Evenimentul Zilei > International > Herson, sub ocupația rușilor: Putin vrea să-l declare republică separatistă. „Se află în toate părțile orașului și sunt foarte periculoși”
Herson, sub ocupația rușilor: Putin vrea să-l declare republică separatistă. „Se află în toate părțile orașului și sunt foarte periculoși”

Herson, sub ocupația rușilor: Putin vrea să-l declare republică separatistă. „Se află în toate părțile orașului și sunt foarte periculoși”

Reprezentanții Consiliului regional din Herson au votat pentru adoptarea unei rezoluții prin care se stabilește că orașul rămâne ucrainean, în ciuda faptului că forțele rusești au preluat controlul asupra acestuia, a transmis, duminică, Iuriy Sobolevskyi, șeful adjunct al consiliului. Herson a fost primul oraș important care a fost cucerit de inamici pe data de 3 martie, după lupte grele. 

Consiliul regional al orașului Herson refuză să dea curs planurilor Rusiei, care vrea să organizeze un referendum privind crearea unei „republici populare” separatiste, după ce regiunea a fost invadată în urmă cu zece zile. Trupele rusești au intrat, atunci, cu forța în clădirea consiliului municipal și au impus starea de asediu pentru locuitori.

Herson refuză să devină republică populară separatistă

Iuriy Sobolevskyi, șeful adjunct al Consiliului Municipal, a transmis, într-o postare pe rețelele de socializare, că membrii organismului „au acceptat apelul conform căruia regiunea Herson face parte din Ucraina”, cu un număr de 44 de voturi.

El a scris că deputații nu ar putea „recunoaște niciodată încercările de a crea o „republică populară” în regiunea Herson și de a ocupa o parte din Ucraina”.

„Regiunea Herson a fost, este și va fi o parte integrantă a unui singur stat – Ucraina”, a adăugat șeful adjunct al Consiliului.

„Este și va fi întotdeauna Ucraina”

Ministrul de externe, Dmytro Kuleba, a transmis, sâmbătă, că „rușii încearcă cu disperare să organizeze un „referendum” fals pentru o falsă „republică populară” în Herson”.

„Sancțiuni severe împotriva Rusiei trebuie să urmeze dacă acestea continuă. Herson este și va fi întotdeauna Ucraina”, s-a exprimat ministrul ucrainean de externe.

Al doilea oraș ca mărime din Ucraina, Harkov, cu o populație de peste 280.000 de persoane, a fost supus unui asalt aerian violent. Primarul său, Igor Kolykhaev, a declarat că bombardamentele și loviturile cu rachete de croazieră au lovit zone rezidențiale și au provocat numeroase victime civile, înainte de a fi ocupat de inamici.

Regulile pe care trebuie să le respecte ucrainenii 

Capturarea orașului Herson – situat pe malul râului Nipru, acolo unde acesta se varsă în Marea Neagră – este semnificativă deoarece ar putea permite Rusiei să creeze acolo o bază militară, în timp ce încearcă să avanseze mai mult în interiorul țării.

Edilul ucrainean i-a îndemnat pe soldații ruși să nu tragă în civili, spunând că nu există forțe ucrainene în oraș, și a îndemnat locuitorii să respecte condițiile impuse de forțele rusești pentru a „menține steagul ucrainean arborat”. Acestea includ: ieșirea în oraș doar în grupuri de cel mult două persoane, permiterea accesului în oraș doar pentru mașinile care transportă alimente, medicamente și alte provizii, circulând cu viteză minimă, respectarea restricțiilor de circulație de la ora 20.00 până la ora 06.00.

„Ocupanții (ruși) se află în toate părțile orașului și sunt foarte periculoși”, a declarat Gennady Lakhuta, șeful administrației regionale, la momentul ocupării Herson.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: