Rusia amenință Europa. Ce tactică aplică de această dată

Rusia amenință Europa. Ce tactică aplică de această dată

Rusia încearcă să „amenințe întreaga lume” bombardând cea mai mare centrală nucleară din Europa, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenksi. Moscova și Kiev s-au acuzat reciproc că au bombardat centrala.

Antonio Guterres a cerut ambelor părți să oprească acțiunile militare în jurul unității pentru a evita „consecințele catastrofale”. Statele Unite au susținut apelul ONU pentru o zonă demilitarizată și au cerut Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) să viziteze locul.

Atacuri asupra centralei nucleare

Energoatom, agenția de stat pentru energie nucleară a Ucrainei, a declarat cum complexul Zaporizhzhia a fost lovit de cinci ori, inclusiv în apropierea locului unde sunt depozitate materiale radioactive. Oficialii numiți de Moscova au declarat că Ucraina a bombardat fabrica de două ori, perturbând schimbarea turei, potrivit agenției de presă ruse TASS.

Trupele lui Vladimir Putin au capturat orașul Enerhodar la începutul lunii martie și, în timp ce uzina Zaporizhzhia este controlată de Rusia, personalul său ucrainean continuă să conducă operațiunile nucleare. În discursul său, Zelenksi a cerut Rusiei să returneze uzina sub controlul Ucrainei și a spus că „lumea ar trebui să reacționeze imediat pentru a-i expulza pe ocupanți” de pe teritoriul din jurul centralei.

Între timp, șeful nuclear al ONU, Rafael Grossi, a avertizat că activitatea militară „foarte alarmantă” la centrală ar putea duce la consecințe periculoase pentru regiune și a cerut încetarea atacurilor. Grossi, care este directorul AIEA, a declarat că experții agenției au evaluat că nu există o amenințare imediată la adresa siguranței nucleare, dar situația s-ar putea schimba „în orice moment”.

De asemenea, el a cerut Rusiei și Ucrainei să permită imediat experților nucleari accesul la centrală pentru a evalua daunele și siguranța. Grossi a făcut aceste remarci în cadrul reuniunii Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta situația.

O posibilă catastrofă nucleară

Ambasadorul rus Vassily Nebenzia a declarat Consiliului de Securitate al ONU că acuzațiile potrivit cărora Moscova bombardează centrala sunt „cinice și absurde”. El a adăugat că lumea este împinsă „în pragul unei catastrofe nucleare, comparabilă ca amploare cu cea de la Cernobîl”.

Cu toate acestea, Sergiy Kyslytsya, ambasadorul ucrainean la ONU, a cerut rușilor să părăsească centrala. "Nimeni dintre noi nu poate opri vântul care transportă radiații. Dar împreună, suntem capabili să oprim un stat terorist", a spus el.

Separat, imaginile din satelit au arătat devastarea unei baze aeriene din Crimeea anexată de Rusia. Baza, pe coasta de sud-vest a Crimeei, a suferit avarii extinse, cel puțin opt avioane de război fiind distruse. Rusia a negat că aeronavele au fost avariate și a spus că exploziile de la bază au fost accidentale. Ucraina nu și-a revendicat public responsabilitatea pentru atac, potrivit Sky News.