Efectele Campionatului Mondial din 2018. Putin vrea să expulzeze africanii din Rusia
- Tudor Borcea
- 6 martie 2019, 15:42
În apartamentul de la periferia Moscovei, Lamin nu a păstrat decât cîteva haine și o Biblie, adusă în bagaje când a ajuns în Rusia, la fel ca alți mii de africani, cu o viză de suporter pentru Mondialul organizat în țara lui Vladimir Putin.
După aproape opt luni de la încheierea competiției, Lamin (23 de ani) trăiește în două camere împreună cu nouă persoane, între care un bebeluș de câteva săptămâni al unui cuplu de congolezi, încercând să evite să fie expulzat e autoritățile ruse, scrie AFP.
Lamin a venit la Moscova cu un „Fan ID”, document care-i scutea pe superteri de viză pentru a trece frontiera rusă. Dacă majoritatea africanilor au venit pentru meciurile de fotbal, alții au dorit să rămănâ și să-și găsească o slujbă. Alții plănuiesc să ceară azil politic sau să facă din Rusia o trambulină pentru a ajunge în Europa.
Speranțele lor au fost repede risipite: ministerul rus de Interne și-a accentuat eforturile pentru a-i expulza pe acești invitați indezirabili.
Lamin, al cărui nume a fost schimbat la cererea acestuia, a explicat că a fugit din Gambia natală din cauza unui conflict familial și dă asigurări că viața sa era în pericol. Ajutat de un imigrant din Liberia, Lamin a găsit până la urmă adăpost în apartamentul de la periferia moscovită.
Liberianul a fost expulzat în februarie, în urma unui raid al poliției, neavând acte valide. Lamin crede că îl așteaptă aceeași soartă pentru că nu dispune decât de un permis de ședere valabil până la mijlocul acestei luni.
Ajutat de Comitetul de asistență civică, o organizație care lucrează cu refugiații, el a depus o cerere de azil, fără mari speranțe însă: în 2017, Rusia nu a acordat acest statut decât pentru 33 de persoane, potrivit cifrelor oficiale.
„Fan ID”-ul era la origine valid pe durata Campionatului Mondial de Fotbal dar, ținând cont de succesul competiției pentru imaginea Rusiei, președintele Vladimir Putin a prelungit această durată până la sfârșitul anului trecut. Potrivit ministerului de Interne, aproximativ 12.000 de persoane au rămas ilegal în Rusia după sfârșitul acestei perioade. Luna trecută, numărul lor era de 5500.
Potrivit directorului unui centru pentru imigranți din Moscova, Campionatul Mondial de Fotbal a atras cel mai mare val de sosiri din Africa pe care el l-a observat în ultimii zece ani de activitate.
„Odată ajunși aici, ei sunt prinși în capcană. Nu vor să se întoarcă în țările lor dar nici nu pot pleca mai departe. Majoritatea nu vorbesc rusește și din cauza asta șansele să găsească un loc de muncă sunt foarte mici”, afirmă directorul centrului pentru imigranți, care a refuzat să-și dea numele de teama unor represalii din partea autorităților.
Unele femei care au venit cu ocazia CM din Rusia au ajuns și victime ale rețelelor de prostituție