Românii, pesimiști după Pandemie. Vin vremuri grele după izolare? Sondaj IRSOP

Românii, pesimiști după Pandemie. Vin vremuri grele după izolare? Sondaj IRSOP

Reținere de la achiziții și tendință spre economisire

La capitolul „Consum viitor”, cercetarea a relevat că, în următoarele trei luni, 84% dintre cei chestionați nu își vor mai achiziționa decât lucruri de strictă necesitate, iar nu bunuri de folosință îndelungată. Astfel, oamenii sunt într-o stare de espectativă, pentru a vedea ce se întâmplă cu situația economică. Reținerea de la cumpărare sugerează şi  că un eventual program de restartare a consumului pe termen scurt s-ar putea să nu funcționeze.

În următoarea perioadă (3 luni), 83% dintre persoanele participante au spus că intenționează să se descurce doar din veniturile proprii, iar 14% or să împrumute bani de la diverse persoane.

Majoritatea cetățenilor (74%) spun că în următoarele 3 luni nu se așteaptă să facă economii, luând în calcul, probabil, diminuarea veniturilor.

Ce se întmplă după izolare

La ultimul capitol, privind „Comportamentul responsabil după izolare”, autorii sondajului spun că dacă oamenii sunt întrebați: «veți respecta recomandările autorităților», aproape toți vor răspunde că da.

Dacă sunt întrebați cum vor reacționa ceilalți, după ieșirea din izolare, impresia dominantă este că „mai puțin de jumătate” sau „foarte puțini” vor lua în considerare recomandările autorităților în materie de distanțare social și protejare a celor din jur. În interpretarea autoritlor sondajului, în general, ceea ce cred oamenii că vor face ceilalți se apropie de ceea ce intenționează să facă ei înșiși. Înseamnă că, practic, rata de complianță nu va fi prea mare, cu excepția măsurilor de igienă personală.

În aceste condiții, cu referire la ceilalți, 51% dintre cei care au răspuns chestionarului spun vor respecta măsurile de igienă, 33% cred că vor da atenție indicațiilor de a-i proteja pe ceilalți, recomandările autorităților (26%) și distanțarea social (26%).

Restul, diferența până la 100% sunt de părere că aceste măsuri vor fi respectate într-o foarte mică măsură „mai puțin de jumătate” sau „foarte puțini”

Ne puteți urmări și pe Google News