Evenimentul Zilei > Social > Romii, între spectacol şi solidaritate
Romii, între spectacol şi solidaritate

Romii, între spectacol şi solidaritate

Dezbateri cu reprezentanţi ai comunităţii rome, precum şi proiecţii de film şi concerte se numără printre evenimentele ce vor avea loc la Festivalul Solidarităţii Pakivalo, care se desfăşoară între 6 şi 8 august, în Bucureşti.

Evenimentul artistic este organizat anual în memoria intelectualului român de etnie romă Nicolae Gheorghe, fondatorul mişcării civice a romilor din România.

Proiectul îşi propune să reprezinte un efort comun de organizare în spiritul solidarităţii al mai multor organizaţii, instituţii, fundaţii şi persoane independente.

La festival vor participa aproximativ 500 de persoane: membri ai comunităţilor locale de romi (Giuleşti-Sârbi şi Ferentari), reprezentanţi ai organizaţiilor non-profit, meşteşugari romi, autorităţi locale, dar şi publicul larg din Bucureşti, studenţi ai Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială şi ai Şcolii Naţionale de Ştiinţe Politice şi Administrative.

Evenimentul, care are loc la Muzeul Culturii Rome, va cuprinde concerte cu artişti romi din ţară şi străinătate, proiecţii de film, spectacole de teatru, ateliere de pictură şi bricolaj pentru copii, demonstraţii de street-dance, expoziţii, instalaţii artistice create de artişti romi din diverse ţări, dezbateri pe diverse teme de interes, expoziţie de meşteşuguri rome. În seara primei zile a festivalului, joi, va avea loc o proiecţie a filmului "Aferim!", urmată de o licitaţie pentru obiecte din recuzita filmului recompensat cu Ursul de Argint pentru regie la Berlinala 2015. Licitaţia este organizată în scop caritabil. Prima zi a festivalului cuprinde şi un concert Zuralia Orchestra.

Scopul festivalului, aflat la ediţia a doua, este crearea spiritului solidarităţii între persoane, indiferent de etnie sau statut social.