Sistemul uninominal de vot este mai greu de înţeles decât cel pe liste, foarte mulţi dintre români neştiind cum se vor împărţi mandatele în cazul candidaţilor care nu obţin 50%.
Aceasta este una dintre concluziile studiului calitativ „Cultura politică în România“, lansat de Fundaţia Soros şi realizat în perioada septembrie-octombrie.
Cei mai mulţi dintre respondenţi au declarat că ştiu că în noul sistem va fi posibilă alegerea omului, nu a partidului, într-un singur tur, ca la primari. Acest lucru este considerat ca fiind unul dintre aspectele pozitive ale noului sistem de vot, care are însă şi părţi negative. Între ele a fost menţionat faptul că vor fi aleşi mulţi parlamentari neprofesionişti, dintre cei care „sunt bogaţi şi pot să-şi plătească singuri campania electorală“ sau vedete.
De asemenea, cei care au participat la studiu susţin că parlamentarul ideal este cel care „nu doarme la şedinţe“, e cinstit, adică nu-şi votează mărirea salariului sau a pensiei, şi ţine cont de nevoile oamenilor. „Imaginea parlamentarului care doarme îi scoate din sărite. Îi agasează faptul că parlamentarii sunt deasupra lor“, a explicat sociologul Gabriel Bădescu.