Luigi Di Maio e gata să părăsească Mişcarea 5 Stele

Luigi Di Maio e gata să părăsească Mişcarea 5 Stele Sursa: Arhiva EVZ

„Strânge semnături pentru a forma noi grupuri, anunțul va fi făcut în următoarele ore”

Scindarea Mișcării 5 stele este acum iminentă. Potrivit agențiilor de presă, ministrul de externe Luigi Di Maio începe deja să adune semnături pentru a forma grupuri autonome în Cameră și Senat. Iar seara, este așteptată conferința de presă a noului grup politic care, potrivit anticipărilor, se va numi „Insieme per il futuro” - „Împreună pentru viitor”, scrie Il Fatto Quotidiano.

În următoarele ore, relatează AdnKronos, ministrul de externe este așteptat să își oficializeze despărţirea de la partidul pe care l-a condus, luându-şi cu el trupele. Căutarea „dimaianilor” pentru înființarea unei noi echipe parlamentare s-a intensificat considerabil între zilele de ieri și astăzi: „Telefoane fierbinți, încearcă să-i sondeze pe toţi”, spune agenţiei un fost ales M5S. Potrivit ANSA, strângerea de semnături pentru constituirea grupurilor parlamentare autonome se desfășoară atât în Cameră (unde este nevoie de cel puțin douăzeci de membri), cât și în Senat (unde este nevoie de zece). Anunțul de rămas bun ar putea veni încă din această după-amiază sau, oricum, înainte de adunarea comună programată pentru miercuri, la care Di Maio nu ar trebui să participe.

Se pare că echipa de la Cameră ar fi deja formată: „Nu a fost atins încă numărul exact de membri şi pentru că în ultimul minut s-ar putea adăuga mai mulţi nehotărâți, dar cred că după-amiază vom avea numărul definitiv”, explică un deputat „Dimaian”. Potrivit unor surse apropiate președintelui Mișcării, Giuseppe Conte, aleșii care intenționează să-l urmeze pe Di Maio ar fi cel mult douăzeci, maxim douăzeci și cinci. Pentru apropiații ministrului de externe, însă, cifrele „ar putea fi mai importante”. Situația este diferită în ceea ce privește Palazzo Madama. Potrivit Ansa, care citează o sursă parlamentară, senatorii care au semnat deja sunt „cu mult peste o duzină”. „Însă la Senat chestiunea numerică este irelevantă”, explică dimaianii. „Pentru a forma un grup ar fi nevoie de un simbol: fie că sunt zece sau douăzeci, substanța rămâne aceeaşi”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Situația s-a precipitat în ultimele zile. După prăbușirea partidului M5S la alegerile administrative și în ajunul comunicărilor lui Mario Draghi în Cameră, ministrul de externe a început să ia distanţă de partid. Mai întâi a criticat conducerea liderului Giuseppe Conte, apoi s-a disociat de un proiect al senatorilor M5S, care cere încetarea trimiterii de noi arme în Ucraina. (Traducerea Cătălina Păunel, RADOR)