Rusia se teme de armele occidentale. Vladimir Putin amenință direct Marea Britanie

Rusia se teme de armele occidentale. Vladimir Putin amenință direct Marea Britanie Război în Ucraina / Sursa foto: Facebook

Rusia se teme de armele occidentale aflate în dotarea Ucrainei și amenință direct statele occidentale furnizoare. Oficialii de la Moscova susțin că folosirea acestor echipamente pe teritoriul său va duce la riposte.

 

Moscova amenință cu riposta, dacă rachetele livrate Ucrainei vor fi folosite ca să lovească ținte de pe teritoriul rusesc. Este vizată, cu precădere, Marea Britanie care și-a dat acordul ca forțele Kievului să folosească armele primite oricum doresc.

Rusia se teme de armele occidentale

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe a precizat că Rusia va riposta cu lovituri asupra țintelor britanice. Ea a făcut aceste declarații după ce mai mulți oficiali britanici au declarat că Ucraina poate folosi echipamentele primite de la Marea Britanie oricum dorește. Zaharova a declarat că  ar putea fi lovite ţinte britanice „pe teritoriul Ucrainei şi dincolo de frontierele sale”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse a reluat amenințările lansate anterior, în urma unor declarații ale ministrului britanic de externe, David Cameron. El a afirmat că Ucraina are dreptul de a folosi arme furnizate de Londra pentru a lovi ţinte din Rusia. Moscova s-a arătat indignată de aceste remarci. Iar Vladimir Putin s-a folosit de afirmațiile sale pentru a justifica exerciţiile de simulare a lansării de rachete nucleare tactice.

Din septembrie 2022, Kremlinul a inclus regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk (est), Zaporojie şi Herson (sud) în componenţa sa. Rusia a urmat aceeași cale ca în Crimeea, în 2014, când a anexat peninsula teritoriului său. Forţele armate ucrainene au lovit în mod repetat ţinte ruseşti în aceste teritorii, inclusiv cu rachete britanice Storm Shadow, aminteşte agenţia de presă ucraineană Unian.

De la primele livrări de arme occidentale, forţelor ucrainene li s-a permis să le folosească pe întreg teritoriul ţării, dar nu şi în Rusia.

Purtătoarea de cuvânt a MAE rus

Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova Sursa foto: X (Twiter)

Oficialii ruși acuză SUA de escaladare

Rusia acuză „o escaladare” a conflictului din Ucraina. Acuzațiile vin după ce mai mulți congresmani SUA au făcut apel ca forțele Kievului să fie autorizate să folosească arme americane pe teritoriul rus. Informația a fost prezentată de AFP. Armata ucraineană a solicitat să poată lovi cu arme occidentale bazele din spatele frontului, dar și poziții militare din Rusia. Acest lucru a fost interzis de furnizorii europeni și americani de armament.

„La Washington şi în multe capitale europene, unii încearcă cu zel să provoace, să crească fără încetare nivelul de escaladare. În această privinţă, poziţia lor poate fi calificată drept iresponsabilă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

El consideră că congresmanii care cer acest lucru vor să escaladeze conflictul și să-l extindă.

„Printre senatorii americani, printre membrii Congresului există multe capete înfierbântate care consideră că este de datoria lor să toarne gaz pe foc”, a spus Peskov.

Mike Johnson, președinte, Camera Reprezentanților,SUA, Congres

Mike Johnson Sursa: Wikipedia

Rusia reacționează prin Maria Zaharova

Purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, a reacţionat, la rândul său. Ea a cerut Ucrainei să lovească ambasada SUA din Rusia cu arme americane. Mai mulți aleşi americani s-au declarat favorabili ca Ucraina să poată lovi ţinte de pe teritoriul rus cu arme americane.

„Cred că trebuie să permitem Ucrainei să ducă războiul aşa cum ea consideră necesar. (...) Ei trebuie să poată să riposteze. Şi nu cred că este o bună politică pentru noi să încercăm să le gestionăm eforturile la scară micro”, a afirmat preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson.

Colegul său, republicanul Michael McCaul a denunţat restricţia impusă de administraţia preşedintelui Joe Biden. În opinia sa, o astfel de atitudine este  „periculoasă” pentru că Ucraina este condamnată să lupte „cu mâinile legate la spate”, cu Rusia. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a manifestat indignarea. El a arătat că ţara sa suferă din cauza loviturilor lansate de pe teritoriul rus, fără să poată risposta, în război.

Rușii „ne pot lovi de pe teritoriul lor, acesta este cel mai mare avantaj pe care îl are Rusia, iar noi nu putem face nimic sistemele lor (de armament) situate pe teritoriul rus cu armele occidentale. Nu avem dreptul să facem asta”, a denunţat el săptămâna trecută într-un interviu acordat AFP.