Romney e convins că Obama se pleacă în fața rușilor

Romney e convins că Obama se pleacă în fața rușilor

Mitt Romney, candidat la învestitura republicană pentru prezidenţialele americane a scris într-un editorial apărut marți în revista Foreign Policy că Barack Obama “se pleacă în faţa Kremlinului”.

Editorialul intitulat “A se pleca în faţa Kremlinului: de ce diplomaţia Obama (a microfonului deschis) pune în pericol America” este o continuare a polemicii provocate de un schimb de replici între Obama și Medvedev auzit datorită unui microfon rămas din greşeală deschis.  În discuția “off the record”, președintele american îi cere lui Dmitri Medvedev o marjă de manevră, în special pe tema scutului antirachetă din Europa. “Pentru mine, sunt ultimele alegeri. După ce voi fi ales, voi avea mai multă flexibilitate”, a spus Obama.

Mitt Romney şi alţi responsabili republicani au atacat imediat aceste afirmaţii.

“Flexibilitate pentru ce?”, scrie Romney în editorialul său. “Preşedintele a vorbit cu Medvedev despre apărarea antirachetă ca despre un subiect la care Kremlinul se poate aştepta la mai multă flexibilitate. Este îngrijorător”, a continuat el.

Ne puteți urmări și pe Google News

“Conversaţia preşedintelui Obama cu Dmitri Medvedev pune semne de întrebare nu doar în ce priveşte politica sa faţă de Rusia, dar şi în ansamblul politicii sale externe”, a adăugat Romney, dorind să ştie dacă Barack Obama ar da dovadă de aceeaşi “flexiblitate” faţă de Iran, Cuba sau Venezuela.

Luni, Mitt Romney a calificat Rusia, în cursul unui interviu acordat postului de televiziune CNN, drept “inamicul geopolitic numărul unu” al Statelor Unite, care “face jocul celor mai periculoşi actori” politici de pe scena internaţională. Replica Kremlinului nu s-a lăsat așteptată.

Şi alţi republicani au trecut miercuri la atac. Speakerul republican al Camerei Reprezentanţilor, John Boehner, care până în prezent a refuzat să să alăture protestatarilor, s-a declarat şi el “alarmat” de afirmaţiile preşedintelui. “Ar fi necesar să explicaţi în public, în mod explicit, că nu va fi făcută ruşilor nicio concesie unilaterală, înainte sau după alegeri”, a scris el.

Alți 43 de senatori republicani i-au trimis o scrisoare preşedintelui Obama pentru a-i cere explicaţii.