Haosul din Legea pensiilor duce la diferențe enorme între pensionari. Cum s-a ajuns la această situație

Haosul din Legea pensiilor duce la diferențe enorme între pensionari. Cum s-a ajuns la această situație Sursa: Dreamstime.com

Legea pensiilor din România permite anomalii uriașe în stabilirea drepturilor de pensie. Doi pensionari, cu aceleași condiții de muncă și vechime, pot primi pensii diferite și cu 1.700 de lei.

Liderul Cartelului Alfa, Bogdan Hossu, a explicat că reforma pensiilor, făcută la începutul anilor 2000, a permis inechități sociale inacceptabile pentru un stat de drept, așa cum se pretinde România.

Pensionarii au putut să se raporteze la o perioadă din ultimii cinci ani de activitate, care a putut fi folosită la stabilirea drepturilor de pensie.

”Reforma propriu-zisă a pensiilor s-a făcut în 2000, când s-a trecut de la un sistem când se calcula sistemul de pensionare raportat la cea mai bună perioadă de cinci ani de activitate, la sistemul de contributivitate, adică în funcție efortul financiar făcut ca lucrător de-a lungul vieții tale profesionale, respectiv câți bani ai plătit la sistem, ar trebui să iei proporțional o pensie care să-ți permită la sfârșit de carieră profesională o viață decentă”, a spus Bogdan Hossu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pensii diferite în aceleași condiții

Liderul sindical a explicat și cum pot avea loc aceste derapaje în ceea ce privește pensiile, acordate pentru aceleași condiții de muncă, și vechime egală.

Calculele făcute de specialiști arată că între pensionari pot exista o diferență de pensie chiar și de 1.700 de lei. De exemplu, un mecanic de locomotivă cu 40 de ani vechime, care s-a pensionat după 1 ianuarie 2020, primește mai mult cu 1.700 de lei, față de colegul său care a ieșit din sistem în 2010.

”Al doilea element care a creat disensiune este ceea ce se cheamă coeficientul de corecție. Rezultatul este că, în funcție de anul de ieșire la pensie, din 2010 încoace, pe lângă punctajul acumulat, ți se înmulțește punctajul final cu încă un coeficient, care se calculează în funcție de creșterea salariului mediu pe economie cu doi ani în urmă. Rezultatul este că, în momentul în care, în 2017, s-a aplicat ordonanța de transfer de taxe de la angajator la angajat, salariul mediu pe economie brut a crescut spectaculos, drept pentru care coeficientul de corecție a crescut de la 1,03 la 1,41”, a explica Hossu.

Pensii mai mari cu 41 la sută între pensionari

Asta înseamnă că cei care au ieșit la pensie după data de 1 ianuarie 2020, au primit o creștere cu 41% la punctajul pe baza căruia a fost calculată pensia.

”Prin urmare, există în plată astăzi oameni care au lucrat în aceleași condiții, cu același punctaj, dar, din cauza datei diferite a deciziei de pensionare, au în plată o pensie diferită. Dacă la munca în condiții normale, vorbim despre o diferență la pensie de cam 600 de lei, în cazul condițiilor speciale de pensie, diferența poate ajunge la 1.600 - 1.700 de lei”, a mai explicat Bogdan Hossu.