Vladimir Putin a convocat Consiliul de Securitate al țării pentru a discuta noi posibilități de extindere a teritoriul Rusiei. Noile ambiții teritoriale ale Moscovei au creat îngrijorare la nivel internațional.
Vladimir Putin a convocat vineri Consiliul de Securitate al țării pentru a discuta posibilitățile de extindere a limitei plarformei continentale a Rusiei din Oceanul Arctic, relatează Reuters.
Încă din 2021, Rusia a depus la Națiunile Unite o cerere în acest sens. Moscova ar dori această extindere, deoarece zona de pe fundul mării conține rezerve mari de petrol și gaze care nu sunt exploatate în acest moment. Tendințele expansioniste ale Rusiei au creat îngrijorare în Canada și Danemarca, care au propriile pretenții în zonă.
Puține informații
Potrivit legislației internaționale, platoul continental este definit ca fiind o întindere de apă care mărgineşte ţărmul unei ţări şi care este considerată o extensie a teritoriului acesteia, permiţând statului respectiv să îi exploateze resursele naturale.
„Avem mai multe chestiuni importante astăzi, stimaţi colegi, care privesc atât agenda internă, cât şi problema limitei exterioare a platoului continental al Rusiei în Oceanul Arctic. Să trecem la treabă", a declarat Putin, la începutul şedinţei Consiliului de Securitate.
La întâlnirea oficială au participat mulți oficiali de rang înalt printre care ministrul apărării Serghei Şoigu şi şeful serviciilor de informaţii externe Serghei Narîşkin. Kremlinul nu a oferit însă niciun comunicat de presă cu privire la acest eveniment.
Noile ambiții ale Rusiei au stârnit îngrijorare în rândul țărilor vecine, mai ales după declanșarea invaziei în Ucraina. Statele membre NATO au intensificat frecvența exerciţiile militare în Arctica, după ce Rusia şi-a extins şi reînnoit infrastructura militară în regiune.
Descoperirea Norvegiei
Momentul ales de Rusia pentru convocarea Consiliul rus de Securitate nu pare a fi unul întâmplător. Întâlnirea vine după ce Norvegia a anunțat că a descoperit o cantitate uriașă de metale și minerale, în zona platformei sale continentale extinse.
În zonele îndepărtate din Marea Norvegiei şi Marea Groenlandei, ar fi fost descoperite 38 de milioane de tone de cupru, aproape dublu faţă de volumul exploatat anual la nivel mondial, dar şi 45 de milioane de tone de zinc acumulate în sulfuri polimetalice. De asemenea au fost descoperite și metale rare.
„Mineralele rare şi preţioase, precum neodimul şi disprosiul, sunt extrem de importante pentru magneţii din turbinele eoliene şi pentru motoarele din vehiculele electrice", au explicat autoritățile norvegiene.
Grupurile de mediu din Norvegia au cerut însă amânarea exploatării până când va fi analizat impactul acestor exploatări asupra mediului.