Rusia a respins propunerile SUA asupra scutului anti-rachetă
- Adam Popescu
- 13 noiembrie 2008, 10:00
Rusia a respins, ieri, propunerile Statelor Unite ale Americii în privinţa instalării scutului anti-rachetă în Europa, adăugând că va încerca rezolvarea siuaţiei cu viitorul preşedinte american, Barack Obama, anunţă Reuters.
Kremlinul crede că sistemul american va ameninţa securitatea naţională a Rusiei şi că administraţia condusă de George W. Bush, care va fi înlocuită în ianuarie, nu a reuşit să îi calmeze temerile.
"Rusia este pregătită să coopereze cu Statele Unite în privinţa securităţii europene, însă consideră că propunerile primite ână în acest moment sunt insuficiente", a informat agenţia Itar-Tass citând o sursă de la Kremlin.
"Nu vom fi de acord cu aceste propuneri şi vom discuta cu noua administraţie", a declarat aceeaşi sursă, adăugând că administraţia Bush "îl pune intenţionat pe noul preşedinte într-o situaţie fără ieşire".
Preşedintele rus Dimitry Medvedev a spus, săptămâna trecută, că va trimite reachete în apropierea graniţei cu Polonia pentru a contracara planurile de instalare a sistemului anti-rachetă american în Polonia şi Cehia.
Washingtonul susţine că scutul anti-rachetă îi este necesar pentru a opri un eventual atac al statelor pe care le consideră ostile, printre care se numără şi Iranul.
Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Bryan Whitman, a spus că anunţul făcut, ieri, de Iran despre testarea unei noi generaţii de rachetel sol-sol este un motiv în plus în favoarea punerii în funcţiune a scutului, "pentru apărarea Statelor Unite şi a Europei în faţa amaninţărilor ce pot veni din Iran". Reacţie "inutilă"
Secretarul General al NATO, Jaap de Joop Scheffer a catalogat declaraţiile preşedintelui Medvedev ca fiind "inutile".
"Sper că nu se va ajunge la staţionarea acelor rachete. Nu intenţionez să fac nici o speculaţie în privinţa reacţiei NATO la o eventuală acţiune de acest gen a Rusiei", a spus Jaap de Joop Scheffer.
Primul Ministru italian, Silvio Berlusconi, a spus că Rusia a fost "provocată" de planul Statelor Unite de a institui un scut anti-rachetă în Polonia, de recunoaşterea independenţei statului Kosovo, şi de "accelerarea procesului de integrare în NATo a Georgiei şi a Ucrainei".
"Sunt convins că procesul de distanţare a Uniunii Europene şi a Statelor Unite ale Americii de Rusia trebuie oprit", a mai spus Berlusconi.