Rusia atacă infrastructura feroviară din Ucraina. Rafinăria de petrol și zeci de obiective militare, distruse. Patriarhul Kirill a cerut poporului să-l susțină pe Putin. VIDEO/UPDATE

Rusia atacă infrastructura feroviară din Ucraina. Rafinăria de petrol și zeci de obiective militare, distruse. Patriarhul Kirill a cerut poporului să-l susțină pe Putin. VIDEO/UPDATE Sursă: Facebook/ Володимир Зеленський

A 61-a zi de război. Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, l-a felicitat pe Emmanuel Macron pentru obținerea unui nou mandat la președinția Franței. Germania susține că a fost o greșeală că Ucraina nu a primit sprijin militar mult mai devreme. Statele Unite ale Americii (SUA) au confirmat că secretarul de stat Antony Blinken și secretarul apărării Lloyd Austin au vizitat Kiev pentru a se întâlni cu șeful de stat ucrainean. Iată ultimele actualizări privind războiul!

UPDATE 26: Patriarhul Kirill a cerut poporului să susțină autoritățile și să împiedice centrele străine de putere să distrugă independența Rusiei, a anunțat agenția de presă rusă Nexta.

UPDATE 25: Forțele rusești au distrus instalațiile de rafinare a combustibilului și a petrolului din Kremenciuk, un oraș din centrul Ucrainei situat la nord-vest de Dnipro, a transmis Ministerul Apărării de la Moscova.

Purtătorul de cuvânt al instituției guvernamentale, Igor Konașenkov, a declarat, în cea mai recentă informare privind „operațiunea militară specială” a Rusiei în Ucraina, că aceasta a efectuat mai multe lovituri asupra unor obiective militare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Intervenind la canalul de știri de stat Rossiya 24, Konashenkov a declarat: „Forțele armate ruse continuă operațiunea militară specială în Ucraina. Armele cu rază lungă de acțiune ghidate cu precizie au distrus instalațiile unei rafinării de petrol de la periferia nordică a orașului Kremenciuk pentru producția de combustibil, precum și depozitele cu produse petroliere care asigură echipamente militare pentru gruparea trupelor ucrainene”.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării a adăugat că forțele armate au „lovit 56 de instalații militare ucrainene”. Informațiile nu au putut fi verificate în mod independent.

Ce se întâmplă cu infrastructura feroviară a Ucrainei

UPDATE 24: Gările și infrastructura feroviară au devenit o țintă cheie pentru forțele rusești din Ucraina. Liniile de cale ferată sunt cruciale atât pentru aducerea de provizii, cât și pentru evacuarea civililor în țările limitrofe, cum ar fi Polonia.

Luni dimineață, cinci gări din centrul și vestul Ucrainei au fost ținta unor focuri de armă, inclusiv una în jurul orașului Krasne, în apropiere de Lviv, și două în regiunea Rivne, potrivit unor informații furnizate de șeful Administrației militare regionale Rivne, Vitalii Koval.

„Inamicul a lansat două atacuri cu rachete asupra infrastructurii feroviare. Pagubele sunt în curs de stabilire, nu există victime. Vă recomandăm insistent să vă aflați în adăposturi în timpul alertelor aeriene”, a spus el.

Șeful administrației militare regionale din Lviv, Maxim Kozitsky, a declarat că trupele rusești au tras rachete din aer provocând o explozie la substația de tracțiune a gării Krasnoye. Guvernatorul din Lviv a declarat că nu au existat victime în urma atacului de acolo, dar în alte părți se raportează morți sau răniți în urma atacurilor din regiunea Vinnytsia.

Numărul morților în rândul civililor crește în Donețk și Harkov

UPDATE 23: Cinci persoane, inclusiv doi copii, au murit în timpul bombardamentelor rusești în Donețk, a confirmat guvernatorul acestei localități, Pavlo Kyrylenko.

Între timp, alte trei persoane au murit în regiunea Harkov și 14 au fost rănite ca urmare a bombardamentelor continue pe parcursul zilei, care s-a întâmplat să fie Paștele ortodox, o sărbătoare importantă atât în Rusia, cât și în Ucraina.

„Astăzi, când creștinii ortodocși sărbătoresc Învierea lui Hristos, rușii au ucis cinci persoane în regiunea Donețk”, a scris anterior Kyrylenko pe Twitter. „Printre cei morți se află doi copii de 5 și 14 ani”, a adăugat el.

„Le sunt recunoscător tuturor locuitorilor din regiunea Harkov care s-au abținut să viziteze bisericile în acest Paște, precum și clerului pentru înțelegerea situației și decizia bine gândită de a nu organiza slujbe de noapte”, a transmis și guvernatorul Harkovului, Oleg Synegubov.

Rusia anunță încetarea focului la combinatul siderurgic de la Mariupol

UPDATE 22: Ministerul rus al Apărării a declarat că va permite civililor blocați în oțelăria Azovstal să evacueze zona. Unitățile rusești se vor retrage la o „distanță sigură” începând cu ora 12:00 BST, a precizat ministerul apărării.

Soldații și civilii ucraineni se află de săptămâni întregi sub asediu în complexul industrial, ultima parte din Mariupol care nu se află sub control rusesc.

Între timp, Consiliul regional Zaporizhzhia a transmis că regiunea „se pregătește pentru apărare”, pe fondul avertismentelor că forțele ruse pregătesc o ofensivă în partea central-sudică a Ucrainei.

„Inamicul se pregătește pentru ofensivă”, a transmis instituția, într-un comunicat de presă. „Trupele ruse de ocupație au adunat o mulțime de echipamente și personal pe secțiunea liniei de front Velyka Novosilka - Novodarivka - Malynivka. Inamicul încearcă să se deplaseze în direcția Zaporizhzhia, dar fără succes. Amplasarea forțelor pe front nu s-a schimbat”.

Orașul Zaporizhzhia a fost o stație de tranzit cheie pentru persoanele evacuate care au părăsit orașul încercuit Mariupol și zonele controlate de Rusia din sudul Ucrainei. Consiliul a transmis că o coloană de evacuare a plecat din Zaporizhzhia către Mariupol, dar a pierdut comunicarea la mai puțin de 25 de kilometri de orașul Manhush, la vest de Mariupol. Coloanele de evacuare au fost îngreunate de luptele active și au fost reținute frecvent la punctele de control rusești.

UPDATE 21: Potrivit ombudsmanului Lyudmyla Denisova, trupele ruse au creat un lagăr de concentrare într-o clădire a unei fabrici din Vovchansk, regiunea Harkov, unde torturează civili. Acțiuni similare sunt desfășurate în Izyum ocupat.

UPDATE 20: Partidul german de opoziție Uniunea Creștin-Democrată/Uniunea Creștin-Socială a propus o rezoluție pentru intensificarea imediată a livrărilor de arme către Ucraina.

Între timp, guvernul german, condus de cancelarul Olaf Scholz, a blocat livrările de arme grele către Ucraina.

UPDATE 19: În regiunea Harkov, forțele armate ale Ucrainei au doborât un avion rusesc.

Potrivit informațiilor preliminare, doi piloți au reușit să se ejecteze. AFU îi caută pe piloți.

Întreruperi de curent și apă în întreaga regiune Luhansk

UPDATE 18: Regiunea Luhansk din estul Ucrainei a înregistrat întreruperi extinse în alimentarea cu apă și energie electrică din cauza bombardamentelor intense ale Rusiei, a declarat Serhiy Hayday, șeful administrației militare regionale.

S-au înregistrat „încă 7.500 de întreruperi de energie electrică, aproape întreaga regiune Luhansk a rămas fără alimentare cu apă”, a declarat Hayday, luni dimineață.

„În ultimele 10 zile, în 10 localități a fost întreruptă alimentarea cu energie electrică din cauza bombardamentelor rusești, dintre care nouă au fost întrerupte complet. Asta înseamnă că 30.000 de familii au rămas fără electricitate. Numai în ultima zi, 7.500 de apartamente și case private au fost deconectate”, a adăugat șeful administrației militare regionale.

Hayday a susținut că forțele rusești au trecut la distrugerea infrastructurii din cauza lipsei de progrese pe câmpul de luptă.

„În total, 39 de așezări au avut întreruperi de energie electrică, 26 complet și 13 parțial”, a spus el, adăugând că „121.746 de consumatori sunt lipsiți de electricitate”.

Din cauza întreruperilor de curent, stațiile de pompare care furnizează apă în Severodonetsk și în districtul Popasna au fost oprite, iar infrastructura de alimentare cu apă din Rubizhne, Popasna și satele din apropiere este, de asemenea, deteriorată, a precizat Hayday.

OSCE cere eliberarea imediată a patru dintre oficialii reținuți

UPDATE 17: Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) a cerut eliberarea imediată a patru membri ai Misiunii sale speciale de monitorizare (SMM) în Ucraina care au fost „reținuți în zonele neguvernamentale din Donețk și Luhansk”, în estul țării.

„Detenția membrilor misiunii naționale SMM în Donețk și Luhansk este inacceptabilă și solicităm eliberarea lor imediată”, a declarat președintele în exercițiu al OSCE și ministrul polonez al afacerilor externe, Zbigniew Rau.

OSCE a anunțat sâmbătă că mai mulți membri ai personalului său sunt reținuți, dar nu a confirmat public cine este responsabil pentru detenția lor - cu toate acestea, zonele neguvernamentale din Donețk și Luhansk sunt controlate de separatiștii susținuți de Rusia.

Luni, un purtător de cuvânt al OSCE a declarat că „încă lucrează pentru a asigura eliberarea personalului misiunii lor”.

Context: SMM este o divizie civilă neînarmată a OSCE însărcinată cu observarea și raportarea zonelor de conflict; aceasta și-a menținut prezența în Ucraina din 2014, la cererea guvernului, după anexarea Crimeei de către Rusia și izbucnirea conflictului în regiunea Donbas din estul Ucrainei.

Pe 31 martie, mandatul SMM al OSCE în Ucraina a expirat după ce Rusia - care este unul dintre cele 57 de state participante la organizație - a blocat prelungirea acestuia, însă SMM a continuat să opereze în Ucraina în calitate administrativă.

Secretarul general al OSCE, Helga Maria Schmid, a declarat că personalul SMM a fost supus la „intimidare, hărțuire și retorică publică ostilă” în zonele separatiste susținute de Rusia din Donețk și Luhansk, în urma expirării mandatului.

„Condamn actele deplorabile de intimidare, hărțuire și retorică publică ostilă împotriva personalului SMM și al misiunii în zonele neguvernamentale controlate de guvern din Donețk și Luhansk. Toți membrii misiunii noastre naționale rămân funcționari ai OSCE și ar trebui să beneficieze de imunitate funcțională, inclusiv în această perioadă în care mandatul a expirat”, a declarat Schmid.

Rusia dă semne fie de prostie, fie de disperare

UPDATE 16: Profesorul Phillips O'Brien, profesor de studii strategice la Universitatea din St Andrews, a spus în cadrul emisiunii Today de la BBC Radio 4 că armata rusă nu este ceea ce mulți credeau că va fi.

„De fapt, nu este deloc avansată. Au suferit atât de multe pierderi în campania de la Kiev și în altele... și nu luptă în mod deosebit de inteligent, din câte putem spune”, a spus profesorul.

De asemenea, analistul a subliniat că ființele umane „nu sunt doar niște mașini programabile”.

„Acești soldați care au fost scoși din Kiev erau soldați înfrânți - văzuseră și comiseseră crime de război, văzuseră oameni murind, erau epuizați, echipamentul lor dispăruse”, a precizat profesorul Phillips O'Brien.

Faptul că rușii nu îi lasă să se odihnească, a continuat el, „este un semn fie de prostie, fie de disperare”.

„Problema ucrainenilor va fi: pot să-i împingă pe ruși înapoi? Rușii au încă o mulțime de artilerie grea și au armament modern, iar ucrainenii sunt o armată mai ușoară. Așa că s-ar putea să nu fie atât de ușor...

Această armată rusă va dispărea în două luni... Deci, dacă veți trece la un război lung în care Rusia va duce un război lung de ocupație în Ucraina, vor avea nevoie de o nouă armată. Și va fi o armată de recrutare”, a arătat analistul.

Victime după bombardarea a cinci gări din Ucraina

UPDATE 15: Reprezentanții căilor ferate ucrainene raportează că cinci gări din centrul și vestul Ucrainei au fost atacate, provocând un număr de victime.

Oleksander Kamyshin, care conduce compania feroviară de stat ucraineană Ukrzaliznytsia, a declarat pentru televiziunea ucraineană că atacurile au avut loc la interval de o oră unul de altul, luni dimineață.

Acesta urmează după un atac cu rachete lansat luna trecută de forțele rusești asupra unei gări din orașul Kramatorsk din estul Ucrainei, care a ucis cel puțin 50 de persoane - inclusiv copii - în timp ce așteptau să fie evacuate în zone mai sigure ale țării.

UPDATE 14: Șeful Ukrzaliznytsia, Oleksandr Kamyshin, a declarat pe 25 aprilie,  că există persoane rănite în urma atacurilor îndreptate spre cinci gări din centrul și vestul Ucrainei, dar nu a precizat numărul acestora.

Anterior, au fost raportate două tiruri de rachete asupra infrastructurii feroviare din Rivne, potrivit șefului administrației regionale.

UPDATE 13: Guvernatorul Roman Starovoit a susținut că două drone ale Ucrainei au fost doborâte în regiunea Kursk din Rusia.

UPDATE 12: Agenția de presă rusă de stat TASS relatează că o explozie a unui dispozitiv neidentificat a avut loc pe scările unei clădiri rezidențiale de nouă etaje din Saint Petersburg. 66 de persoane au fost evacuate, nu s-au înregistrat răniți.

UPDATE 11: Militarii din Rusia au adunat un număr mare de echipamente și personal la secțiunea Velyka Novoselka-Novovorovka-Malinovka și se pregătesc pentru o ofensivă spre Zaporizhzhya, a anunțat șeful administrației regionale, Ivan Arefiev.

UPDATE 10: Explozii puternice sunt raportate în regiunea Vinnitsa, pe teritoriul Comandamentului Forțelor Aeriene, după ce rușii au lansat șase rachete de croazieră. Unele dintre ele au lovit apărarea aeriană. Restul au lovit mai multe structuri, provocând daune semnificative infrastructurii.

În Rivne, două tiruri de rachete au fost lansate în această dimineață asupra infrastructurii feroviare, potrivit șefului administrației regionale. Momentan, nu au fost raportate victime umane.

UPDATE 9: Secretarul de stat american Antony Blinken spune că el și secretarul american al apărării Lloyd Austin au luat un tren din Polonia spre Kiev, unde s-au întâlnit cu președintele ucrainean Zelensky.

Oficialul a mai spus că delegația americană a văzut oameni pe străzile Kievului, ceea ce indică - spune el - că bătălia pentru oraș a fost câștigată. În timpul vizitei de duminică, care a fost cea mai înaltă la nivel înalt în Ucraina a oficialilor americani de la invazia rusă - SUA au anunțat un ajutor militar suplimentar de peste 700 de milioane de dolari pentru Ucraina.

De asemenea, Departamentul de Stat a declarat că diplomații americani vor începe să se întoarcă în Ucraina în această săptămână. Blinken spune că SUA va decide în mod deliberat și cu atenție când va redeschide ambasada de la Kiev.

UPDATE 8: Cel mai recent raport de informații despre Ucraina de la Ministerul britanic al Apărării spune că Rusia „a făcut progrese minore în unele domenii de când și-a schimbat obiectivul pe ocuparea completă a Donbasului”.

„În lipsa unor facilitatori logistici și de sprijin de luptă suficienți, Rusia nu a reușit încă să realizeze un progres semnificativ”, arată instituția guvernamentală.

„Decizia Rusiei de a asedia mai degrabă decât de a ataca uzina siderurgică Azovstal din Mariupol înseamnă că multe unități rusești rămân fixate în oraș și nu pot fi redistribuite. De asemenea, apărarea Mariupolului de către Ucraina a epuizat multe unități rusești și a redus eficiența lor de luptă.

Ministerul rus al Apărării a propus ca plățile compensatorii pentru familiile personalului militar decedat să fie supravegheate de oficiali militari și nu civili. Acest lucru reflectă probabil o dorință de a ascunde adevărata amploare a pierderilor Rusiei de populația internă”, se mai arată în raport.

UPDATE 7: Trupele rusești continuă să bombardeze combinatul siderurgic Azovstal din orașul portuar Mariupol, situat în sudul țării, și s-ar putea să pregătească noi atacuri asupra uzinei, potrivit celei mai recente actualizări a Institutului pentru Studiul Războiului din SUA.

Grupul de reflecție a transmis că apărătorii ucraineni ai uzinei sunt supuși unei presiuni continue.

Deși afirmă că este posibil ca comandanții ruși să încerce în continuare să elimine prin înfometare trupele ucrainene rămase, adaugă că soldații ruși ar putea fi nevoiți să lanseze ceea ce a descris ca fiind un „asalt pripit” asupra oțelăriei pentru a respecta termenul limită impus de Kremlin de a elibera complet Mariupol, ceea ce ar cauza probabil pierderi grele pentru Rusia.

Institutul pentru Studiul Războiului a mai arătat că nu poate verifica rapoartele privind un astfel de termen limită, care provin din surse ucrainene.

UPDATE 6: „Președintele a fost foarte clar că nu vor exista trupe americane care să lupte în Ucraina și asta include cerul de deasupra Ucrainei”, a declarat un oficial din domeniul apărării pentru mass-media americane.

„Această vizită nu prevestește o implicare reală a forțelor americane”, a adăugat acesta.

Bridget Brink a fost numită în funcția de ambasador al SUA în Ucraina

UPDATE 5: Mai multe informații despre întâlnirea dintre Blinken și Austin și Zelensky. În timpul vizitei, oficialii americani au numit și noul ambasador al SUA în Ucraina.

Diplomatul veteran Bridget Brink, care este în prezent ambasador în Slovacia, va ocupa un post rămas vacant de la începutul anului 2020 sub administrația lui Donald Trump. Presa americană a relatat că președintele Joe Biden o va nominaliza în cursul zilei de luni.

De asemenea, SUA au declarat că analizează condițiile de securitate din capitala Kiev și că vor redeschide ambasada de acolo de îndată ce situația o va permite, într-un nou impuls diplomatic în Ucraina de la invazia Rusiei de acum aproape două luni.

Ambasada rămâne închisă, cu un birou temporar care a fost mutat în Polonia vecină. Personalul ambasadei ar urma să înceapă să facă deplasări de o zi în orașul Lviv din vestul Ucrainei în zilele următoare, potrivit presei americane.

UPDATE 4: Alerte de raid aerian au fost declanșate în mai multe regiuni din Ucraina.

Sirenele au fost activate în oblasturile Cerkasy, Cernihiv, Kiev, Kirovohrad, Vinnytsia, Zhytomyr, Sumy, Kharkiv, Odesa, Mykolaiv, Zaporizhzhia, Poltava, Dnipropetrovsk, Donetsk, precum și în Kiev.

UPDATE 3: Consilierul prezidențial al Ucrainei, Oleksiy Arestovych, raportează că invadatorii ruși au încercat să captureze Chornobaivka pentru a 17-a oară.

UPDATE 2: Săgeți de metal au fost găsite în corpurile oamenilor în gropi comune lângă Bucha și Irpen, scrie The Guardian.

Experți independenți în arme, care au analizat imaginile, au confirmat că acestea erau fléchettes o armă antipersonal folosită pe scară largă în timpul primului război mondial.

Rusia încearcă să recupereze documente secrete de pe Moskva

UPDATE 1: Rusia încearcă să recupereze rachetele anti-navă și anti-aeriene cu care era echipat crucișătorul, precum și documente secrete și echipamente militare de pe crucișătorul scufundat „Moskva”.

Potrivit Bild, o navă de salvare Kommuna lucrează în prezent la locul unde s-a scufundat crucișătorul.

Știre inițială: Războiul din Ucraina continuă. Președintele Volodymyr Zelensky l-a descris, în circumstanțele diplomatice actuale, pe Emmanuel Macron ca fiind un „prieten adevărat” și și-a exprimat aprecierea pentru sprijinul acordat de Franța de la începerea invaziei militare de către Rusia.

„Sunt convins că avansăm împreună spre noi victorii comune”, a transmis președintele Volodymyr Zelensky, într-un mesaj publicat pe pagina sa de Twitter.

Emmanuel Macron a jucat un rol central în încercarea de a pune capăt războiului din Ucraina, vizitându-l pe președintele rus la Moscova înainte de invazie și participând de atunci la o serie de convorbiri telefonice cu Vladimir Putin.

Germania: Ar fi trebuit să sprijinim Ucraina mai devreme

Între timp, vicecancelarul german a afirmat că a fost o greșeală că țara sa nu a sprijinit militar Ucraina mult mai devreme. Într-un interviu acordat postului public german de televiziune Zweites Deutsches Fernsehen, Robert Habeck a spus că Ucraina ar fi trebuit să primească sprijin de acum câțiva ani.

„Cu siguranță ar fi trebuit să sprijinim militar Ucraina mult mai devreme, și nu mă refer doar la zile sau săptămâni, ci la ani”, a declarat vicecancelarul Germaniei.

Administrația precedentă a Angelei Merkel a fost criticată pentru legăturile sale cu Rusia, în special pentru dependența sa de energia rusă.

Habeck spune că Germania ajută acum la aprovizionarea Ucrainei cu armament greu, după ce guvernul s-a angajat să majoreze cheltuielile pentru apărare pentru a îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB. De asemenea, a suspendat gazoductul Nord Stream Two din Rusia.

SUA confirmă că Blinken și Austin s-au întâlnit cu Zelensky

Statele Unite au confirmat că secretarul de stat Antony Blinken și secretarul apărării Lloyd Austin au călătorit duminică la Kiev pentru a se întâlni cu președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky. Un oficial ucrainean a declarat anterior că Blinken se afla în Ucraina, dar SUA au refuzat să comenteze.

Totuși, în ultimele momente, Washingtonul a anunțat vizita și a spus că cei doi se află în prezent în afara teritoriului ucrainean.

A fost vizita la cel mai înalt nivel a diplomaților americani în Ucraina de la începutul invaziei rusești. Pe lângă președintele Zelensky, Blinken și Austin s-au întâlnit și cu ministrul de externe Dmytro Kuleba, cu ministrul apărării Oleksiy Reznikov și cu ministrul de interne Denys Monastyrsky, a relatat CNN citând un înalt oficial al Departamentului de Stat.

Ajutor militar suplimentar de 700 de milioane de dolari

În cadrul întâlnirii de la Kiev, SUA și-au reiterat sprijinul pentru Ucraina și au promis o finanțare militară de peste 700 de milioane de dolari pentru a le ajuta efortul de război, spun oficialii. Aproximativ jumătate din bani vor merge către Ucraina, în timp ce restul va fi împărțit între membrii NATO și alți aliați regionali.

În plus, SUA vor vinde muniție în valoare de 165 de milioane de dolari Kievului.

Refugiații de la Mariupol descriu trauma taberelor civile

În ceea ce privește luptele militare, în condițiile în care Mariupol se află aproape sub controlul total al Rusiei, după săptămâni de bombardamente, cei care au scăpat din orașul din sudul Ucrainei au vorbit pentru presa internațională despre faptul că au fost ținuți în tabere de procesare înghesuite și murdare înainte de a fi evacuați.

Oleksandr și Olena spun că au ajuns într-un centru atunci când au încercat să scape din oraș. După ce au mers pe jos 3 km de la casa lor până la un punct de evacuare, au fost conduși la un centru de refugiați din Rusia, într-o fostă școală.

„A fost ca un adevărat lagăr de concentrare”, s-a exprimat Oleksandr, în vârstă de 49 de ani, comentând situația pentru BBC.

„Nu vă puteți imagina cât de oribile erau condițiile”, a spus Olena. „Persoanele în vârstă dormeau pe coridoare fără saltele sau pături. Nu exista decât o singură toaletă și o singură chiuvetă pentru mii de oameni, spune ea. În curând a început să se răspândească dizenteria”.

Incendiu la un depozit de petrol din regiunea rusă Briansk

Agenția de presă de stat TASS din Rusia a anunțat, luni dimineață, că un incendiu a izbucnit la un depozit de petrol din regiunea Briansk.

„Ministerul pentru Situații de Urgență a confirmat că există un incendiu. Există, de asemenea, o confirmare că este vorba de rezervoarele de combustibil”, a relatat TASS, citând biroul de presă al guvernului, care a mai spus că primii respondenți se îndreaptă spre locul incidentului.

Ministerul rus pentru Situații de Urgență din Briansk a primit informații despre incendiu la ora 2 dimineața, ora Moscovei, potrivit TASS. Ministerul a trimis echipe de salvare la fața locului, iar acestea au confirmat că incendiul a avut loc la un depozit de petrol, a precizat ministerul.

Cauza incendiului rămâne neclară.

Context: Pe 14 aprilie, cel mai important organism de aplicare a legii din Rusia a declarat că investighează un presupus atac cu elicopter ucrainean în regiunea Briansk, la doar câteva zile după ce Kremlinul a acuzat Ucraina de organizarea unui atac cu elicopter asupra unui depozit de combustibil din regiunea vecină Belgorod.

Forțele rusești pregătesc o „ofensivă” în Herson

Privind situația din Ucraina, șeful militar al orașului Kryvyi Rih, situat în sudul centrului țării, a declarat că autoritățile au observat pregătiri pentru o posibilă nouă ofensivă a forțelor rusești din Herson. Apărarea este consolidată în zonă, a spus acesta.

În declarații televizate, Oleksandr Vilkul a declarat că forțele rusești „formează o formațiune de atac ofensiv în direcția noastră, în regiunea Herson. Așteptăm posibila lor trecere la ofensivă în zilele următoare. Dar știm mai multe despre ei decât cred ei, le înțelegem toate planurile și suntem pe deplin pregătiți pentru orice evoluție a situației”.

Vilkul a declarat că garnizoana din Krivyi Rih se află în„ stare de pregătire” și „are apărarea pregătită”.

„Se lucrează mult în continuare pentru a ajuta la evacuarea oamenilor din zona de front”, a mai spus șeful militar al orașului. „Krivyi Rih pune la dispoziție autobuze și ambulanțe. Am furnizat asistență medicală și asistenți sociali. Dar oamenii ies cu bicicletele și scot bătrânii și copiii în roabe”.

La începutul acestei săptămâni, un general rus de rang înalt a declarat că Moscova plănuiește să stabilească un „control total” asupra sudului Ucrainei în cea de-a doua fază a invaziei sale în Ucraina.

Kremenciuk ar fi fost lovit de nouă rachete

Dmytro Lunin, șeful Administrației militare regionale Poltava, a transmis că nouă rachete rusești au lovit orașul Kremenciuk din centrul Ucrainei.

„Deja nouă rachete rusești au lovit infrastructura din Kremenciuk în această seară (duminică seară -n.r.)”, a declarat Lunin. „Inamicul nu are nicio considerație, chiar și într-o zi atât de sfântă”.

Majoritatea ucrainenilor au respectat duminică sărbătorile pascale. Lunin nu a oferit detalii despre consecințele loviturilor.