Rompetrol: Vom negocia cu statul răscumpărarea acţiunilor
- Adam Popescu
- 4 octombrie 2010, 00:12
Grupul Rompetrol, deţinut de compania petrolieră de stat kazahă KazMunaiGaz (KMG), intenţionează să cumpere înapoi acţiunile la Petromidia pe care i le-a dat statului, în contul unei datorii de 516 milioane euro, devenite scadente la 30 septembrie 2010, a declarat directorul financiar al grupului, Dmitry Grigoryev.
"Suntem complet disponibili pentru întâlnirea cu Guvernul, pentru a discuta cum putem cumpăra înapoi aceste acţiuni, pentru ca, la nivelul primului-ministru al României, s-a exprimat recent dorinţa statului de a primi o compensaţie în bani. De aceea, am organizat o vizită a oficialului nostru din Kazahstan, pentru a purta o negociere şi probabil pentru a se constitui un comitet interministerial", a afirmat Grigoryev, într-o declaraţie transmisă EVZ. El a adăugat că ar dori ca statul român împreună cu oficialii kazahi să formeze o echipă de negocieri care să găsească o soluţie în următoarele două luni cu privire la modul de răscumpărare a acţiunilor de la stat. Bani de la statul kazah În ceea ce priveşte preţul pe care Rompetrol este dispus să îl plătească pentru acţiuni, Grigoryev a declarat că acesta va depinde de situaţia economică a Rompetrol, dacă are profit sau nu.
"Dacă nu are profit, având în vedere că de la începutul acestui an Rompetrol Rafinare a înregistrat pierderi de 108 milioane dolari, atunci ne vom baza pe compania-mamă şi pe statul kazah. Deci cred că vom încerca să identificăm toate soluţiile care sunt avantajoase pentru ambele părţi. Dar această chestiune se transformă deja într-un dialog între două state", a punctat reprezentantul Rompetrol. Acţionarii Rompetrol Rafinare (Petromidia) au decis, joi, în adunarea generală a acţionarilor, să convertească datoriile în valoare de 516 milioane de euro într-un pachet de 19,7 miliarde de acţiuni ale companiei, echivalente cu o participaţie de 44,69% din capitalul social. Asta după ce anterior a plătit doar 54 milioane euro din datoria totală de 570 milioane euro pe care compania o avea la stat.
În replică, premierul Emil Boc a declarat că statul român va recupera datoria în instanţă, întrucât ce a făcut Rompetrol este în afara legii. Datoriile fiscale ale Petromidiei au fost anulate, în 2003, printr-o ordonanţă semnată de Adrian Năstase, Mihai Tănăsescu şi Dan Ioan Popescu. În locul lor, compania a emis obligaţiuni în favoarea statului, scadente la 30 septembrie 2010.
Ce preţ sunt dispuşi kazahii de la KazMunaiGaz - cei care au cumpărat Grupul Rompetrol de la Dinu Patriciu - să plătească pentru un pachet care pe Bursă valorează de două ori mai puţin sau dacă acţiunile vor fi răscumpărate treptat, rămâne de văzut.
Ultimul preţ pe Bursă al titlurilor Rompetrol Rafinare (Petromidia), de vineri, era de 0,0602 lei pe acţiune. Dacă le-ar vinde la această cotaţie, statul ar lua 1,18 miliarde lei (278 milioane euro), deci ar contabiliza o pierdere de 238 milioane euro.
Dacă societatea se delistează, acţiunile vor fi vândute KMG prin negociere directă, iar preţul obţinut va fi, cel mai probabil, mai mic decât valoarea de piaţă, potrivit unui scenariu al Fiscului făcut încă din luna martie.
Chiar dacă statul ar dori să vândă acţiunile altcuiva, Grupul Rompetrol are întâietate la achiziţia lor, potrivit OUG 118/2003. Pe de altă parte, dat fiind că Petromidia înregistrează pierderi uriaşe, de unde va avea bani să răscumpere acţiunile? "Ne vom baza pe compania-mamă şi pe statul kazah. (...) Această chestiune se transformă deja într-un dialog între două state", a declarat directorul financiar al Grupului Rompetrol, Dmitry Grigoryev.