Românul arestat pentru fraude vrea să continue contractul cu Guvernul SUA pentru o rachetă spațială

Românul arestat pentru fraude vrea să continue contractul cu Guvernul SUA pentru o rachetă spațială

Dumitru Popescu, CEO al Arca Space Corp, singurul român care susține că prin firma sa va produce rachete spațiale, a fost eliberat din arest, după ce fusese încarcerat de autoritățile americane pentru 13 acuzații de fraude financiare.

Popescu este o celebritate peste ocean mai ales datorită proiectelor sale de aparate de zbor, unele aducându-i contracte chiar cu Departamentului Apărării SUA. Succesul la public e datorat ArcaBoard, un hoverboard care zboară, având o autonomie de 9 minute.

Cauțiune, 40.000 dolari

Potrivit presei americane, românul a fost eliberat pentru o cauțiune de 40.000 de dolari. El spune acum că vrea să își demonstreze nevinovăția și să își continue lucrul cu Departamentul Apărării.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dumitru Popescu a fost arestat pe 8 noiembrie, în Jonesboro, Georgia, și extrădat duminică, 12 noiembrie, în comitatul Dona Ana, New Mexico, unde se află și compania sa. El este acuzat de 13 infracțiuni, deturnări de fonduri și înșelăciuni. Eliberarea a avut loc pe 28 noiembrie, dar el a dat primul „semn de viață” vineri, 8 decembrie, când a postat un material video pe contul său de Facebook.

O companie de 20 de milioane de dolari

El spune că va continua să lucreze pentru Departamentul Apărării, care ar vrea să dezvolte tehnica ArcaBoard și o rachetă, Aerospike, pentru lansarea sateliților orbitali. Popescu susține că avocații i-au spus că poate lucra în continuare cu Arca. „M-am întors acasă, să văd ce se întâmplă, deoarece acționarii erau, ceea ce este normal, panicați și puneau întrebări. Încercăm să reducem daunele cât de mult putem. Arestarea mea a avut cu siguranță un impact asupra Arca și încercăm să ne dăm seama cum să gestionăm totul.”

Arca este societate pe acțiuni, evaluată, potrivit propriului site la 20,13 milioane dolari. Ea a apărut după ce ONG-ul românesc al lui Popescu, Asociația Română pentru Cosmotautică și Aeronautică, s-a transformat în societate comercială, ajungând la un moment dat să participe la testele Agenției Spațiale Europene pentru lansarea unei sonde pe Marte. Românul a eșuat în acest proiect și a mutat afacerea în America.