Războiul din Ucraina: La Herson, nimeni nu știe cum va fi următorul minut

Războiul din Ucraina: La Herson, nimeni nu știe cum va fi următorul minut Sursă: Facebook/ Володимир Зеленський

Nadia a părăsit cel mai sudic oraș al Ucrainei, ocupat de trupele rusești, cu copiii ei și cu destinația Odesa. Temerilor Nadiei i se adaugă neputința Crucii Roșii.

Nadia oprește mașina lângă primul punct de control al forțelor ucrainene, pe drumul care leagă Hersonul de Baștanka, ea călătorind cu cei doi copii ai săi, în vârstă de 9 și 14 ani. Pare dezorientată și ne cere să o ajutăm să ajungă la Odesa. Panglica albă pe care o poartă atârnată de oglinda retrovizoare a mașinii dă de înțeles de unde vine: Herson, cel mai sudic oraș ocupat de armata rusă. Autoritățile Moscovei îi obligă pe civilii din oraș să poarte bandă pe mașini și pe braț, precum soldații ruși, ceea ce îi transformă pe civili în potențiale ținte, scriu jurnaliștii de la Diaro de Noticias.

Este ora 17:00. Nadia, o femeie de 35 de ani, dezvăluie că a plecat de acasă la ora 6:00. La urma urmei, a fost nevoie de aproape 11 ore pentru a parcurge puțin peste 50 de kilometri. Sunt multe puncte de control. De mai bine de o lună Nadia dorea să părăsească Hersonul pentru a se alătura soțului ei, care lucra în Izmail, un oraș la 250 km vest de Odesa, când a început invazia lui Putin. Nu a mai venit acasă. Ea spune că Hersonul este blocat complet, "nici în spitale nu sunt medicamente. Începe să lipsească și mâncarea".

În timpul zilei, civilii se pot deplasa liber în Herson, dar nici atunci, Nadia nu și-a putut convinge copiii să iasă din casă. "Când le spuneam să mergem la plimbare, nu voiau niciodată", spune femeia, precizând că acestora le era frică de bombardamentele și de focurile de artilerie care se aud încontinuu, dă asigurări ea, în împrejurimile orașului. "Nimeni nu știe cum va fi următorul minut. Bombardele vin din partea rusă și din cea ucraineană", adaugă aceasta. Ocupanții au impus interdicție de circulație în oraș între orele 6:00 și 20:00.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Cine nu o respectă dispare", avertizează ea. Nadia nu știe dacă sunt sau nu atrocități care să fie comise de armata rusă. "Nu am văzut nimic. Dar sunt o mulțime de zvonuri care circulă prin oraș". Totuși, se teme că orașul va deveni un nou Mariupol.

Crucea Roșie solicită deschiderea coridoarelor

Frica este împărtășită de directorul Crucii Roșii Internaționale în sudul Ucrainei. "Pe zi ce trece situația se înrăutățește. Cred că încă nu este critică. Mâncarea se scumpește din cauza penuriei. Situația nu se este mai rea doar pentru că Hersonul este o regiune agricolă", relatează Anastasia Marciuk. Ea cere, de aceea, deschiderea coridoarelor umanitare: "Avem mijloacele, dar avem nevoie ca situația să ne permită să intrăm".

Sursă: Facebook/ Володимир Зеленський

Echipele medicale și de ajutor umanitar oferă zilnic asistență umanitară celor mai izolate populații din regiune din zonele controlate de autoritățile ucrainene. Chiar și pentru că în urmă cu câteva săptămâni, în interiorul orașului, o echipă a Crucii Roșii a fost împușcată de trupele ruse, care au răpit apoi pentru câteva zile lucrători umanitari. Această organizație este îngrijorată și de lipsa apei din Mikolaiv, problemă care o afectează de opt zile. "Numărul persoanelor vulnerabile crește pe zi ce trece".

Anastasia amintește de cazul pacienților cu hemofilie: "Au nevoie de multă apă potabilă pentru a face tratamentele. Sunt oameni în centrele colective de refugiați care au nevoie și de apă". Anastasia se teme, de asemenea, că deteriorarea condițiilor de la Mikolaiv va duce la creșterea presiunii umanitare asupra Odessei, un oraș de tranzit pentru refugiați, dar care în ultima vreme a fost destinația finală pentru mii de persoane strămutate. Crucea Roșie Internațională este prezentă în sudul Ucrainei din 2014.

Războiul din Ucraina: ”Pentru opinia publică, totul este alb sau negru”

Anastasia Marciuk consideră că, de aceea, activitatea organizației pe care o conduce nu a fost afectată de acuzațiile de complicitate cu Rusia, făcute de diverse sectoare ale societății ucrainene după vizita președintelui Comitetului Internațional, Peter Mauer, la Moscova.

"Sunt ucraineană, dar sunt și un lucrător umanitar. Ideea de neutralitate nu este întotdeauna ușor de înțeles. Pentru opinia publică totul este alb sau negru. Dar integritatea și independența ne-au permis să continuăm să lucrăm de-a lungul a peste 160 de ani. Nu ne revine nouă să decidem cine este agresorul sau cine este victima. Scopul nostru este să-i ajutăm pe toți cei care au nevoie. Și pentru asta trebuie să vorbim cu toate părțile în conflict".

Deocamdată, Crucea Roșie este una dintre puținele organizații prezente în sudul teritoriului. Oficialul dă asigurări că situația este mult mai gravă decât crede opinia publică. Și consideră, de aceea, că zona nu primește atenția care ar trebui. "Toată lumea privește mult spre Estul și Centrul țării, dar în realitate și această regiune a fost foarte afectată". Chiar și așa, ea dă asigurări că mai multe organizații internaționale au realizat deja contacte exploratorii pentru a se stabili în regiune. (RADOR)