Care este data limită până când se poate cumpăra vechimea în muncă. Ce sume se plătesc pentru contractele din 2023

Care este data limită până când se poate cumpăra vechimea în muncă. Ce sume se plătesc pentru contractele din 2023 pensie / Sursa Foto: Arhiva EVZ

Românii care doresc să acopere perioade în care nu au cotizat la sistemul de pensii de stat o pot face şi anul acesta prin semnarea unui contract de asigurare socială cu casa de pensii și prin plata unor sume. Din păcate, nu a mai rămas mult timp la dispoziție pentru a completa vechimea în muncă.

Potrivit OUG 163/2020, documentul care introduce acest mecanism, „persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale”.

Persoanele fizice pot cumpăra vechime în muncă până pe data de 31 august

Până la data de 31 august 2023, românii vor putea încheia un contract de asigurare prin care își pot plăti retroactiv contribuția de asigurări sociale pentru o perioadă de maximum șase ani de zile. Până în prezent 23.044 de români au încheiat contracte cu Casa Națională de Pensii Publice.

Baza lunară de calcul a contribuției de asigurări sociale o constituie venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială care nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată în vigoare la data încheierii contractului de asigurare socială.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cât se plătește pentru contractele din 2023

În prezent, salariul minim brut este de 3.000 de lei, ceea ce înseamnă că cei interesați de acest mecanism vor plăti 750 de lei pentru fiecare lună din acest an, în timp ce pentru anul trecut cota de CAS a fost de 638 lei (respectiv 25% din 2.550 lei) pentru fiecare lună care s-a dorit a fi completată. Mai exact, dacă cineva vrea să cumpere 1 an, atunci va trebui să plătească 9.000 de lei.

Legat de plata efectivă a contribuției de asigurări sociale, cei interesați pot opta, așa cum apare și în modelul de contract conținut de OUG 163/2020, să plătească integral, într-o singură tranșă, sau în mai multe tranșe lunare.

În situația în care la data de 31 august 2023 contribuția de asigurări sociale datorată nu este achitată în întregime, stagiul de cotizare se constituie corespunzător plății efectuate.

Documente necesare pentru contractul de asigurări sociale

Persoanele fizice care vor să înregistreze un contract de asigurare socială, trebuie să se prezinte personal sau prin mandatar, desemnat prin procura specială, la sediul Casei de Pensii unde își au domiciliul cu următoarele documente:

- Carte de identitate original, copie

- Dosar carton cu șină

- Formular deschidere contract în două exemplare

- Declarație protecție date

- Declarație pe propria răspundere.

Sursa: avocatnet.ro.