Românii și Covid-19, între lipsa de informații și pandemia de fake-news

Tulpina britanică se extinde în România

Unu din doi români consideră că în spațiul public nu există suficientă informație cu privire la contextul pandemic. Pe de altă parte, șapte din zece români se tem anul acesta de sezonul răcelilor și gripei.Spitalizarea este percepută de cei mai mulți dintre ei ca principala amenințare.

Jumătate dintre români nu se consideră suficient de bine informați cu privire la contextul pandemic de anul acesta, arată un studiu realizat toamna aceasta de Coaliția România Sănătoasă.

Iar opt din zece respondenți apelează la medic pentru a obține astfel de informații, în timp ce peste 40% dintre ei apelează la farmaciști. Un procent de peste 20% se informează însă din social media, alte surse menționate fiind presa și prietenii sau familia.

Atunci când vine vorba despre prevenție, mai bine de 60% dintre cei chestionați sunt de părere că administrarea de medicamente în mod profilactic este eficientă, iar dintre aceștia, peste 60% apelează la tratamente naturiste. Peste jumătate dintre respondenți iau de la primele semne de răceală sau gripă medicamente pe bază de ibuprofen, pentru efect antiinflamator și antipiretic sau paracetamol.

Opt din zece români sunt de părere că un stil de viață sănătos îi poate apăra de pericole, iar jumătate dintre ei se bazează pe anumite alimente, precum miere, usturoi sau turmeric.

Din păcate, însă, 6% dintre respondenți iau cu rol de prevenție chiar și antibiotice.

„Reamintim cu fiecare ocazie că virozele, în context pandemic, se tratează simptomatic, iar antibioticele nu au rol de prevenție și nu trebuie administrate fără recomandare medicală. Fiecare caz este diferit, iar un tratament care a funcționat pentru cineva, poate să facă mai mult rău altcuiva. Recomandăm tratarea febrei și durerilor,  conform recomandărilor actuale, cu produse pe bază de ibuprofen, paracetamol sau alte antitermice, iar apoi apelați la medicul de familie” explică Dumitra Gindrovel, medic primar în medicină de familie.

Pandemia de informații false, un alt pericol

Un alt rezultat al studiului arată că jumătate dintre români au citit cel puțin o dată în social media un mesaj neautorizat cu privire la tratamentul Covid-19. De altfel, în social media circulă o multitudine de fake-news despre tot felul de tratamente ale pandemiei.

Pentru patru din zece respondenți, un nume oarecare de medic pe documentul respectiv ar putea transforma mesajul în unul de încredere și i-ar determina să urmeze recomandările prezentate.

„Scopul nostru încă de la înființare este să încurajăm gândirea critică și informarea din surse autorizate în probleme medicale, iar acum mai mult ca oricând este nevoie de acest lucru. Un protocol de tratament primit pe o aplicație oarecare, semnat poate de un medic despre care nu știm dacă există sau nu, poate fi o soluție tentantă pentru unii, însă e bine să ne gândim de două ori înainte de a crede astfel de mesaje, iar unde avem dubii, să apelăm la medicii pe care chiar îi cunoaștem”, precizează Ovidiu Covaciu, reprezentant al Coaliției România Sănătoasă.

Medicii de familie, medicii infecționiști și Ministerul Sănătății sunt actorii de la care cei mai mulți români așteaptă comunicări oficiale constante cu privire la acest subiect.

Cum se raportează românii la răceală și gripă, în context pandemic

Unu din doi români consideră că pandemia Covid-19 i-a afectat puternic sau foarte puternic stilul de viață, iar peste 70% dintre ei sunt de părere că sezonul de răceală și gripă vine cu mai multe pericole decât în mod obișnuit, arată un studiu realizat toamna aceasta de aceeiași autori.

Majoritatea respondenților se tem mai mult de spitalizare (69,46%) decât de infectarea cu noul coronavirus (SARS-CoV 2) și consecințele Covid-19 (49,7%).

Aproximativ 29% se tem de lipsa posibilității de asistență medicală, iar în jur de 22% dintre ei, de măsurile restrictive care împiedică desfășurarea vieții de zi cu zi.

Un nou protocol terapeutic și limitele automedicației la români

Peste jumătate dintre români au în casă stocuri de medicamente, ibuprofenul, paracetamolul și aspirina fiind cele mai des întâlnite.

„Este important ca oamenii să înțeleagă care sunt limitele automedicației, iar noul protocol de tratament al Covid-19, publicat de autorități, vine cu anumite modificări importante: pentru tratamentul simptomatic, a fost clarificată folosirea medicamentelor antiinflamatoare, cu recomandarea ca AINS pot fi folosite fie în tratarea febrei, fie în reducerea durerii și inflamației. Pentru cazurile asimptomatice, nu se recomandă niciun fel de tratament. Dincolo de Covid-19, studiul realizat de noi arată că trei din zece români tratează simptome de răceală și gripă, precum durerea și febra, cu ibuprofen. E foarte important, însă, să nu fie folosite antibiotice împotriva infecțiilor virale. Acestea pot fi administrate doar după un consult medical și pentru cazuri de suprainfecții bacteriene” detaliază Ovidiu Covaciu.

Medicii de familie și infecționiștii sunt considerați a avea cel mai important rol în informare pentru peste jumătate dintre cei chestionați, în timp ce unu din trei români consideră că acest rol revine Ministerului Sănătății.

Când vine vorba despre informațiile cu privire la tratarea răcelilor și gripei în context pandemic, peste 80% dintre români au cea mai mare încredere în medici.

„Ne bucură faptul că românii au încredere în medici și în recomandările lor, lucru absolut esential pentru a trece cu bine prin sezonul virozelor, în context pandemic. Le recomandăm în continuare un tratament simptomatic și o urmărire atentă a evoluției bolii, precum și contactarea medicului de familie, ori de câte ori este nevoie” a declarat Dumitra Gindrovel.

Există și motive de optimism, 30% dintre persoanele chestionate sunt de părere că viața va redeveni la normal în următoarele 9-12 luni, iar aproape 20% dintre ei speră că acest lucru se va întâmpla chiar mai repede de atât, în următoarele patru-opt luni.