenilor

Ce ochi are Big Brother în China. Niciun om nu poate vedea ce vede Partidul

 

Urmărirea fiecărei mișcări este esențială pentru guvernarea zootehnică pe care o folosește Partidul Comunist Chinez. Tehnologia le dă posibilitatea conducătorilor de partid și de stat să gestioneze mase mari de oameni, “precum cei un milion de uiguri deținuți în prezent în „taberele de reeducare” din Xinjiang”.

Platforma integrată de operațiuni comune, un sistem de date regional care utilizează inteligența artificială pentru a identifica și monitoriza poulația de origine uigură, poate avertiza imediat poliția atunci când o persoană intră într-un loc public, fie că este vorba despre o bancă, un spital, un centru comercial sau un parc. De asemenea, programul avertizează guvernul dacă un număr important de uiguri se adună în aceeași zonă într-o perioadă scurtă de timp.

Grav este că încet-încet metodele folosite de chinezi se răspândesc în întreaga lume. Amenințarea teroristă și, mai nou, criza de sănătate au făcut ca și în UE să se pună problema unor aplicații  de monitorizare a mișcării oamenilor. În Statele Unite, “semnătura” telefoanelor mobile este folosită deja pentru a-i identifica pe cei care au luat parte la proteste mai mult sau mai puțin pașnice. Și asta nu e tot,   în tot Occidentul, cei care îndrăznesc să pună sub semnul îndoielii principiile diversității și corectitudinii politice au început deja să fie eliminați de pe marile platforme de social media. Urmează, oare, și un sistem de credite?