Big Brother, mic copil: China citeşte CREIERELE cetăţenilor

Big Brother, mic copil: China citeşte CREIERELE cetăţenilor

China a lansat un experiment în mai multe companii, în care angajaţilor li se fac „encefalograme” permanent, pentru a li se depista starea de spirit.

China este o ţară unde supravegherea oamenilor este la ea acasă. „Grand Firewall” care cenzurează internetul, milioane de camere de recunoaştere facială, un sistem de acordare de note pentru cetăţeni... Astfel, chinezii cu note mici nu vor mai avea voie să circule cu avionul sau cu trenul

De parcă toate acestea nu erau suficient de înfricoşătoare, cotidianul din Hong Kong, South China Morning Post, prezintă o informaţie şi mai teribilă:

În douăsprezece companii, unii salariaţi sunt obligaţi să poarte o cască sau şapcă specială. Aceasta este echipată cu senzori şi captatori care analizează activitatea creierului prin intermediul undelor cerebrale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Urmează apoi analizarea acestora în conformitate cu „algoritmi de inteligenţă artificială”, detectându-se astfel stările de depresie, de anxietate sau de mânie.

Potrivit companiilor care experimentează aceste căşti, sistemul a dus la ameliorarea activităţii personalului. Zhejiang Electric Power, care administrează reţeaua electrică a statului, afirmă că şi-a sporit profiturile cu 315 milioane de dolari, din 2014, în parte graţie acestui sistem.

Unul dintre oamenii de ştiinţă care se ocupă de implementarea proiectului, Jin Jia, spune că scopul acestuia este înainte de toate evitarea ca un angajat să creeze probleme la locul de muncă din cauza stării sale emoţionale. El a precizat că nu este vorba de o citire a gândurilor oamenilor.

„Când sistemul detectează o problemă, managerul îi cere angajatului să îşi ia o zi de concediu sau să lucreze într-un post mai puţin critic.”

Nici un detaliu tehnic privind acest sistem nu a fost făcut public. Societatea Deayea, care produce unul dintre captatorii de activitate cerebrală, susţine doar că sistemul este capabil să detecteze activităţile creierului, inclusiv oboseala şi lipsa de concentrare, cu o eficacitate de 90%.

Însă Huffington Post susţine că sistemul utilizat de regimul chinez seamănă foarte mult cu un electroencefalograf. Iar un expert citat de South Morning Post afirmă că „nu există nici o lege care să limiteze utilizarea unor astfel de echipamente în China”. Şi adaugă: „Supravegherea creierelor poate provoca probleme de viaţă privată la un nivel mult mai înalt.”