Război în Ucraina, ziua 574. Ucraina recâștigă peste 54% din teritoriul ocupat de ruși la începutul războiului

Război în Ucraina, ziua 574. Ucraina recâștigă peste 54% din teritoriul ocupat de ruși la începutul războiului

Generalului Mark Milley, care conduce Comitetul Întrunit al Șefilor de Stat Major din SUA, spune că fiecare porțiune de teritoriu recuperată se datorează curajului, onoarei și sacrificiului extraordinar al poporului ucrainean și al armatei sale.

Război în Ucraina, ziua 574. Potrivit lui Mark Milley, Ucraina înregistrează progrese constante în ceea ce privește eliberarea teritoriului său de sub ocupația rusă.

Până în acest moment, Ucraina a recuperat mai mult de 54% din teritoriul care era sub ocupație rusă. Țara continuă să mențină inițiativa strategică, a declarat Mark Milley în timpul unei conferințe de presă susținute marți, după reuniunea Grupului de Contact pentru Apărare al Ucrainei, desfășurată la baza aeriană Ramstein din Germania.

Putin caută ajutor în Iran și Coreea de Nord

Secretarul american al Apărării,Lloyd Austin, a declarat marți, în cadrul Grupului de Contact pentru Apărare al Ucrainei, că președintele rus Vladimir Putin „bate la ușa țărilor precum Iran și Coreea de Nord” în căutarea sprijinului. Asta în timp ce Ucraina continuă să primească susținere din partea zeci de țări.

„Există 50 de țări în întâlnirea pe care tocmai am avut-o. Și din nou, toate aceste țări nu pot aduce aceeași cantitate de contribuții la masă, dar doresc să contribuie, doresc să rămână implicate și doresc să continue să susțină Ucraina”, a declarat el.

Comentariile lui Austin vin la doar câteva zile după ce Putin s-a întâlnit cu Kim Jong Un din Coreea de Nord în Rusia. Mai mult, vin în aceeași zi în care ministrul rus al Apărării, Sergei Șoigu, a sosit la Teheran pentru a se întâlni cu conducerea militară iraniană.

Zelenski acuză Rusia de genocid pentru răpirea copiilor

În discursul său la Adunarea Generală a Națiunilor Unite, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a condamnat practica Rusiei de a lua cu forța copiii ucraineni în Rusia în timpul războiului, numind-o „genocid”.

Știm numele a zeci de mii de copii și avem dovezi cu privire la sute de mii de alți copii răpiți de Rusia în teritoriile ocupate ale Ucrainei și ulterior deportați”, a declarat el marți.

Președintele ucrainean a afirmat că războiul din Ucraina este cel mai recent dintr-o lungă listă de conflicte ale Rusiei.

„Fiecare deceniu Rusia începe un nou război. Părți din Moldova și Georgia rămân ocupate. Rusia a transformat Siria în ruine”, a argumentat el.

Volodimir Zelenski, demisis Kiev

Sursa foto: Arhiva EVZ

Este pentru prima dată când Zelenski apare în persoană la Adunarea Generală a Națiunilor Unite. În trecut, a apărut pe monitoare video în Sala Adunării Generale.

În timpul summit-ului, vor avea loc întâlniri private unu-la-unu între Secretarul General al ONU, Antonio Guterres. Dar și cu reprezentanții Rusiei, Ucrainei și Turciei. Rusia și Ucraina nu se vor întâlni împreună, la New York.

Președintele turc declară că țara sa va intensifica eforturile pentru a ajuta la încheierea războiului din Ucraina

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că țara sa „va intensifica eforturile pentru a pune capăt războiului prin diplomație și dialog, având ca bază independența și integritatea teritorială a Ucrainei”.

Vorbind la cea de-a 78-a sesiune a Adunării Generale a Națiunilor Unite marți, Erdogan a abordat și inițiativa Cerealelor din Marea Neagră, care a fost inițial mediată de Turcia.

De la retragerea Rusiei din acord în luna iulie, Turcia lucrează la un nou acord privind cerealele. El a declarat că Turcia a prevenit amenințarea unei crize globale a foamei cu Națiunile Unite.

A asigurat astfel livrarea a 33 de milioane de tone de cereale prin Marea Neagră către piețele globale când acordul era în vigoare.

Erdogan a subliniat că eșecul acordului privind cerealele a lăsat lumea în fața unei noi crize. Președintele turc a mai spus că ar exista beneficii dintr-o serie de aranjamente rezultate din negocierile Turciei.