Alexandru Bănuţă a lăsat baltă Liga I pentru a-şi încerca norocul pe un petic de pământ din Oceanul Indian.
Îl cheamă Marian Alexandru Bănuţă, are 24 de ani neîmpliniţi şi joacă fotbal de şase luni la formaţia Jeunesse Sportive Saint-Pierroise, din Insula Reunion. Destul de puţin cunoscut în România, deşi a evoluat în Liga I, Bănuţă a devenit vedetă în Reunion. Evoluţiile şi golurile mijlocaşului român i-au lăsat mască pe microbiştii din îndepărtata insulă din Oceanul Indian, iar oficialii federaţiei i-au propus să joace pentru naţionala lor!
Povestea lui Marian Alexandru Bănuţă e una extraordinară, dar, în ciuda acestui aspect, tânărul căruia apropiaţii îi spun "Piţi" nu vede nimic ieşit din comun în viaţa sa. Bănuţă "lucrează" indirect şi la dezvoltarea turismului românesc. "Toţi prietenii mei din Reunion vor să vină în România, să vadă cu ochii lor o ţară despre care nu aveau habar până să vin eu aici", ne-a povestit Bănuţă.
A fost internaţional de juniori
Născut la Bucureşti, pe 13 august 1986, "Piţi" a emigrat în Franţa, alături de părinţii săi, pe când avea doar 5 ani. "Am învăţat fotbal la Toulouse Fontaines", ne-a dezvăluit Alexandru Bănuţă. Fotbalistul vorbeşte perfect româneşte, deşi stă mai bine de 11 luni pe an în străinătate, iar în familie se foloseşte mai mult franceza.
Până la 17 ani, Bănuţă a jucat la Toulouse Fontaines, apoi, timp de trei ani, a mers la Balma Sporting Club, o echipă din liga a treia franceză. În Franţa a jucat împotriva lui Claudiu Keşeru, cu care a rămas prieten. În perioada junioratului, Federaţia Română de Fotbal a auzit de românul stabilit în Franţa şi l-a chemat la lot. Bănuţă a făcut parte din echipa de juniori a României condusă de Adrian Boiangiu, apoi din cea a fostului rapidist Ion Ion.
Bănuţă şi-a încercat norocul şi în Liga I. Chiar dacă n-a avut niciodată un impresar, "Piţi" a prins un contract la Ceahlăul Piatra-Neamţ, echipă la care a stat un an şi jumătate.
După o experienţă care i-a lăsat un gust amar, Bănuţă s-a întors în Franţa, ajungând la amatorii de la Perpignan Canet FC, în Liga a cincea. S-a întors apoi la Toulouse Fontaines, echipa la care a crescut. În ianuarie anul acesta, a apărut oferta din Reunion. Patru puncte la victorie!
În micuţa insulă vulcanică din Oceanul Indian, românul Marian Alexandru Bănuţă a găsit un campionat semiprofesionist.
"Prima ligă are 14 echipe, iar sezonul se joacă din februarie până în noiembrie, cu o scurtă pauză între tur şi retur. Sunt 4-5 formaţii cu bani care se bat la titlu. Restul, ceva mai modeste, se luptă pentru evitarea retrogradării. Făcând o comparaţie, cred că aici se joacă un fotbal de nivelul Ligii a II-a din România. Sunt stadioane frumoase, cochete. La meciuri vin şi 4.000- 5.000 de spectatori. Ca o curiozitate, aici se acordă patru puncte la victorie, două la egal şi unul la înfrângere! Câştigătoarea titlului participă la Cupa Campionilor Africii", a precizat Bănuţă.
Povestea transferului său la Jeunesse Sportive Saint-Pierroise a fost o adevărată telenovelă în Reunion. "Toată insula m-a ştiut ca pe un cal breaz, dar nu a fost vina mea", ne-a spus, râzând, Bănuţă. Românul a ajuns în ianuarie în Reunion, unde a fost aşteptat de oficialii echipei Sainte- Louisienne.
I-a cucerit cu o "scăriţă" din penalty
"Plecasem din Franţa, unde erau -5 grade Celsius şi am ajuns în Reunion, după 10 ore de zbor, unde am găsit o temperatură de +35 de grade Celsius. M-au băgat la pauză, deşi abia venisem. Sainte-Louisienne avea meci cu actuala mea echipă, Saint-Pierroise. Era 1-0 pentru adversari. Am dat două goluri, printre care şi o «scăriţă», din penalty. Nu văzuseră oamenii aşa ceva! Au rămas interzişi.
După meci, m-am înţeles însă cu altă echipă, Saint-Joseph, care m-a contactat şi mi-a oferit un contract mai bun. Apoi am plecat la hotel. Acolo m-am ascuns pentru că toţi trăgeau de mine. Într-o noapte, cei de la Saint-Pierroise au dat buzna peste mine. Până la urmă am semnat cu ei! «Afacerea Banuta», aşa au scris ziarele. În câteva zile toată insula ştia cine sunt! Preşedintele clubului a sunat acasă, în Franţa, a stat de vorbă cu mama. S-a liniştit şi el, s-a liniştit şi mama. El a aflat că sunt băiat serios, ea că sunt pe mâini bune. După primele meciuri, presa a început să mă laude. Unii m-au comparat chiar cu Ribery!
Acum, în minivacanţa dintre tur şi retur, s-a zvonit că nu mă mai întorc în Reunion. De supărare, suporterii au mers la stadion şi i-au blocat maşina preşedintelui, reproşându-i că nu e în stare să mă ţină la echipă. A trebuit omul să mă sune în România şi să le spună fanilor că mă întorc.
Lumea mă iubeşte în insulă. M-au întrebat dacă vreau să joc pentru naţionala lor. N-am ştiut ce să zic. M-a onorat, chiar dacă e vorba doar de o naţională care, din cauza faptului că Reunion e teritoriu francez, nu evoluează decât rar, în competiţii zonale", povesteşte Bănuţă. Deşi e parte a Franţei, Insula Reunion are totuşi o echipă naţională de fotbal, nerecunoscută însă de FIFA sau CAF. Naţionala din Reunion nu are voie să participe în preliminariile pentru Campionatul Mondial ori pentru Cupa Africii pe Naţiuni. Cu toate acestea, selecţionata micuţei insule există şi dispută din când în când câte un meci cu vecinii. Adversarii tradiţionali sunt Seychelles, Mauritius şi Madagascar. Naţionala din Reunion are şi câteva trofee câştigate: de trei ori a cucerit Jocurile Oceanului Indian şi o dată La Coupe de l'Outre-Mer, la care participă încă trei echipe, Martinica, Guadeloupe şi Guiana Franceză.
"Lumea mă iubeşte în Reunion. M-au întrebat dacă vreau să joc pentru naţionala lor. M-a onorat, chiar dacă echipa joacă doar în competiţii zonale.", ALEXANDRU BĂNUŢĂ, mijlocaş la Saint-Pierroise
12 meciuri a jucat mijlocaşul Alexandru Bănuţă în Liga I, toate în tricoul formaţiei Ceahlăul Piatra-Neamţ. El n-a izbutit însă niciun gol în campionatul mioritic.
LA APĂ. "Piţi" (în centru) îşi petrece tot timpul într-un paradis unde mulţi visează să-şi facă vacanţele
ÎNAINTAŞI CELEBRI
Pe urmele lui Jean Pierre Papin şi Roger Milla
Salariile fotbaliştilor din Reunion nu sunt mari. "Sunt decente", susţine Bănuţă, care ne-a mărturisit că a reuşit să economisească ceva bani în cele şase luni petrecute la Saint-Pierroise.
"Contractele pornesc de la 2.000 de euro şi ajung până la 5.000, iar primele sunt şi de 500 de euro. La salariu se adaugă casă şi maşină, ambele plătite de club. Viaţa nu e însă ieftină în Reunion. Dacă eşti cumpătat, pui un ban deoparte. N-am venit aici să mă distrez, aşa că încerc să strâng bani", ne-a spus "Piţi".
Bănuţă are la dispoziţie o casă, primită de la preşedintele clubului, Patrick Canda, unul dintre cei mai importanţi jucători de pe piaţa imobiliară din Reunion.
Românul locuieşte alături de prietena sa, Vanessa, o tânără născută în Catalunia, pe care o ia cu el peste tot, chiar şi în România. În tricoul celor de la Jeunesse Sportive Saint-Pierroise au evoluat de-a lungul anilor câteva nume grele, precum legendarii Roger Milla şi Jean-Pierre Papin. Florent Sinama-Pongolle (Sporting Lisabona) şi Guillaume Hoarau (PSG) sunt născuţi în Reunion şi au îmbrăcat şi ei tricoul acestei echipe.
FOTBALUL, AFACERE DE FAMILIE
Sora lui "Piţi" joacă în echipa de junioare a Franţei
În familia Bănuţă mai există un fotbalist, sora lui Marian Alexandru, Anne-Marie! "Joacă la Toulouse şi a fost selecţionată în naţionala de juniori a Franţei", se făleşte Angela, mama celor doi. Bănuţă nu s-a întors cu mâna goală în Reunion. L-a luat cu el pe vărul său, Dănuţ Strâmbei, şi el fost internaţional de juniori. În vârstă de 19 ani, Dănuţ a jucat la Olimpia Râmnicu-Sărat şi Juventus Bucureşti.
Tatăl lui Alexandru, George Bănuţă, a fost şi el fotbalist. Bănuţă senior a jucat la Severin, Progresul şi Abatorul Bucureşti.
Deşi are domicilul la Toulouse, acolo unde a crescut, pentru Bănuţă "acasă" înseamnă tot Bucureşti. Mama sa, Angela, provine dintr-o veche familie de bulgari, stabilită în urmă cu aproape 400 de ani în zona actualului cartier bucureştean Sălăjan, din sectorul 3. Acolo locuiesc şi acum rudele lui "Piţi", la care fotbalistul trage când vine în România. "Evenimentul zilei" l-a găsit în casa lui Marin "Dorel" Teodor, fratele bunicului său şi unul dintre cei mai iscusiţi măcelari din Bucureşti.
Toţi ar fi vrut ca "Piţi" să joace în România, dar vedeta familiei a ales să plece în Reunion. "Dacă aş fi găsit un angajament aici, aş fi rămas. Dar în România transferurile se fac după alte criterii", crede Bănuţă, dezamăgit după experienţa de la Ceahlăul. "Cu Florin Marin şi, mai apoi, cu Aurel Şunda nu am avut probleme. Apoi a venit Viorel Hizo. Mi-a spus că fac parte din planurile sale de viitor, dar nu mă băga deloc. Şi am plecat", a încheiat mijlocaşul.
ACASĂ. Alexandru Bănuţă (primul din dreapta), alături de tatăl său, îi vizitează ori de câte ori are ocazia pe unchii Marian "Piri" Marin (primul din stânga) şi Teodor "Dorel" Marin
POZIŢIONARE
Insula "pierdută" în largul Oceanului Indian
Reunion este o insulă vulcanică situată în Oceanul Indian, în apropiere de Madagascar. A fost descoperită în urmă cu 500 de ani de navigatorii europeni aflaţi în drum spre India.
Insula cu o suprafaţă totală de 2.512 kilometri pătraţi nu era locuită. Cu o populaţie de aproximativ 800.000 de locuitori, Reunion constituie un "departament de peste mări" şi parte integrantă a Franţei. Este, de asemenea, una dintre cele mai îndepărtate zone unde moneda euro este în circulaţie.
"M-am uitat pe hartă să văd unde e exact. Ştiam câte ceva despre micuţa insulă care aparţine Franţei, dar, sincer, nu credeam că mă voi duce acolo altfel decât în vacanţă. Am zburat până la Paris, de unde am luat avionul spre Reunion. Între Paris şi Reunion sunt aproape 10.000 de kilometri", ne-a explicat Bănuţă, care plăteşte pentru un bilet Paris - Reunion aproximativ 1.500 de euro.
Principala sursă de venit a insulei e turismul. Reunion e vizitată anual de aproximativ jumătate de milion de turişti.