Războiul din Ucraina. Rusia plasează sisteme de rachete Iskander. Dacă ultimii civili vor fi uciși, Ucraina oprește negocierile. Peste 80% dintre soldați se întorc la datorie. FOTO

Războiul din Ucraina. Rusia plasează sisteme de rachete Iskander. Dacă ultimii civili vor fi uciși, Ucraina oprește negocierile. Peste 80% dintre soldați se întorc la datorie. FOTOSursă: Facebook/ Володимир Зеленський

Ucraina intră în a treia lună de război cu Rusia, care a forțat cea dintâi țară să retrăiască cele mai mari orori ale secolului XXI. Mii de morți, milioane de persoane strămutate, orașe ajunse ruine. Forțele invadatoare sunt acuzate de crime de război după ce au atacat spitale maternale și civili. Asedii urbane, gropi comune, discuții de pace fără rezultat. Poate Ucraina să îi țină piept inamicului? Iată ultimele actualizări privind războiul declanșat de Rusia.

UPDATE 16: Ministerul Apărării: Peste 80% dintre soldații ucraineni răniți se întorc la serviciu.

„Vorbim despre nivelul (ridicat) al medicinei militare, despre calitatea tratamentului și a reabilitării”, a declarat ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, pe 24 aprilie.

UPDATE 15: Atât Organizația Națiunilor Unite, cât și Crucea Roșie au cerut încetarea imediată a luptelor, pentru ca oamenii să aibă șansa de a scăpa din orașul-port din sudul țării.

„Cu cât așteptăm mai mult, cu atât mai multe vieți vor fi în pericol”, a declarat coordonatorul ONU pentru criza din Ucraina, Amin Awad, potrivit unui comunicat citat de agenția de presă AFP.

Se estimează că 100.000 de persoane sunt blocate în oraș, care a cedat aproape în totalitate controlului rusesc.

În propria declarație, Crucea Roșie s-a declarat „profund alarmată” de ceea ce se întâmplă la Mariupol, cerând acces imediat pentru civilii din această zonă.

Ucraina reiterează apelul pentru un armistițiu de Paște

UPDATE 14: Un consilier al președintelui Zelensky a făcut apel la Rusia să folosească această ocazie pentru un armistițiu „real”. De asemenea, Mykhailo Podoliak și-a îndemnat inamicii să accepte o rundă specială de discuții, aparent pentru a aranja schimburi de prizonieri.

El a repetat, de asemenea, afirmațiile ucrainene potrivit cărora uzina Azovstal din Mariupol a fost atacată din nou de soldații ruși, într-o aparentă răsturnare a ordinului președintelui Putin de a sigila situl industrial și de a nu-l ataca.

Azovstal reprezintă ultimul bastion al apărării ucrainene din oraș.

UPDATE 13: Președintele Volodymyr Zelensky a lansat un nou videoclip care marchează Paștele ortodox, o sărbătoare importantă în Ucraina. El a făcut o comparație între suferințele provocate de COVID-19 și luptele din timpul războiului.

Adresându-se compatrioților săi, el a spus: „Anul trecut am sărbătorit Paștele acasă din cauza pandemiei. În acest an, sărbătorim și noi Învierea lui Hristos nu așa cum o făceam înainte. Din cauza unui alt virus. Din cauza ciumei numite război.

Atât amenințarea de anul trecut, cât și cea de anul acesta sunt unite de același lucru: nimic nu poate învinge Ucraina”.

Discursul său a fost filmat în Catedrala Sfânta Sofia din Kiev, despre care Zelensky a spus că a rezistat ocupației naziste a țării sale în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Rusia continuă să bombardeze uzina Azovstal

UPDATE 12: Avioanele rusești continuă să arunce bombe asupra uzinei siderurgice Azovstal - unde sunt ascunși ultimii apărători ucraineni ai orașului - a declarat un comandant adjunct al regimentului Azov.

„Artileria navală și tunurile sunt folosite, tancurile trag și există încercări ale infanteriei de a lua cu asalt” uriașa zonă industrială din centrul Mariupol, a declarat Svyatoslav Palamar într-un material video.

El a subliniat că rușii nu se opresc nici măcar de Paștele ortodox - o importantă sărbătoare creștină.

De asemenea, Palamar le-a mulțumit tuturor celor care au încercat să evacueze civilii blocați în buncărele subterane din sit, precum și să negocieze pentru a permite luptătorilor ucraineni să se retragă din orașul asediat din sudul țării.

În timp ce mulți ucraineni din întreaga țară sărbătoreau Paștele, în Mariupol „inamicul aruncă bombe pe capetele unor copii nevinovați”, a adăugat el.

Regimentul Azov, împreună cu o brigadă de pușcași marini, polițiști de frontieră și ofițeri de poliție, sunt acum ultimii apărători ucraineni rămași în orașul strategic de pe coasta Mării Azov.

Bombardamentul raportat vine în ciuda unui ordin dat la începutul acestei săptămâni de președintele rus Vladimir Putin de a anula asaltul asupra oțelăriei. Putin a spus că trupele sale trebuie să sigileze în schimb situl.

Departamentul de Stat al SUA, încrezător în victoria ucraineană

UPDATE 11: După cum am relatat anterior, președintele Ucrainei, Zelensky, a declarat că așteaptă ca secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, și secretarul pentru apărare, Lloyd Austin, să viziteze Kievul.

Casa Albă nu a comentat aceste planuri, dar purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a vorbit cu BBC despre războiul din Ucraina.

Acesta i-a spus lui Sophie Raworth, în cadrul emisiunii Sunday Morning, că este încrezător că Zelensky va învinge în război.

„Aceasta va fi o victorie pentru Ucraina; va fi o înfrângere strategică pentru Rusia”, a spus el.

Întrebat dacă SUA și aliații săi au furnizat suficient armament greu, Price a spus: „Ceea ce am făcut a fost să trimitem exact ceea ce au nevoie partenerii noștri ucraineni pentru a respinge această agresiune rusă”.

Raționamentul cinic al Rusiei, posibil în spatele grevei de la Odesa

UPDATE 10: Loviturile cu rachete de sâmbătă asupra orașului Odesa pot părea la fel de întâmplătoare pe cât de îngrozitoare. Două blocuri rezidențiale au fost lovite, ucigând cel puțin opt persoane, inclusiv un copil de trei luni, mama și bunica acestuia.

Guvernul ucrainean a declarat că uciderea bebelușului Kira și a celorlalte șapte victime este un act de teroare, menit să înfrângă voința oamenilor de a lupta.

Rușii susțin că au lovit instalații militare legitime. Dar, ar putea exista un alt motiv pentru aceste lovituri, unul pe cât de eficient, pe atât de cinic.

În urmă cu câteva săptămâni, purtătorul de cuvânt al Brigăzii de rachete antiaeriene din Dnipro, una dintre persoanele responsabile pentru apărarea cerului Ucrainei, a oferit un interviu BBC.

Căpitanul Vasyl Kravchuk a declarat că, în prezent, nu au suficiente sisteme pentru a acoperi întreaga Ucraină, lăsând puncte moarte în protecția lor. „Inamicul se poate folosi de aceste unghiuri moarte pentru a lovi”, a spus el.

Dar, punctul său crucial a fost următorul: „Dacă trupele se deplasează spre est, nu putem, de exemplu, să ne luăm sistemele din vest și să le mutăm spre est. Nu putem lăsa jumătate din Ucraina complet fără protecție. Pentru că sistemele rusești pot lovi la o distanță de 3.000 km (1.860 mile).

Iar loviturile, așa cum arată practica acum, sunt efectuate nu numai în estul Ucrainei, ci și în vestul și centrul țării”.

Ideea sa este că, atâta timp cât Rusia are capacitatea - și voința - de a lovi pe întreg teritoriul țării, apărarea aeriană ucraineană trebuie să fie dispersată.

Având în vedere că controlul cerului va fi crucial în lupta pentru Donbas, s-ar putea să existe o logică oribilă în atacuri precum cele asupra Odesa și Lviv.

UPDATE 9: Se încearcă din nou, în aceste zile, organizarea unui coridor umanitar, astfel încât femeile, copiii și bătrânii să poată scăpa din orașul Mariupol, distrus de ruși.

Vicepremierul ucrainean Iryna Vereschuk a declarat că misiunea este planificată începând cu ora locală 12:00 (09:00 GMT). Persoanele evacuate urmează să fie duse în direcția Zaporizhzhia.

Însă eforturile anterioare de a facilita evadările - inclusiv sâmbătă - au eșuat, ambele părți acuzându-se reciproc de încălcarea acordurilor.

Vereschuk i-a îndemnat pe civili să fie „atenți și vigilenți”, deoarece rușii ar putea pune la cale un al doilea coridor paralel - care să pătrundă pe teritoriul rusesc.

UPDATE 8: Președintele ucrainean, Volodymyr Zelensky, i-a descris pe cei care au planificat și au comis atacul de la Odesa drept „ticăloși”. Vizibil furios, el a spus că bebelușul avea doar o lună când a început războiul.

„Este pur și simplu oroare... pur și simplu nu le pasă”, a adăugat el, subliniind că orașul de la Marea Neagră a fost lovit în ajunul Paștelui ortodox - o sărbătoare importantă în calendarul ortodox.

UPDATE 7: Noi imagini ale dezastrului din Moshchun, regiunea Kiev.

UPDATE 6: Ucraina a „respins cu succes numeroase asalturi rusești de-a lungul liniei de contact în Donbas în această săptămână”, a transmis Ministerul britanic al Apărării în ultima sa actualizare a informațiilor.

„În pofida faptului că Rusia a obținut unele câștiguri teritoriale, rezistența ucraineană a fost puternică pe toate axele și a provocat costuri semnificative forțelor ruse”, se mai arată în evaluare, fără a se preciza dacă rezistența a fost condusă de forțele armate ucrainene sau de grupuri civile.

Ministerul Apărării a citat, de asemenea, „moralul slab al rușilor și timpul limitat pentru reconstituirea, reechiparea și reorganizarea forțelor de la ofensivele anterioare” ca fiind cauzele probabile pentru „eficacitatea de luptă” îngreunată a Rusiei.

Vineri, Rusia a declarat că obiectivul principal al invaziei sale în Ucraina este de a prelua „controlul deplin” asupra sudului Ucrainei și a regiunii Donbas din estul țării. Anunțul, care a venit din partea unui oficial militar de rang înalt, a marcat prima dată de la începutul conflictului când Rusia a recunoscut că luptă pentru a stabili un coridor terestru prin teritoriul ucrainean care să lege Rusia de Crimeea, peninsula pe care a anexat-o în 2014.

Rusia și-a intensificat ofensiva în regiunea Donbas în ultimele săptămâni, potrivit oficialilor ucraineni, lupte grele fiind raportate aproape zilnic în regiunile Donețk și Luhansk.

Anchetă după bombardarea unei clădiri rezidențiale din Odesa

UPDATE 5: Biroul procurorului regional din Odesa a lansat o anchetă privind un atac cu rachete asupra unei clădiri rezidențiale din oraș, potrivit unor noi rapoarte. Autoritățile locale declaraseră anterior că rachete au lovit sâmbătă o unitate militară și două clădiri rezidențiale.

„Exploziile obuzelor inamice au distrus spațiile de locuit dintre etajele 2 și 5 și au blocat ieșirile, lăsând oamenii prinși în capcană”, se arată în comunicatul de presă al biroului procurorului.

În total, șapte rachete au fost lansate spre Odesa, dintre care două au fost doborâte, a declarat sâmbătă seara președintele ucrainean Zelenski. Cel puțin opt persoane, inclusiv un bebeluș, au murit în urma loviturilor, a precizat el.

Ministerul rus al Apărării a confirmat sâmbătă că a efectuat lovituri asupra Odesa, dar a afirmat că Forțele Aerospațiale ruse au atacat un terminal logistic „unde era depozitat un lot mare de arme străine primite de la Statele Unite și țări europene”.

Ucraina a respins atacurile din estul țării

UPDATE 4: „Ucraina a respins în această săptămână numeroase atacuri rusești de-a lungul liniei de contact” în regiunea Donbas, în estul țării, a transmis Serviciul britanic de informații pentru apărare (DI) în ultimul său raport.

„În ciuda faptului că Rusia a obținut unele câștiguri teritoriale, rezistența ucraineană a fost puternică pe toate axele și a provocat costuri semnificative forțelor rusești.

Moralul slab al rușilor și timpul limitat pentru reconstituirea, retehnologizarea și reorganizarea forțelor de la ofensivele anterioare împiedică probabil eficacitatea de luptă a Rusiei”, se arată în comunicatul emis de DI.

Parte a Ministerului britanic al Apărării, DI se concentrează pe colectarea și analizarea informațiilor militare.

UPDATE 3: Forțele ucrainene eliberează opt așezări din sudul Ucrainei. Comandamentul operațional ucrainean din sud a raportat pe 24 aprilie că armata ucraineană a eliberat opt așezări din regiunea Herson.

UPDATE 2: Statul Major General: Rusia plasează sisteme de rachete Iskander la 60 de kilometri de granița cu Ucraina.

Potrivit celei mai recente actualizări a Forțelor Armate ale Ucrainei, Rusia a parcat sistemele de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune Iskander-M la 60 de kilometri de granița Ucrainei.

De asemenea, armata rusă bombardează pozițiile armatei ucrainene din direcția Donețk folosind mortiere, tunuri de artilerie și lansatoare de rachete multiple de-a lungul întregii linii de front.

UPDATE 1: O altă groapă comună a fost găsită în apropiere de Mariupol - lângă cimitirul satului ocupat Vinogradne, care se află la 5 kilometri de oraș. Potrivit autorităților orașului, cel puțin 1.000 de persoane ar putea fi îngropate acolo.

Sursă: Twitter/ Agenția de presă NEXTA

Știre inițială: În timp ce credincioșii prăznuiesc Paștele, în Ucraina războiul continuă. Totuși, Rusia nu a reușit să cucerească Kievul și să înlăture guvernul. Forțele ucrainene au organizat o apărare robustă, iar președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, a dat dovadă de o mare capacitate de conducere; ambele întărind mai mult națiunea.

Dar, în timp ce forțele rusești se regrupează în est, poate Ucraina să le țină piept? Pot puterile occidentale să își intensifice sprijinul militar și să rămână unite în jurul unor obiective de război comune? Sau timpul, oboseala și scăderea stocurilor de muniție își vor pune amprenta? Ucraina intră în cea de-a treia lună de război, însă luptele ar putea dura mult mai mult.

Zelensky critică atacul rusesc în timpul sărbătorii de Paște

Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a acuzat Rusia de a fi un „sponsor al terorismului” în discursul său nocturn de sâmbătă noapte, denunțând un atac mortal în portul sudic Odesa, care a coincis cu Sâmbăta Sfântă, înainte de sărbătoarea Paștelui, celebrată pe 24 aprilie de mulți creștini din Ucraina.

„Astăzi a fost Sâmbăta Sfântă pentru creștinii de rit oriental. Ziua dintre Răstignire și Înviere. Se pare că Rusia este blocată într-o astfel de zi”, a declarat Zelensky. „Dar va exista o Înviere. Viața va învinge moartea. Adevărul va învinge orice minciună, iar răul va fi pedepsit”, a adăugat președintele ucrainean.

Cel puțin opt persoane, inclusiv un bebeluș de trei luni, au fost ucise sâmbătă în lovituri de rachete rusești în Odesa, a declarat Zelensky. Un oficial ucrainean a declarat anterior că cel puțin șase rachete de croazieră au fost lansate asupra orașului-port, în timp ce Rusia își continuă ofensiva brutală în sudul și estul țării.

În declarațiile sale de sâmbătă noapte, Zelenski le-a mulțumit apărătorilor țării „care ne asigură securitatea în această noapte înainte de Paște și în fiecare zi” și a promis dreptate pentru Ucraina.

„Este doar o chestiune de timp până când toți criminalii ruși vor simți ce înseamnă un răspuns corect la crimele lor. Este doar o chestiune de timp până când îi vom putea aduce acasă pe toți ucrainenii deportați. Este doar o chestiune de timp până când toți oamenii noștri din întreaga Ucraină vor simți ce înseamnă o pace puternică”, a spus el.

Rusia îi înfometează pe civilii ascunși în oțelăria de la Mariupol

Institutul pentru Studiul Războiului, cu sediul în SUA, a publicat cea mai recentă actualizare privind ofensiva Rusiei în Ucraina. În această actualizare, se spune că trupele rusești exercită presiuni asupra oțelăriei Azovstal din Mariupol - unde se află ultimii apărători ucraineni ai orașului.

Organizația a adăugat că forțele rusești vor încerca să îi înfometeze pe apărătorii rămași ai uzinei siderurgice și nu vor permite evacuarea civililor prinși în capcană. Președintele ucrainean a avertizat că va anula negocierile de pace cu Rusia dacă ultimii apărători ai Mariupolului vor fi uciși.

Sâmbătă a fost planificat un coridor umanitar pentru a evacua civilii blocați în oraș, dar demersul nu a avut loc. Aproximativ 200 de persoane s-au adunat, în speranța de a pleca, dar au fost dispersate de forțele rusești, care i-au avertizat de bombardamentele iminente.

Grupul de reflecție a transmis că Rusia s-a întors să se concentreze asupra atacurilor din est și că trupele care au fost atrase din retragerea din regiunea Kievului reintră în luptă acolo.

Este probabil ca forțele rusești să mărească amploarea operațiunilor ofensive terestre în zilele următoare, dar este prea devreme pentru a spune cât de repede vor face acest lucru sau cât de mari vor fi aceste ofensive, a arătat Institutul pentru Studiul Războiului.

Cetățenii din Mariupol, deportați cu forța în regiunea Orientului Îndepărtat al Rusiei

Oficialii ucraineni au afirmat că Rusia a deportat cu forța cetățeni din Mariupol în regiunea Primorsky Krai din Orientul Îndepărtat al Rusiei.

„Rusia a trimis cetățeni ucraineni deportați cu forța din Mariupol în regiunea Primorsky Krai - la 8.000 de kilometri de țara natală”, a declarat Lyudmyla Denisova, comisarul Parlamentului ucrainean pentru drepturile omului, într-o postare pe Telegram.

Potrivit lui Denisova, voluntarii i-au spus că un tren a sosit în orașul Nakhodka pe 21 aprilie cu 308 ucraineni din Mariupol, inclusiv mame cu copii mici, persoane cu dizabilități și studenți. Denisova a inclus, de asemenea, fotografii care arată sosirea cetățenilor ucraineni la gară în postarea sa pe Telegram.

Petro Andriușcenko, un consilier al primarului din Mariupol, a afirmat, de asemenea, pe 21 aprilie, că „rușii au adus la Vladivostok 308 locuitori deportați din Mariupol”. În postarea oficială de pe Telegram a primarului din Mariopul se spune că 90 din cei 308 rezidenți deportați erau copii.

„Oamenii au fost cazați în școli și cămine. Mai târziu se planifică trimiterea lor în diferite așezări din regiunea Primorsky Krai”, se arată în postarea de telegramă a primarului.

„Țara ocupantă, Rusia, încalcă în mod grosolan prevederile articolului 49 din Convenția de la Geneva privind protecția persoanelor civile în timp de război, care interzice relocarea forțată sau deportarea persoanelor din teritoriile ocupate”, a adăugat Denisova în postarea sa pe Telegram.

SUA, solicitate să livreze mai multe arme

Potrivit președintelui ucrainean Zelensky, secretarul de stat american Antony Blinken și secretarul apărării Lloyd Austin vor vizita capitala Kiev în cursul zilei de duminică. Cu toate acestea, Casa Albă nu a făcut încă niciun comentariu.

Este probabil ca Zelensky să facă un apel pentru mai multe arme grele în timpul întâlnirii cu americanii, despre care a spus anterior că sunt absolut vitale pentru efortul de război al Ucrainei.

„Vom vorbi despre armele de care avem nevoie și despre cadrul temporal pentru livrări”, a declarat el sâmbătă.

Printre oficialii care au călătorit deja în Ucraina de la invazia Rusiei se numără președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care s-a oprit la București, cel mai înalt diplomat al UE, Josep Borell, liderii Estoniei, Letoniei, Lituaniei și Poloniei și, cel mai recent, premierul britanic, Boris Johnson.

Serviciile secrete ucrainene: Rusia plănuiește să recruteze civili ucraineni din regiunile ocupate

În altă ordine de idei, Serviciile secrete ucrainene au acuzat Rusia că plănuiește să recruteze civili ucraineni din regiunile ocupate Herson și Zaporizhzhia, potrivit unei actualizări de sâmbătă a serviciilor secrete militare britanice.

„Acest lucru ar urma unor practici anterioare similare de recrutare în Donbas și Crimeea ocupate de Rusia”, se arată în comunicatul de presă.

În declarație se precizează că, în conformitate cu articolul 51 din cea de-a patra Convenție de la Geneva, puterile ocupante nu pot obliga „persoanele protejate” - care, în acest context, include civilii din teritoriile ocupate - să servească în „forțele sale armate sau auxiliare”. În plus, nu sunt permise presiuni sau propagandă cu scopul de a obține voluntari pentru a se înrola.

„Orice înrolare a civililor ucraineni în forțele armate rusești, chiar dacă este prezentată de Rusia ca fiind voluntară sau ca fiind un serviciu militar în conformitate cu legislația rusă, ar constitui o încălcare a articolului 51 din cea de-a patra Convenție de la Geneva”, se arată în comunicatul Ministerului britanic al Apărării.

Armata ucraineană susține că a lovit 17 ținte aeriene

Între timp, armata ucraineană a transmis că a lovit sâmbătă 17 ținte aeriene, potrivit unui comunicat transmis pe Telegram de Ministerul Apărării (MoD) al țării. Țintele au inclus trei avioane rusești, cinci rachete de croazieră și nouă vehicule aeriene fără pilot (UAV).

„Rachetele antiaeriene ale Forțelor Aeriene și ale Forțelor Terestre au lovit nouă drone operațional-tactice, trei aeronave și cinci rachete de croazieră”, se arată în comunicatul Ministerului Apărării.

Anterior, sâmbătă, Ministerul Apărării a precizat pe că, la ora locală 22.00, soldații din regiunea Odesa au doborât două rachete de croazieră rusești lansate din Marea Neagră de o navă rusă care se îndrepta spre Portul de Sud.