Rusia anunță că își retrage unele trupe de la granița cu Ucraina. Kievul sărbătorește victoria chiar acum și declară Ziua Unității

Rusia anunță că își retrage unele trupe de la granița cu Ucraina. Kievul sărbătorește victoria chiar acum și declară Ziua Unității Sursa: CNN

Rusia a anunțat că a început retragerea unor trupe de la frontiera cu Ucraina, fără să facă însă referire la numărul militarilor. Ucraina spune că a evitat o escaladare a conflictului, dar Occidentul spune că pericolul nu a trecut.

Rusia a ordonat marţi revenirea în garnizoanele lor a unor unităţi desfăşurate în apropiere de frontiera ucraineană, acesta fiind un prim semn de destindere a conflictului dintre cele două țări. Anunţul vine chiar înaintea sosirii la Moscova a cancelarului german, Olaf Scholz, care urmează să se întâlnească cu Vladimir Putin pentru a dezamorsa această criză.

„Unităţile din districtele militare din sud şi din vest, care şi-au încheiat sarcinile au început deja încărcarea pe mijloacele de transport feroviare şi rutiere şi vor începe să se întoarcă în garnizoanele lor" marţi, a anunţat purtătorul de cuvânt al Apărării, Igor Konaşenkov, citat de La Libre Belgique. Oficialul nu a dat niciun indiciu despre numărul forţelor respective. Rusia îşi continuă de altfel manevrele în Belarus, vecin al Ucrainei, până pe 20 februarie,

Ucraina declară Ziua Unității

Kievul a salutat imediat unitatea Ucrainei şi a aliaţilor săi occidentali, care au împiedicat o "escaladare" rusească. Acest anunţ vine după un prim progres timid luni, când ministrul rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov, spunea că o parte a manevrelor militare controversate se încheie.

Ne puteți urmări și pe Google News

În situaţia în care media americană a vorbit despre ziua de miercuri ca despre o potenţială zi a unei invazii ruseşti, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, nu a încetat să facă apel la calm către comunitatea internaţională şi către populaţia ucraineană.

El a decretat 16 februarie "ziua unităţii", chemându-i pe ucraineni să-şi manifeste patriotismul purtând în acea zi culorile albastru şi galben ale drapelului ţării.

Washingtonul estima că o ofensivă rusească contra vecinului său este probabil iminentă, în aşa fel încât ambasada sa din Kiev a fost părăsită luni pentru a fi instalată la Lviv, în vestul ţării, în ciuda apelurilor preşedintelui ucrainean, Vlodimir Zelenski, să nu cedeze panicii.

Rusia a negat tot timpul orice intenţie războinică. Ea se declară dimpotrivă ameninţată de extinderea mijloacelor NATO în Europa de Est şi cere "garanţii de securitate", în special asigurarea că Ucraina nu va adera niciodată la NATO şi ca Alianţa să-și retragă trupele din România și Bulgaria. Aceste cereri au fost până acum respinse de occidentali.

Pericolul nu a trecut

În ciuda ultimelor semnale, Washingtonul, Parisul sau Berlinul estimează că o invazie rusească este o posibilitate importantă, chiar dacă se mărturisea că nu se ştie dacă preşedintele Putin a luat o decizie în acest sens.

Ministrul britanic al afacerilor externe, Liz Truss, a subliniat marţi dimineaţa că mai este timp ca Vladimir Putin să evite un război în Europa, dar că acest timp este "limitat".

„Am putea fi în pragul unui război în Europa, care ar avea consecinţe grave, nu numai pentru popoarele Rusiei şi Ucrainei, dar mai larg pentru securitatea Europei", a declarat şefa diplomaţiei britanice pe canalul Sky News.