Rostul întrebărilor "banale" de la interviul de angajare

Rostul întrebărilor "banale" de la interviul de angajare

Răspunsurile scot în evidenţă personalitatea candidaţilor.

Care sunt obiectivele tale?“ sau „Unde te vezi peste cinci ani?“ par simple stereotipuri, mai ales pentru candidaţii de la interviurile de angajare. Mulţi spun că astfel de întrebări sunt inutile.

„Înţeleg că vor să afle anumite lucruri despre noi, dar, dacă ar comunica mai mult, poate ar şi găsi un angajat potrivit“, consideră agentul de vânzări Claudiu C. (27 de ani). Şi consultantul bancar Elena B. spune că s-a săturat de interviurile „seci, tipizate, în urma cărora este clar şi evident că angajatorul nu-şi poate da seama cu ce este un candidat mai bun sau mai diferit decât altul“.

Riscuri mai mici

Experţii în resurse umane spun însă că mult blamatele întrebări au rostul lor. De pildă, angajatorul vrea să ştie dacă persoana pe care o intervievează va rezista pe aceeaşi poziţie o perioadă mai lungă. „Nu ne face plăcere să angajă m pe cineva care, după o lună, realizează că nu i se potriveşte jobul şi pleacă. Pentru noi este o pierdere financiară şi de timp. De aceea, răspunsul la întrebarea «ce planuri ai?» ne poate ajuta să ne dăm seama dacă este o persoană ambiţioasă, dacă responsabilităţile jobului i se potrivesc“, explică specialista în resurse umane Ileana Iorga. „Ce te vezi făcând peste cinci ani?“ este o întrebare clasică, iar din răspunsul la aceasta angajatorul vrea să afle care sunt aspiraţiile candidatului. „Întrebă rile de tip «de ce este important pentru tine să...» îl vor obliga să argumenteze şi să-şi susţină ierarhia propriilor valori: statut, familie, bani, carieră“, subliniază Marius Merluşcă, specialist în psihologie organizaţională al companiei Elf Consulting, importanţa adresării întrebărilor ce par „banale“.

Cum se testează imaginaţia

În general, angajatorii pun întrebări prin care să testeze şi alte calităţi ale intervievatului: creativitatea, spontaneitatea, seriozitatea şi fidelitatea. „Răspunsurile relevă latura personală, mai puţin vizibilă a viitorului angajat“, spune Oana Moşoiu, HR consultant al Ascent Group.

„Dacă ai putea să inventezi ceva, ce ar fi?“ este o întrebare mai rar utilizată, din răspunsul căreia intervievatorul află în ce măsură candidatul poate intra într-un „rol“, dacă imaginaţia şi spontaneitatea îi sunt caracteristice. „Este momentul în care candidatul ar trebui să zâmbească. Dacă ar răspunde sec «un motor cu apă» nu s-ar remarca prin nimic deosebit; dar dacă ar relata din aproape în aproape un lanţ imaginativ de descoperiri şi posibile «invenţii» cu detalii presărate din loc în loc cu umor, l-ar putea face pe angajator să-l descopere“, susţine Marius Merluşcă.

DEZAVANTAJ

Pericolul exersării replicilor

Unii candidaţi exersează răspunsurile la posibilele întrebări şi, în unele cazuri, duc în eroare intervievatorul, în special dacă acesta urmează un model tradiţional. Consultantul companiei Compass Consulting, Adrian Bucica recomandă: „În funcţie de post, se pot folosi abordări ce testează creativitatea şi gândirea în afara şabloanelor“. Pe de altă parte, experţii în carieră atrag atenţia că acei candidaţi care dau răspunsuri învăţate pe de rost se păcălesc singuri. „Poate vor obţine postul, dar nu vor rezista mult în el“, consideră business-coach-ul Alin Ghizăşan.

Ne puteți urmări și pe Google News