Românii și Covid-19, între lipsa de informații și pandemia de fake-news

Românii și Covid-19, între lipsa de informații și pandemia de fake-news

Unu din doi români consideră că în spațiul public nu există suficientă informație cu privire la contextul pandemic. Pe de altă parte, șapte din zece români se tem anul acesta de sezonul răcelilor și gripei.Spitalizarea este percepută de cei mai mulți dintre ei ca principala amenințare.

Pandemia de informații false, un alt pericol

Un alt rezultat al studiului arată că jumătate dintre români au citit cel puțin o dată în social media un mesaj neautorizat cu privire la tratamentul Covid-19. De altfel, în social media circulă o multitudine de fake-news despre tot felul de tratamente ale pandemiei.

Pentru patru din zece respondenți, un nume oarecare de medic pe documentul respectiv ar putea transforma mesajul în unul de încredere și i-ar determina să urmeze recomandările prezentate.

„Scopul nostru încă de la înființare este să încurajăm gândirea critică și informarea din surse autorizate în probleme medicale, iar acum mai mult ca oricând este nevoie de acest lucru. Un protocol de tratament primit pe o aplicație oarecare, semnat poate de un medic despre care nu știm dacă există sau nu, poate fi o soluție tentantă pentru unii, însă e bine să ne gândim de două ori înainte de a crede astfel de mesaje, iar unde avem dubii, să apelăm la medicii pe care chiar îi cunoaștem”, precizează Ovidiu Covaciu, reprezentant al Coaliției România Sănătoasă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Medicii de familie, medicii infecționiști și Ministerul Sănătății sunt actorii de la care cei mai mulți români așteaptă comunicări oficiale constante cu privire la acest subiect.