Schimbări în Codul Muncii. Angajatorii trebuie să știe aceste lucruri dacă vor să își cheme angajații la birou

Schimbări în Codul Muncii. Angajatorii trebuie să știe aceste lucruri dacă vor să își cheme angajații la birou Codul Muncii. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Anagajatorii care au lucrători la domiciului ar trebui să scrie clar în contractul de muncă faptul că angajații muncesc din propria casă. În acest fel nu vor încălca prevederile legate de delegarea angajaților.

Munca la domiciliu este diferită de telemuncă pentru că fiecare dintre ele are propria lege. Munca la domiciliu e reglementată integral în Codul muncii. Totuși, cele două au un lucru în comun. Este vorba de faptul că aceste tipuri de muncă nu se desfășoară într-un loc de muncă organizat de către angajator. Telemunca poate fi explicată în contractul de muncă drept activitatea care se desfășoară „în alt loc decât locul de muncă organizat de angajator”. În ceea ce privește munca la domiciliu, trebuie să existe un loc fix în care angajatul își desfășoară activitatea. Acest loc este chiar domiciliul salariatului. Dacă aceste lucruri nu sunt explicate clar în contract se poate crea un conflict între cele două părți.

Codul muncii spune că delegarea este „exercitarea temporară, din dispoziția angajatorului, de către salariat, a unor lucrări sau sarcini corespunzătoare atribuțiilor de serviciu în afara locului său de muncă”. Putem să vorbim de o delegare dacă în contractele de muncă al angajatului care lucrează de la domiciliu sau al telesalariatul nu este trecută o perioadă în care cei doi lucrători și-au desfășurat activitatea într-un „loc de muncă organizat de angajator”. Codul Muncii nu impune ca cele două părți să stabilească o perioadă sau un număr de zile în care angajatul trebuie să se prezinte la locul de muncă.

Care sunt beneficiile anagajtului care își desfășoara activitatea în afara locului de muncă

Angajatul care trebuie să își desfășoare temporar sarcinile și atribuțiile, la cerința angajatorului, în afara locului său de muncă va primi bani pentru cheltuielile de transport și cazare, dacă este nevoie. În plus, salariatul va primi și o indemnizație de delegare. Codul muncii prevede că un angajat nu poate fi delegat mai mult de 60 de zile din 12 luni. Așadar, angajatorul trebuie să aibă în vedere și acest aspect.

Ne puteți urmări și pe Google News

În cazul muncii la domiciliu locul în care salariatul își desfășoară activitatea este clar. Anagajtorul îi poate cere să vină la locul de muncă organizat de el pentru că se încadrează în definiția delegării. În cazul telemuncii, în contractul de muncă trebuie prevăzute anumite zile sau o perioadă în care telesalariatul să fie prezent la locul de muncă organizat de angajator. În caz contrar, intervine delegarea, informează Avocatnet.ro.