Românii își pot amâna ratele la bănci. Actul normativ a fost adoptat de Guvern. Care sunt regulile principale

Românii își pot amâna ratele la bănci. Actul normativ a fost adoptat de Guvern. Care sunt regulile principale Sursa:Pixabay.com

Guvernul a adoptat actul normativ care le permite românilor să suspenda plata ratelor la bănci pe o perioadă de până la nouă luni. Trebuie să dea o declarație din care să rezulte că au avut cheltuieli mai mari decât anul trecut și să nu aibă datorii în momentul cererii de amânare a ratelor.

Guvernul a aprobat în ședința de miercuri normele metodologice ale ordonanței care dă posibilitatea românilor să își amâne plata ratelor la credite pentru o perioadă cuprinsă între o lună și nouă luni, a anunțat ministrul Finanțelor, Adrian Câciu. Prevederile actului normativ vizează atât persoanele fizice, cât și pe cele juridice.

Românii care vor să își amâne ratele la credite trebuie să prezinte băncii o declarație pe propria răspundere cu privire la faptul că au înregistrat o creștere cu minimum 25% a cheltuielilor medii lunare, ca urmare a creșterii prețurilor în contextul crizei actuale a energiei și a războiului din Ucraina.

De asemenea această creștere a cheltuielilor trebuie să fie prezentă în ultimele trei luni anterioare solicitării suspendării obligațiilor de plată comparativ cu perioada similară a anului 2021. Mai exact oamenii trebuie să arate că în 2022 au avut cheltuieli mai mari decât anul trecut.

Ne puteți urmări și pe Google News

Reguli pentru persoanele juridice

În ceea ce privește persoanele juridice care vor să amâne ratele la credite și aceasta trebuie să dea o declarație pe propria răspundere privind afectarea veniturilor. Mai exact, este necesar ca acestea să fi scăzut cu minimum 25%, față de media rezultatelor lunare pe ultimele trei luni anterioare solicitării suspendării obligațiilor de plată comparativ cu perioada similară a anului 2021.

În situația debitorilor care nu au o perioadă similară de raportare în anul 2021, fiind înființați cu mai puțin de un an în urmă, analiza se va realiza prin raportare la media rezultatelor de la înființare, privind angajamentul de a nu distribui/plăti dividende și de a nu acorda sau rambursa credite către acționari pe perioada aplicării facilității de amânare la plată. Excepție de la această regulă fac întreprinderilor publice așa cum sunt definite în Ordonanța de urgență nr. 109/2011.

Dobânzile nu se anulează

Înainte de a decide suspendarea plății ratelor, băncile trebuie să se asigure că respectivii debitori nu au înregistrat incidente de plată la Centrala Incidentelor de Plăți. Mai exact nu au avut întârzieri la plată și nici au datorii în momentul solicitării.

Dobânzile amânate vor fi capitalizate la soldul creditului existent la finele perioadei de suspendare, singura excepție prevăzută fiind pentru dobânzile amânate la plată aferente creditelor ipotecare acordate persoanelor fizice prin programul Noua Casă. În acest ultim caz acestea se pot plăti eșalonat în 60 de rate egale.