Rugăciunea care se spune la Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. Tradiţii şi superstiţii

Sursa foto: Arhiva EVZ

Intrarea Maicii Domnului în Biserică, 21 noiembrie, este trecută în calendarul creștin ortodox ca mare sărbătoare însemnată în cruce roșie, în plin post al Crăciunului. Creștinii o prăznuiesc pe Sfânta Fecioara Maria cea Milostivă, care face minuni pentru cei aflați în nevoie.

În această zi, este bine să dai de pomană o lumânare albă. Intrarea în Biserică a Maicii Domnului este prima mare sărbătoare din postul Crăciunului şi este prima zi din post în care credincioşii au dezlegare la peşte.

Sunt  o serie de tradiţii şi superstiţii care, dacă sunt respectate, există credinţa că atrag norocul, sporul și sănătatea credincioșilor

Intrarea în Biserică a Maicii Domnului vorbește despre momentul în care Fecioara Maria, în vârstă de 3 ani, a fost adusă de părinţii săi, Sfinţii Părinţi Ioachim şi Ana, la Templul din Ierusalim, unde a vietuit timp de 12 ani .

Ce nu este bine să faci în această zi

Există credinţa că, în această zi, cerurile se deschid, iar oamenii pot înțelege graiul animalelor. Este momentul în care credincioșii se roagă pentru împlinirea celor mai arzătoare dorințe.

La țară, fetele care vor să-și afle ursitul, merg la fântâna din sat cu o lumânare albă. La cântatul cocoşului, fiecare fată aprinde lumânarea aşezată pe marginea fântânii şi priveşte în fântână. Pe luciul apei, fata care împlineşte ritualul are șansa să vadă chipul ursitului ei. Credincioșii duc la biserică, spre a fi sfinţite, bucate de post și preparate din peşte. Apoi, acestea sunt împărţite copiilor şi oamenilor nevoiaşi.

În ziua praznicului, la biserică se fac pomeniri pentru cei care au murit în condiţii suspecte, înecaţi şi fără lumânare. În memoria acestora se împart pachete cu peşte, cu fructe şi lumânări sau o candelă.

În nordul ţării, pentru cei care au murit fără lumină, se dau de pomană plăcinte cu dovleac şi câte o lumânare albă pentru că, potrivit tradiţiei, lumânarea albă nu se stinge în lumea de dincolo.

În această zi, copiii pun crengi de măr în vase cu apă. Acestea, ţinute în lumină şi căldură, înmuguresc şi înfloresc, şi sunt folosite în noaptea de Anul Nou drept sorcove. După cum ştim, colindele româneşti vorbesc despre florile dalbe, flori de măr, sau despre măruţ, mărgăritar.

Rugăciunea Minune care care îți împlinește orice dorință:

O, Preacurată Maică a Domnului, a puterilor de sus, împărăteasa cerului și a pământului, atotputernică apărătoare și tărie a noastră, primește această cântare de laudă și de mulțumire de la noi, nevrednicii robii tăi. Înalță rugăciunile noastre la tronul lui Dumnezeu și Fiul tău, ca să fie milostiv nedreptăților noastre.

Să adauge harul Său tuturor celor ce cinstesc preacinstit numele tău și cu credință și cu dragoste se închină făcătoarei de minuni icoanei tale. Că nu suntem vrednici să fim miluiți de Dânsul și pentru aceasta năzuim la tine, că ești acoperitoarea noastră și grabnică ajutătoare.

Auzi-ne pe noi, cei ce ne rugăm ție; ocrotește-ne pe noi cu atotputernicul tău Acoperământ și cere de la Dumnezeu Fiul tău să dea păstoriților noștri sfințenie, ca să privegheze și să ocârmuiască sufletele noastre; ocârmuitorilor de orașe, înțelepciune și putere; judecătorilor, dreptate și necăutare la față; învățătorilor, minte și smerită înțelepciune; asupriților, răbdare; asupritorilor, frică de Dumnezeu; celor mâhniți, răbdare și bucurie duhovnicească; neînfrânaților, înfrânare; și nouă, tuturor, duhul înțelepciunii și al cucerniciei, duhul milostivirii și al blândeții, duhul curăției și al dreptății. Așa, Doamnă preasfântă, milostivește-te asupra noastră și asupra neputinciosului tău popor, este Rugăciunea Minune  publicată pe crestinortodox.ro.