Evenimentul Zilei > Social > Românii și Covid-19, între lipsa de informații și pandemia de fake-news
Românii și Covid-19, între lipsa de informații și pandemia de fake-news

Românii și Covid-19, între lipsa de informații și pandemia de fake-news

Unu din doi români consideră că în spațiul public nu există suficientă informație cu privire la contextul pandemic. Pe de altă parte, șapte din zece români se tem anul acesta de sezonul răcelilor și gripei.Spitalizarea este percepută de cei mai mulți dintre ei ca principala amenințare.

Jumătate dintre români nu se consideră suficient de bine informați cu privire la contextul pandemic de anul acesta, arată un studiu realizat toamna aceasta de Coaliția România Sănătoasă.

Iar opt din zece respondenți apelează la medic pentru a obține astfel de informații, în timp ce peste 40% dintre ei apelează la farmaciști. Un procent de peste 20% se informează însă din social media, alte surse menționate fiind presa și prietenii sau familia.

Atunci când vine vorba despre prevenție, mai bine de 60% dintre cei chestionați sunt de părere că administrarea de medicamente în mod profilactic este eficientă, iar dintre aceștia, peste 60% apelează la tratamente naturiste. Peste jumătate dintre respondenți iau de la primele semne de răceală sau gripă medicamente pe bază de ibuprofen, pentru efect antiinflamator și antipiretic sau paracetamol.

Opt din zece români sunt de părere că un stil de viață sănătos îi poate apăra de pericole, iar jumătate dintre ei se bazează pe anumite alimente, precum miere, usturoi sau turmeric.

Din păcate, însă, 6% dintre respondenți iau cu rol de prevenție chiar și antibiotice.

„Reamintim cu fiecare ocazie că virozele, în context pandemic, se tratează simptomatic, iar antibioticele nu au rol de prevenție și nu trebuie administrate fără recomandare medicală. Fiecare caz este diferit, iar un tratament care a funcționat pentru cineva, poate să facă mai mult rău altcuiva. Recomandăm tratarea febrei și durerilor,  conform recomandărilor actuale, cu produse pe bază de ibuprofen, paracetamol sau alte antitermice, iar apoi apelați la medicul de familie” explică Dumitra Gindrovel, medic primar în medicină de familie.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE