Rusia a decis să taie gazele din vestul Europei, după sancțiunile primite din partea Occidentului

Rusia a decis să taie gazele din vestul Europei, după sancțiunile primite din partea OccidentuluiSursa foto: Kremlin

Federația Rusă a decis să întrerupă gazul furnizat Europei de Vest, pentru un termen nelimitat de timp. „Arma Nucleară” a lui Vladimir Putin: Prăbușirea economiei mondiale. Mai multe consecințe numai dacă SUA este atrasă direct. Sentimentul negativ al investitorilor și al consumatorilor ar putea exercita presiuni asupra piețelor americane, dar și asupra creșterii economice.

Conducta rusească Yamal-Europa întrerupe toate livrările de gaze către vestici, ca urmare a sancțiunilor economice pe care le trăiește întreaga populație rusă, după invadarea Ucrainei de către liderii săi.

Proiectul Nord Stream 2 a fost sistat, astfel că Germania și Rusia nu vor mai colabora în furnizarea de gaze.

În Italia, Poliția Națională a pus sub sechestru pe iahturi și vile rusești cu o valoare totală de 143 de milioane de euro, tot ca urmare a punerii în aplicare a sancțiunilor destinate Rusiei.

Occidentalii au urmărit penalizarea bogaților din Rusia, care ar avea legături strânse cu președintele Vladimir Putin, din dorința de a sfârși războiul început în data de 24 februarie în Ucraina.

Cel mai prețios bun confiscat de Poliția italiană este un iaht care se întinde pe o lungime de 65 de metri, numit „Lady D”, și care are un preț de 65 de milioane de euro. Acesta aparține lui Alexei Mordaşov, cel mai bogat om din Federația Rusă, iahtul fiind pus sub sechestru în portul Imperia.

„Arma Nucleară” a lui Vladimir Putin: Prăbușirea economiei mondiale

Rusia este cel mai mare exportator de petrol din Europa și a fost un furnizor de încredere, chiar și în apogeul Războiului Rece. Marile țări euro, cum ar fi Germania și Italia, sunt cele mai expuse amenințărilor lui Putin, având în vedere dependența lor de energia rusă. Dar această imagine ar putea arăta diferit dacă Rusia ajunge să ia măsuri de represalii.

În mod tangibil, o „întrerupere pe termen scurt a volumelor exporturilor rusești către Europa și SUA ar duce probabil la o medie a Petrolului Brent de 115 dolari pe baril în al doilea trimestru, 105 dolari pe baril în al treilea trimestru și 95 dolari pe baril până în al patrulea trimestru”, au declarat miercuri strategii JP Morgan.

Mai multe consecințe numai dacă SUA este atrasă direct

Având în vedere că investitorilor nu le place incertitudinea, scăderea burselor de valori nu a fost cu adevărat surprinzătoare. Morgan Stanley a declarat săptămâna aceasta că piețele au stabilit prețurile în concordanță cu veștilor proaste. În plus, președintele american Joe Biden a promis că trupele americane doar vor apăra NATO și nu se vor angaja cu Rusia în Ucraina.

Dave Sekera, strateg-șef de piață al Morningstar din SUA, a declarat că sancțiunile înăscute în sine nu ar avea un impact semnificativ asupra potențialului de câștig pe termen lung al companiilor americane. „În opinia noastră, cel mai mare risc este dacă SUA ar fi atrase direct în conflict”, a spus el. „Dacă s-ar întâmpla acest lucru, ne așteptăm ca piețele să scadă încă un pas, deoarece sentimentul negativ al investitorilor și al consumatorilor ar exercita presiuni asupra piețelor americane și asupra creșterii economice”.

Majoritatea analiștilor par să creadă că sancțiunile, care până acum au fost vizate de anumite instituții financiare și persoane fizice din Rusia, vor avea un impact limitat.

„În ciuda implicațiilor umane și geopolitice mari ale acestei crize, politicienii și societățile occidentale ar putea să nu aibă stomacul pentru penuria de energie combinată cu prețuri care sunt chiar mai mari decât nivelurile deja ridicate de astăzi”, a declarat Colin Dryburgh, manager de investiții la Aegon Asset Management.

Mai mult, costurile din energie ar putea antrena un episod de recesiune economică, dar Occidentul ar putea face față printr-un răspuns prompt.

„Costurile mai mari ale energiei sunt efectiv o taxă pe consum și ar putea duce la recesiune. Dacă răspunsul Occidentului nu implică o autovătămare economică semnificativă, atunci piețele financiare ar putea inversa unele dintre mișcările extreme recente care au avut loc”, adaugă acesta.