Românii îşi păstrează slăbiciunea pentru SUV-uri

Românii îşi păstrează slăbiciunea pentru SUV-uri

SUV-ul bate monovolumul. Dintre cele două segmente dedicate familiştilor, primul îşi continuă dominaţia autoritară asupra celui de-al doilea şi în 2011, pe piaţa autohtonă de maşini noi.

Nici măcar o dublare a vânzărilor unuia dintre protagonişti nu a fost suficientă pentru a mai echilibra balanţa între cele două categorii de autoturisme - SUV şi monovolum - dedicate în special familiştilor.

Chiar dacă segmentul monovolumelor a înregistrat cea mai importantă creştere în primul trimestru al anului pe piaţa auto locală (103,4%), raportul de forţe – 3 la 1 în favoarea clasei SUV (doar pentru modelele de import) – arată, fără echivoc, încotro îşi îndreaptă atenţia românii atunci când caută o maşină încăpătoare.

Dacia Duster câştigă tot mai mult teren

Ne puteți urmări și pe Google News

Ecartul dintre cele două clase este şi mai mare, dacă alături de SUV-urile străine este aşezat şi modelul Dacia Duster, primul autoturism de acest fel fabricat la Mioveni.

Potrivit statisticii Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA), dealerii autohtoni de maşini noi au comercializat 1.594 de SUV-uri din import şi 987 de unităţi Dacia Duster, în perioada ianuarie-martie. Pe acelaşi interval, monovolumele au totalizat vânzări de 421 de unităţi.

VW Tiguan şi Peugeot 3008, liderii veniţi din străinătate

Volkswagen Tiguan – 160 de unităţi – a fost cel mai bine vândut SUV străin, urmat, la mică distanţă, de Ford Kuga – 151 de unităţi. Peugeot 3008 s-a detaşat pe primul loc în ierarhia monovolumelor, graţie celor 93 de unităţi comercializate. La fel ca în cazul maşinilor de teren, locul imediat următor i-a revenit unui model Ford – C-Max, cu 52 de unităţi vândute.

Slăbiciunea românilor pentru SUV-uri – modele care, alături de caracterul util, mai au de partea lor şi percepţia potrivit cărora ar sublinia detenta financiară a proprietarului – este limpede evidenţiată de per formanţa comercială a Dusterului – locul doi în clasamentul general de vânzări, după "colegul" Logan. În nicio altă ţară a Uniunii Europene, un SUV nu se regăseşte în Top 3-ul de specialitate.

VÂNZĂRI

Clasa SUV (model / unităţi)

  1. Dacia Duster 987
  2. VW Tiguan 160
  3. Ford Kuga 151
  4. Hyundai ix35 95
  5. Mitsubishi ASX 89

Clasa monovolum (model  / unităţi)

  1. Peugeot 3008 93
  2. Ford C-Max 52
  3. Opel Meriva 38
  4. VW Touran 34
  5. Peugeot 5008 28

perioada: ian-mar 2011; sursa: APIA