Evenimentul Zilei > International > Rui Pinto, hackerul care a declanșat ”football Leaks”, audiat în Lisabona
Rui Pinto, hackerul care a declanșat ”football Leaks”, audiat în Lisabona

Rui Pinto, hackerul care a declanșat ”football Leaks”, audiat în Lisabona

Hackerul portughez care a declanșat seria dezvăluirilor ”Football Leaks”, a fost prezentat instanței, vineri, în țara sa. Rui Pinto a fost audiat de un judecător de instrucţie din Lisabona referitor la suspiciunilor de furt de date şi de tentativă de extorcare de fonduri.

Portughezul în vârstă de 30 de ani care, din 2015, locuia în Budapesta, a fost arestat pe 16 ianuarie, iar ulterior a fost extrădat. El riscă o pedeapsă de până la 10 ani de închisoare, arată AFP, citată de Agerpres. Rui Pinto este acuzat că a accesat sistemele informatice ale clubului Sporting Lisabona şi ale fondului de investiţii Doyen, a dat presei documentele obținute ilegal, iar apoi a cerut ca Doyen să îi plătească o sumă cuprinsă între 500.000 şi un milion de euro pentru a se opri din dezvăluiri, mai arată sursa citată. În momentul arestării, conform declarațiilor date într-un interviu, hackerul deținea şase teraocteţi de documente. Potrivit presei portugheze, acestea au fost transmise de autorităţile maghiare justiţiei din Portugalia.
Folosind pseudonimul ”John”, Rui Pinto a piratat, în ultimii aproape cinci ani, milioane de fișiere, despre care spunea că îl ajută să  dezvăluie culisele unei industrii ”necinstite”, cum este fotbalul. Materialele obținute în urma acțiunilor de hacking le-a pus la dispoziția European Investigative Collaborations, consorțiu care, începând cu anul 2016, a dezvăluit o serie întreagă de mecanisme de evaziune fiscală, fapte de fraude şi corupţie, care implicau jucători celebri şi conducători de cluburi. În acest context, avocaţii portughezului îl apără, mai arată Agerpres, prezentându-l drept ”un foarte important avertizor de integritate european”, mai ales că în mai multe țări au fost declanșate anchete pornind de la faptele dezvăluite.