Roșiile de grădină, afectate de un dăunător periculos. Soluții pentru protejarea recoltei

Roșiile de grădină, afectate de un dăunător periculos. Soluții pentru protejarea recolteiSursă foto: Unsplash

Culturile de roșii pot fi afectate de viroze și dăunători. În ultimii ani, o ciupercă face ravagii atât în rândul plantelor de grădină, cât și în cazul celor din solar. Există o modalitate sigură de a salva recolta de la distrugere.

Cum pot fi protejate culturile de roșii

Plantarea și îngrijirea tomatelor nu este un proces ușor. Pentru a da roade bogate, planta are nevoie de anumite condiții de dezvoltare. Apa este elementul esențial care contribuie la creșterea acestora.

Roșii

Sursa foto: Nikolay Antonov | Dreamstime.com

Primul semnal de alarmă apare atunci când frunzele sunt parțial ofilite, iar tulpina nu mai este la fel de stabilă. Aceste semne arată posibila prezență a ciupercii Fusarium oxysporum. Acest tip de dăunător se răspândește rapid. Astfel, dacă o singură plantă este afectată, există riscul ca toate celelalte să fie ulterior puse la pământ de ciupercă.

Primul semnal de alarmă

Ciuperca Fusarium oxysporum împiedică seva să circule la nivelul tulpinii. Astfel, frunzele și floarea se ofilesc, iar în câteva zile se usucă și cad la pământ.

Sporii acestui tip de dăunător pot fi răspândiți de vânt sau chiar de păsări.  În acest mod, culturi întregi de roșii pot fi distruse în  3-4 zile. Primul pas pentru oprirea răspândirii ciupercii este distrugerea plantei prin ardere.

Rosii,

Sursa foto: Facebook

Ingredientul care se poate ajuta să salvezi recolta de roșii

Dăunătorii care afectează culturile de tomate sunt greu de îndepărtat. Astfel, soluția pentru a evita distrugerea recoltei este folosirea semințelor dezinfectante.

Un amestec folosit de mulți agricultori pentru a feri plantele de dăunători este bicarbonatul de sodiu și oțetul. Acestea se diluează cu apă, iar compoziția se pulverizează pe frunzele plantei.

De asemenea, există și metode naturale pentru a crește producția de roșii. Una dintre acestea include folosirea drojdiei de bere. Aceasta se dizolvă în apă cu zahăr, iar lichidul rezultat se toarnă la rădăcini. Procedura se repetă după trei săptămâni.