Românii riscă să plătească facturi de 15 ori mai mari la energie. O secundă de neatenție te poate costa scump
- Emma Cristescu
- 7 noiembrie 2022, 20:28
Românii riscă să plătească facturi de 15 ori mai mari la energie. Iar specialiștii îi sfătuiesc pe oameni să citească cu atenție contractul pentru a nu achita bani în plus.
Românii sunt speriați de facturile uriașe la energie, iar lipsa unui preț fix poate duce la mari probleme. Specialiștii au declarat că persoanele care nu sunt atente la ceea ce semnează ar putea achita sume enorme în lunile care urmează.
În prezent, majoritatea prețurilor pornesc de la 3 lei/kWh. Majoritatea furnizorilor au oferte de 7-8 lei/kWh iar prețul maxim pe care îl putem găsi pe ANRE este de peste 12 lei/kWh. Dacă o persoană care nu citește așa cum trebuie contractul sau nu știe să citească aceste oferte ale furnizorilor ar semna pentru un preț de peste 12 lei/kWh, în momentul în care clientul nu va mai beneficia de plafonare de la stat, ar urmă să plătească o factură mai mare de 15 ori.
Prețurile pentru energia electrică sunt plafonate pentru consumatorii casnici. Astfel, pentru un consum de până în 100 kW/lună, românii trebuie să scoată din buzunar 0,68 lei/kWh. În cazul în care consumul se încadrează până în 255 kW/lună, prețul este de 0,80 lei/kWh. Iar românii care depășesc peste 255 kW/lună, trebuie să plătească prețul din contract.
Așadar, la un consum de peste 300 kW/lună, dacă prețul din contract este de 5 lei/kWh, factura va avea o valoare de 1500 de lei. Cu toate astea, românii care nu citesc cu atenție contractul riscă facturi de peste 3600 de lei, potrivit A3.
Facturile la energie în România
Cu toate astea, unii români vor avea parte de noua OUG pe energie, care ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2023. Sorin Elisei, Director Energie şi Sustenabilitate Deloitte, a explicat ce se întâmplă cu consumatorii vulnerabili.
„Din punctul meu de vedere, rămânem în logica de implementare a unei soluţii în lipsă de altceva. Teoretic, trebuia să pornim de la început cu această compensare în funcţie de anumite praguri de venit.
Se întrevedere indirect, din măsura consumului, că sprijinul pe care îl oferă statul este puţin semnificativ mai mare faţă de cei care consumă mai puţin şi, atunci, implicit credem că cei care consumă mai puţin sunt cei vulnerabili”, a declarat Sorin Elisei, Director Energie şi Sustenabilitate Deloitte.