Rusia, atac sângeros în Siria. Zece persoane au murit

Rusia, atac sângeros în Siria. Zece persoane au muritJEchipajul Jackal 2 din 1st Battalion, regiment irlandez. Armata britanică se pregătește pentru războiul cu Rusia. Sursa Foto - British Army, Facebook

Rusia a efectuat pe 16 octombrie o serie de raiduri în zona orașului Idleb, situat în nord-vestul Siriei. Acestea au provocat moartea a zece persoane și au rănit alte 30, conform informațiilor oferite miercuri de Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDH).

Rusia, atac sângeros în Siria. Zece persoane au murit

„Numărul persoanelor ucise la Idleb a crescut cu zece civili, inclusiv un copil, din cauza atacurilor aeriene ruseşti asupra zonei rurale din Idleb", a declarat ONG-ul cu sediul în Marea Britanie.

Printre cei răniți se numără 14 copii, conform datelor oferite de Observator, care a mai precizat că atacurile rusești au vizat o fabrică de cherestea, un atelier de mobilă și o presă de măsline situate la periferia orașului Idleb.

Apărarea civilă siriană a declarat că loviturile au avut loc în timp ce lucrătorii se aflau în atelierul de mobilă, ucigând zece civili și rănind grav alți 32. Căștile Albe, o echipă de voluntari umanitari, au recuperat corpurile celor decedați, conform surselor.

Sursa foto: Kremlin

Oficialii din Rusia nu au făcut niciun comentariu despre acest atac

Armata rusă nu a emis nicio reacție cu privire la bombardamentele recente, însă Moscova, principalul aliat al președintelui sirian Bashar al-Assad, este implicată militar în Siria din 2015, efectuând frecvent atacuri asupra pozițiilor rebele din nord-vestul țării.

În ciuda unui armistițiu negociat de Rusia și Turcia, stabilit pentru regiunea Idleb, acesta este frecvent încălcat, ceea ce menține tensiunile ridicate în zonă. Regimul sirian, cu sprijinul forțelor ruse și iraniene, a reușit să recâștige controlul asupra unor mari porțiuni din teritoriu de la începutul conflictului, în 2011.

Provincia Idleb rămâne sub controlul rebelilor din gruparea jihadistă Hayat Tahrir al-Sham (HTS). La începutul lunii septembrie, un atentat sinucigaș comis de această organizație a dus la moartea a doisprezece soldați sirieni, conform informațiilor furnizate de Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDH).

Raidurile ar fi început în urmă cu două zile

Avioanele de luptă siriene și rusești au desfășurat o serie de raiduri aeriene pe 16 octombrie, lovind poziții controlate de gruparea extremistă Hayat Tahrir al-Sham (HTS), cunoscută anterior sub numele de Frontul Nusra, o filială a Al-Qaeda. Aceste atacuri s-au concentrat asupra zonei rurale din nordul guvernoratului Idlib și în nord-vestul orașului Latakia, continuând astfel bombardamentele pentru a doua zi consecutiv.

Corespondentul Al Mayadeen a raportat că raidurile au vizat locuri strategice, inclusiv tabere de antrenament militar, depozite și un tunel subteran aflat în apropierea orașului Benin din zona Jabal al-Zawiya. Surse locale au confirmat că aceste lovituri aeriene au distrus infrastructura militară a grupării HTS, încercând să limiteze capacitatea operațională a acesteia în nordul Siriei.

Bombardamentele aeriene s-au intensificat semnificativ în ultimele zile, în special în jurul regiunii Idlib și Latakia. La 14 octombrie, raidurile siriano-ruse au lovit mai multe locații din pădurea Al-Basel, aflată la vest de orașul Idlib, precum și dealurile din apropierea orașelor Sheikh Bahr și Kafr Jales. De asemenea, surse au indicat că o lovitură de acum două zile a distrus un depozit subteran de vehicule în orașul Idlib.

Campania de bombardamente a Siriei împotriva Idlib a fost intensificată încă din octombrie anul trecut, după ce extremiștii HTS au efectuat un atac cu dronă asupra unui colegiu militar sirian, soldat cu zeci de victime. Idlib rămâne ultimul guvernorat din Siria aflat sub controlul deplin al grupărilor armate extremiste, iar forțele guvernamentale au început să avanseze în regiune încă din 2019, când au recapturat orașul Habeet.

Între timp, nord-estul Siriei a fost martorul unei escaladări a violențelor, în special după ce lupte grele au izbucnit în august între triburile arabe proguvernamentale și Forțele Democratice Siriene (FDS), o grupare susținută de SUA, potrivit publicației The Cardle.

Ne puteți urmări și pe Google News
Revista presei