Românii nu mai vor „de la birou”. Munca de acasă și timpul liber, mai importante decât salariul

Românii nu mai vor „de la birou”. Munca de acasă și timpul liber, mai importante decât salariul Sursa foto: dreamstime

Românii țin mai mult la timpul liber și la munca mai confortabilă de acasă, decât la un salariu mai mare. Cel puțin asta arată un studiu realizat recent. În plus mulți dintre angajații români sunt stresați și se tem de schimbări.

Potrivit studiului realizat de Career Shift , 72,7% dintre ce intervievați au spus că ar pleca de la actualul loc de muncă la un altul plătit la fel, dar cu posibilitatea de a lucra remote.

„Aceste informaţii ne arată că şi România este aliniată trendului internaţional denumit Marea Reaşezare (The Great Reshuffle), care indică faptul că demisionările masive din ultima perioadă vor avea în acelaşi timp un număr similar de reangajări. În acelaşi timp, valorile oamenilor s-au schimbat. Ei pun mult mai mult accent pe echilibrul dintre viaţa personală şi job, dar şi pe flexibilitatea locului de unde pot munci”, mai arată studiul citat de Agerpres.

De ce vor să-și schimbe jobul

Dintre cei aproape 200 de oameni care au participat la realizarea studiului, 58,5% vor să plece de la actualul loc de muncă pentru că vor să evolueze, 56,8% îşi doresc un job cu mai mult sens, iar 47,2% nu se simt motivaţi la locul de muncă actual. Totodată, 32% s-au simţit foarte stresaţi la locul de muncă în ultimele şase luni, iar 69,3% nu au o direcţie clară de schimbare a jobului, pentru că nu ştiu exact ce vor sau cum ar putea ajunge acolo unde visează.

Ne puteți urmări și pe Google News

Din studiu mai reiese faptul că 72,7% dintre oameni ar pleca de la actualul loc de muncă la un altul plătit la fel, dar cu posibilitatea de a lucra de acasă. Asta scoate în evidenţă faptul că, în pandemie, oamenii au înţeles că pot fi eficienţi şi muncind din alte locuri decât de la birou. Beneficiile pentru care ar pleca la un alt loc de muncă sunt: un mediu de lucru mai plăcut, posibilitatea de a lucra de oriunde, precum şi mai mult timp liber. Surprinzător, printre opțiuni nu a fost menționat salariul.

Teamă de schimbare și mult stres

Dintre cei intervievaţi, 67,6% simt că le lipseşte curajul ca să facă pasul spre o schimbare în carieră, 61,9% spun că le lipseşte claritatea, iar 43,8% țin la siguranţa financiară.

„În actualul context economic aceste intenţii sunt cu atât mai îngrijorătoare. Arată un nivel crescut de oboseală cronică, stres şi instabilitate. În acelaşi timp specialiştii susţin că investiţia în propria carieră şi în propriul nivel de competenţă este cea mai bună privind nivelul curent al inflaţiei”, a afirmat Mihai Zant, co-fondator Career Shift, potrivit sursei citate.