Rusia, acuzată că s-a implicat în criza guvernamentală din Italia. Cine ajută propaganda lui Putin

Rusia, acuzată că s-a implicat în criza guvernamentală din Italia. Cine ajută propaganda lui Putin Sursă: Mahdi Bemani Naeini | Dreamstime.com

Ministrul italian de externe Luigi Di Maio consideră că Rusia s-a implicat în criza guvernamentală, care a fost provocată de Giuseppe Conte, liderul Mișcării 5 Stele. Acesta este convins că Putin va face foarte multe probleme, în special cu livrările alternative de gaze rusești.

Ministrul italian de externe Luigi Di Maio a acuzat Rusia de implicare în criza guvernamentală. Acesta a precizat că urmează încetarea livrărilor de armament către Ucraina și imposibilitatea de a semna contracte privind livrările alternative de gaze rusești.

„Este de necrezut că este vorba de un fost prim-ministru italian (Giuseppe Conte - n.r.) care îl atacă pe premierul Mario Draghi și ajută propaganda lui Putin", a declarat Di Maio pentru ediția europeană a ziarului Politico. Acum mă îndoiesc că putem trimite arme în Ucraina. Aceasta este una dintre multele probleme grave”, a declarat ministrul.

Luigi Di Maio

Ne puteți urmări și pe Google News

„Dacă guvernul cade miercuri, nu vom avea autoritatea de a semna noi contracte energetice, iar acest lucru este grav, deoarece ne apropiem de iarnă”, a adăugat Di Maio.

Fostul premier italian Conte, împreună cu partidul de centru-dreapta Liga, au refuzat trimiterea unor noi arme în Ucraina.

Ce se va alege de Mișcarea 5 Stele

Joi, premierul Mario Draghi a demisionat după ce Mișcarea 5 Stele nu a mers la votul de încredere în cabinet, din care fac parte membrii săi. Draghi a declarat că lucrurile sunt dificile fără Mișcarea 5 Stele. Cu toate acestea, președintele Republicii, Sergio Mattarella, nu a vrut să-i accepte demisia și a încercat să-l oprească.

Pe 20 iulie, Draghi va trimite un mesaj în parlament. Decizia sa de a pleca poate fi confirmată. Autoritățile au luat în calcul și dizolvarea parlamentului sau anunțarea unor alegeri parlamentare anticipate, care ar putea avea loc la sfârșitul lunii septembrie - începutul lunii octombrie. Se dorește formarea unui nou guvern, dar Draghi trebuie să rămână prim-ministru până atunci.

Un sondaj publicat de Europe Elects, cu date culese din Italia, referitor la opțiunile de vot pentru 2023, arată că partidele de extremă dreaptă și cele eurosceptice și populiste ar putea forma lejer viitoarea guvernare:

- Frații Italiei (dreapta spre extrema dreaptă, național-conservatori) - 24% - Partidul Democrat (centru stangă, social-democrați) - 22% - Liga Nordului (dreapta spre extrema dreaptă, populiști) - 15% - Mișcarea 5 Stele (eurosceptici, populiști) - 12% - Forța Italia (centru-dreapta) - 8% - Viva Italia (social-liberali) - 3%