Rusia: Cei ce nu-și plătesc taxele sau pensia alimentară nu au voie să părăsească țara
- Radu Plugaru
- 29 aprilie 2019, 10:37
Numărul rușilor cărora nu li se permite să părăsească țara din cauza datoriilor a ajuns la 4,4 milioane, cu 50% mai mult decât anul trecut. Numărul a crescut timp de patru ani consecutivi, potrivit statisticilor Serviciului Federal al Executorilor din Rusia (FSSP).
Între lunile ianuarie și martie ale anului 2016, au fost emise 1.2 milioane de ordine de restricționare a călătoriilor. În aceeași perioadă a anului 2017, 2 milioane de ruși nu au avut voie să părăsească țara față de 2,9 milioane în primul trimestru al anului 2018.
FSSP consideră restricțiile de călătorie o modalitate eficientă de a influența debitorii - numai între lunile ianuarie și martie, rușii au rambursat peste 19 miliarde de ruble (aproximativ 250 milioane de euro), cu 45% mai mult decât anul trecut. Restricțiile de călătorie pot fi impuse asupra oricărui cetățean care datorează mai mult de 10.000 de ruble (140 Euro). Datoriile pot include restanțe legate de cardurile de credit, taxe datorate statului, pensii alimentare, amenzile de trafic, facturi de utilități etc. Interdicția de părăsire a teritoriului Rusiei este valabilă timp de șase luni și poate fi prelungită în mod repetat până la rambursarea integrală a datoriei.
Persoanele cele mai ”problematice” sunt clienții băncilor (40% din toți debitorii aflați sub restricții de călătorie), urmată de cei care au datorii la plata pensiei alimentare (20%) și cetățenii care au primit amenzii de circulație (10%). Persoanele cu restanțe la plata utilităților reprezintă 5%, iar cei care au împrumutat de la instituțiile financiare internaționale doar 1,5%, relatează cotidianul rus Izvestia.
Creșterea numărului de debitori se datorează creșterii numărului de credite acordate populației generale, consideră Igor Nikolaev, director al institutului de analiză financiară Grant Thornton. El subliniază că veniturile rușilor au scăzut în ultimii ani, ajungând în imposibilitatea de a-și rambursa împrumuturile. Executorii au devenit, de asemenea, mai activi, a explicat expertul.