Românii pot din nou să își cumpere vechime în muncă. Ministerul Muncii a venit cu precizările necesare

Românii pot din nou să își cumpere vechime în muncă. Ministerul Muncii a venit cu precizările necesare Pensie. Sursa foto: Arhiva EVZ

Cine nu are suficientă vechime în muncă pentru pensie, își poate cumpăra un număr de maxim șase ani.

Specialiștii în Dreptul Muncii spun că vechimea în muncă se poate cumpăra pentru anul 2023, dar doar până la data de 31 august a.c.

Cei care vor să facă asta trebuie să meargă la casele județene de pensii, de pe raza domiciliului, pentru a vedea câți ani lipsesc din stagiul minim de cotizare pentru a putea primi pensie.

Este bine de știut că în România, stagiul minim de pensionare este de 15 ani.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dacă ați lucrat și țări din Uniunea Europeană, precum Italia sau Spania, este bine să prezentați și actele de muncă emise de aceste state, deoarece România recunoaște vechimea realizată și în afara țării.

Când se merită să cumpărați vechime

Specialiștii în Dreptul Muncii spun că dacă ați avut perioade de timp lucrate, pentru care nu au fost plătite contribuțiile la bugetul de stat, în special după data de 1 iulie 2005, se poate cumpăra vechime pentru a obține un punct de pensie mai mare, ceea ce înseamnă și o pensie mai mare.

De asemenea, este bine să cumpărați vechime și pentru perioada anilor tulburi ai democrației românești, 1992-2001, când foarte mulți oameni de afaceri practicau metoda ”stopajului la sursă” și nu achitau impozitele reținute de la angajați la bugetele de asigurări sociale.

Care sunt sumele de plată

Legislația în vigoare prevede că suma minimă care poate fi achitată, de către un român care vrea să cumpere vechime este de 75 de lei/luni. Acest fapt înseamnă că pentru un an de vechime, persoana în cauză va avea de plată suma de 9.000 de lei.

Este bine de știut că nu se pot cumpăra mai mult de șase ani de vechime, realizați consecutiv sau pe bucăți, în funcție de perioada aleasă de fiecare doritor.

Este important de știut că sumele de plată se pot achita și în tranșe egale lunare, dar care să nu depășească data de 31 august.

Toate aspectele care țin de această chestiune a cumpărării de vechime în muncă sunt stabilite de OUG163/2020, modificată prin Legea 168/2021.