Cea mai amplă operațiune a Rusiei, după Războul Rece
- Simona Stupar
- 21 octombrie 2016, 00:00
Rusia a decis să mute singurul său portavion, Amiral Kuznetsov, plus alte șapte nave ale flotei sale staționate în Marea Nordului, la Severomorsk, spre sud... la război
Este pentru a opta oară când vasul și escortele sale traversează Mediterana, un traseu care a devenit foarte important pentru strategia președintelui Vladimir Putin de a reafirma puterea navală a armatei ruse.
Acțiune „la nervi”
De data aceasta ceva este diferit - Moscova a alocat numeroase resurse în ultimii 10 ani pentru a-și dezvolta capacitatea de operare de pe portavionul lansat la apă la începutul anilor ,90.
Doar că până acum, spre deosebire de SUA, Franța, Marea Britanie și Italia, rușii nu au folosit aceste dotări „la nervi”, după cum remarcă și jurnaliștii Reuters, care prevăd că în mai puțin de două săptămâni avioanele SU-33 și MiG-29 vor bombarda în centrul Alepului și în alte părți din Siria.
Liderul de la Kremlin nu are neapărată nevoie de portavion pentru a transporta avioane în Siria, dacă voia, putea folosi foarte bine bazele aeriene pe care i le pune la dispoziție președintele Bashar al-Assad, mai ales că în acest fel operațiunea este mult mai costisitoare și riscantă.
Este vorba, în principal, de dorința Moscovei de a impresiona și a depăși Washingtonul în capacități militare, implicate săptămâni sau luni la rând în operațiuni complexe. Și, desigur, de a reaminti țărilor din nordul Europei, că Moscova este o putere regională care nu poate fi ignorată.
Armata norvegiană a difuzat imagini cu convoiul rusesc de vase de luptă. Presa din Norvegia a citat un șef al unui serviciu de informații militare norvegian, care a declarat că aceste nave „vor juca probabil un rol decisiv în bătălia pentru Alep”.
Geopolitică
Un oficial al NATO a afirmat: „Asaltul va fi suficient pentru a asigura Rusiei o strategie de retragere din Siria, dacă Moscova consideră că Assad este destul de puternic pentru a supraviețui.” Rușii și-au arătat puterea forțelor terestre și aeriene - în Ucraina, din 2014, în Georgia în 2008, în Cecenia și acum în Siria, acum e rândul forțelor navale. Doar că, spun analiștii, un portavion rusesc în Mediterana complică și mai mult geopolitica globală, adică exact ce-și dorește Vladimir Putin.