Rusaliile, cea mai veche sărbătoare creştină

Rusaliile, cea mai veche sărbătoare creştină

Sărbătoarea marchează întemeierea Bisericii şi e ziua când se fac multe botezuri. Astăzi, în ajun, se ţin Moşii de vară, creştinii dau de pomană de sufletul morţilor.

Teologii spun că, la 50 de zile de la învierea lui Iisus Hristos, Duhul Sfânt a coborât între apostoli, în chipul unor limbi de foc, iar aceştia au început să vorbească în limbi străine, pe care nu le ştiau până atunci.

Evenimentul marchează şi întemeierea Bisericii. În zilele care urmează acestei sărbători, Biserica îi celebrează pe cei care au contribuit la întemeierea creştinismului. Luni, după Rusalii, este sărbătoarea Sfintei Treimi. Rusaliile reprezintă cea mai veche sărbătoare creştină, fiind celebrată încă de pe vremea apostolilor. Până la începutul secolului al V-lea, "Cincizecimea" era o dublă sărbătoare: a Înălţării Domnului şi a Pogorârii Sfântului Duh.

Moşii de vară

Ne puteți urmări și pe Google News

Rusaliile a devenit, pe lângă Paşti, a doua sărbătoare rezervată botezurilor.În ajunul Rusaliilor se ţin Moşii de vară, cu târguri unde oamenii găsesc cele necesare pomenilor, dar şi prilej de veselie. Se crede că sufletele morţilor, după ce părăsesc mormintele în Joia Mare, se preumblă printre cei vii, înapoindu-se la locul lor în Ajunul Rusaliilor. Tot în această zi este obişnuit şi faimosul joc al căluşarilor, executat de cete de flăcăi, dans constând din săritul peste foc pentru a scăpa de iele - zâne rele.

Şi tot ca la Paşti, erau oprite îngenuncherea şi postirea în toate zilele "Cincizecimii", erau interzise jocurile din circuri şi spectacolele păgâne. Casele se împodobeau cu flori şi ramuri verzi de nuc sau de tei, obicei moştenit de la evrei. În biserici se aduc şi astăzi ramuri verzi de tei sau de nuc, care se binecuvântează şi se împart credincioşilor, acestea simbolizând limbile de foc ale puterii Sfântului Duh, care s-a pogorât peste Sfinţii Apostoli. Preşedintele Traian Băsescu le-a urat, ieri, românilor ca de Rusalii să coboare Duhul Sfânt şi peste ei, urarea fiind făcută la finalul unei declaraţii de presă susţinută la Palatul Cotroceni.

Zi liberă pentru români

Salariaţii români au liber în prima şi a doua zi de Rusalii, potrivit prevederilor din Codul Muncii, ceea ce înseamnă că luni, a doua zi de Rusalii, cei 4,5-5 milioane de muncitori, atât de la stat, cât şi de la privat, nu vor merge la muncă. În caz contrar, angajatorul este nevoit să-şi plătească angajaţii care lucrează, cu un spor la salariu de până la 100% pentru acea zi sau să le dea o zi liberă în următoarele 30.

Unii angajatori ar putea profita de o prevedere din noul Cod al muncii: "Prevederile art. 134 (cel care reglementează zilele libere - n.red.) nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii".

Vecernia plecării genunchilor, la Cluj

La Cluj-Napoca se va desfăşura, pentru prima dată, Procesiunea de Rusalii, la care vor participa ierarhi, preoţi si credincioşi din oraş. Evenimentul, organizat la iniţiativa Înalt Preasfinţitului Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, are următorul program:

  • Începând cu ora 17.00, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, Părintele Mitropolit Andrei va efectua slujba Vecerniei plecării genunchilor, la care vor participa toţi preoţii clujeni şi credincioşii de la cele 38 de parohii din municipiu.
  • De la ora 18.00, procesiunea va porni din faţa Catedralei şi se va deplasa pe următorul traseu: Piaţa Avram Iancu – Bdul 21 Decembrie 1918 – Piaţa Unirii (prin faţa Catedralei "Sfântul Mihail") – B-dul Eroilor – Piaţa Avram Iancu, după care întregul sobor va reveni în faţa Catedralei.

LANSARE "Creştinism de vacanţă" cu părintele SMURD Părintele Constantin Valer Necula şi-a lansat, ieri, la librăria Sophia, cea de-a 41-a carte.

Apărută la editura Agnos, cartea "Creştinism de vacanţa" s-a născut la confluenţa a trei conferinţe susţinute la invitaţia tinerilor din Bucureşti, Cluj şi Arad, pe subiecte extrem de prezente în viaţa de zi cu zi: "Atât iubeşti, cât dăruieşti", "Creştinism de vacanţă", "Răspunsul Bisericii la vreme de criză". Structurată ca o scrisoare de dragoste către toţi "tinerii de vârste diferite ai Bisericii, cartea vine să ne arate că, pentru a veni la Hristos, nu există altă condiţie decât aceea de a vrea, pur şi simplu, să ieşi din criza fiului risipitor, să te întorci cu faţa către Înviere.

"Într-o vreme a demisiilor tot mai frecvente din angajamente de bun simţ, moralitate şi bună cuviinţă şi a navetismului conjunctural între fermitate şi indolenţă mărturisitoare, Parintele Constantin Necula ţine cu tot dinadinsul să ne convingă, din nou, că în creştinism nu există vacanţă, şomaj tehnic ori teamă de nelucrare. Şi că astfel de vacanţări ale spaţiului nostru de lucru ne ocultează mărturisirea doar în măsura în care nu ştim sau nu reuşim să înţelegem un lucru fundamental: că în Biserică suntem pe liber doar din autosuficienţă, din proprie ignoranţă", a spus la lansare editorul Romeo Petraşciuc.

A vorbit şi smerenia mea, care le-a amintit celor prezenţi de omul şi preotul Necula pe care-l poreclesc din dragoste SMURD. E gata întotdeauan să sară în ajutor pentru alţii! Un adevărat ostaş al lui Hristos! Constantin Valer Necula, este conferenţiar dr. faculatea de teologie şaguniană din Sibiu.