Romii, îndemnaţi să-şi declare etnia, la viitorul recensământ

Romii, îndemnaţi să-şi declare etnia, la viitorul recensământ

Organizaţia Romani Criss a început o campanie prin care îi îndeamnă pe romi să îşi declare deschis etnia la recensământul care va avea loc în octombrie 2011.

Recensământul din 2002 a indicat o populaţie romă de 535.250 persoane, reprezentând 2,5% din totalul populaţiei României şi a doua minoritate etnică din punct de vedere numeric. Romani Criss consideră că aceste date reflectă "o severă subreprezentare a romilor în statisticile oficiale".

"Din diferite motive, incluzând teama de stigmatizare şi memoria persecuţiilor istorice, numeroase persoane rome refuză să îşi declare identitatea etnică în faţa recenzorului", susţine această organizaţie a romilor. Campania demarată de Romani Criss include un spot în care actriţa Alina Şerban spune: "Sunt Alina Şerban. Sunt de etnie romă. E pentru prima dată când zic asta fără să mă gândesc la consecinţe".

Un alt spot îl prezintă pe Jean de la Craiova, care a spus că îşi doreşte ca un număr cât mai mare de romi să-şi declare identitatea etnică. Campania Romani Criss este susţinută de Ambasada Regatului Ţărilor de Jos.

Ne puteți urmări și pe Google News