Românii nu ştiu cum se împart mandatele

Românii nu ştiu cum se împart mandatele

Sistemul uninominal de vot este mai greu de înţeles decât cel pe liste, foarte mulţi dintre români neştiind cum se vor împărţi mandatele în cazul candidaţilor care nu obţin 50%.

Aceasta este una dintre concluziile studiului calitativ „Cultura politică în România“, lansat de Fundaţia Soros şi realizat în perioada septembrie-octombrie.

Cei mai mulţi dintre respondenţi au declarat că ştiu că în noul sistem va fi posibilă alegerea omului, nu a partidului, într-un singur tur, ca la primari. Acest lucru este considerat ca fiind unul dintre aspectele pozitive ale noului sistem de vot, care are însă şi părţi negative. Între ele a fost menţionat faptul că vor fi aleşi mulţi parlamentari neprofesionişti, dintre cei care „sunt bogaţi şi pot să-şi plătească singuri campania electorală“ sau vedete.

De asemenea, cei care au participat la studiu susţin că parlamentarul ideal este cel care „nu doarme la şedinţe“, e cinstit, adică nu-şi votează mărirea salariului sau a pensiei, şi ţine cont de nevoile oamenilor.   „Imaginea parlamentarului care doarme îi scoate din sărite. Îi agasează faptul că parlamentarii sunt deasupra lor“, a explicat sociologul Gabriel Bădescu.

Ne puteți urmări și pe Google News