Rusia a devenit PUTEREA nr. 1 în Orient. Statele Unite și Israelul, fără REACȚIE

Rusia a devenit PUTEREA nr. 1 în Orient. Statele Unite și Israelul, fără REACȚIE

Prima misiune aeriană a forțelor ruse în Siria a urmărit să dea un semnal de forță după întâlnirea de luni dintre Putin și Obama.

Faptul că Rusia a efectuat primele sale lovituri aeriene în Siria, miercuri, 30 septembrie, a fost confirmat de Ministerul rus al Apărării și a fost criticat de Statele Unite.

Moscova a subliniat că a acționat în sprijinul lui Bashar Al-Assad, în războiul acestuia cu ISIS, asistată de alte puteri străine, inclusiv Iran și Irak, coordonate de la centrul aliat aflat la Bagdad.

Țintele raidurilor au fost depozite de muniție și vehicule, localizate, potrivit unor surse americane citate de Debka, în jurul localităților Homs și Hama.

Ne puteți urmări și pe Google News

Atacurile aeriene ruse marchează un punct de cotitură în evenimentele din Orientul Mijlociu: Rusia apare acum ca puterea cea mai importantă din regiune.

Guvernele care până acum își coordonau politicile militare cu Statele Unite, cum ar fi Israelul, Iordania și Turcia, vor trebui grabnic să-și schimbe și să-și adapteze orientarea și afinitățile.

Pentru Israel acesta este sfârșitul anilor de libertate pentru forțele sale aeriene în care își putea lovi inamicii survolând nestingherit Siria sau Libanul.

De asemenea, raidurile ruse de miercuri reprezintă sfârșitul oricăror planuri pe care Turcia și Iordania și le-au făcut pentru a stabili o zonă-tampon în Siria pentru a-și proteja frontierele.

Deși criticile Washingtonului au venit rapid, acesta a precizat că raidurile Moscovei nu vor modifica planurile și acțiunie coaliției internaționale anti-ISIS conduse de Statele Unite. Rămâne de văzut, comentează cu scepticism site-ul israelian Debka.

Secretarul de stat american John Kerry i-a transmis ministrului rus de Externe Serghei Lavrov că raidurile aeriene „nu sunt folositoare” și contravin eforturilor de a preveni ca accidente sau chiar ciocniri între cele două forțe să aibă loc în spațiul aerian.

La o zi după ce Casa Albă a anunțat că intențiile Rusiei în Siria au fost „limpezite” la summt-ul Obama - Putin de la New York, liderul rus a ridicat din nou tensiunea în regiune.

Un responsabil american a declarat miercuri că diplomații ruși au trimis cereri oficiale pentru ca avioanele americane să părăsească spațiul aerian sirian, precizând că aici se află aparatele rusești.

Surse militare americane au declarat pentru Fox News că avioanele americane nu se vor conforma cererii Rusiei. „Nimic nu arată că ne vom schimba operațiunile în Siria”, a declarat un oficial de la Pentagon.

Pe de altă parte, Debka a citat surse militare care susțin că pregătirile Rusiei arată că acțiunile sale nu se vor limita la teritoriul sirian. Ele sunt conduse de la un comandament comun stabilit zilele trecute la Bagdad, și la care participă Rusia, Siria, Iranul și Irakul.

Acesta se dorește o contrapondere a centrului american de la Amman al coaliției internaționale, la care participă Statele Unite, Arabia Saudită, Qatar, Israel, Iordania și Emiratele Unite, care sprijină acțiunile rebelilor.

Așadar, două comandamente militare cu două scopuri total opuse: pro- și anti-Assad.

Marți, șeful Pentagonului, Ashton Carter a dat instrucțiuni staff-ului său să deschidă un canal de comunicații cu Kremlinul pentru a se asigura că operațiunile militare americane și rusești se desfășoară fără incidente.

Ministerul rus al Apărării a răspuns cu o decizie provocatoare, și anume că întreaga coordonare cu Statele Unite trebuie să se facă prin intermediul Bagdadului, dând astfel un semnal cătr Washington că cele două comandamente se află pe picior de egalitate.

Ministrul israelian al Apărării, Moshe Ya’alon a dezmințit marți că Israelul își coordonează acțiunile cu forțele ruse, subliniind că țara sa își rezervă dreptul de a zbura liber în spațiul aerian sirianși va continua să împiedice ca livrările de arme să ajungă la grupări precum Hezbollah.

De notat că gherilele Hezbollah acționează deja în teritoriu alături de forțele armate ale lui Assad și ale Rusiei.

Între timp, alte șase avioane moderne rusești Suhoi Su-34 au aterizat pe aeroportul internațional Al-Assad din Latakia, după ce au străbătut spațiul aerian irakian.

Rapiditatea cu care forțele ruse se desfășoară în Orientul Mijlociu pare să depășească puterea de reacție a Statelor Unite și a Israelului.