Evenimentul Zilei > Actualitate > Românii învaţă să gătească în blogosferă
Românii învaţă să gătească în blogosferă

Românii învaţă să gătească în blogosferă

Bucătarii din mediul virtual au zilnic zeci de mii de vizitatori, iar în jurul blogurilor lor s-au creat comunităţi vii.

În ultimii doi ani, comunitatea adunată în jurul blogurilor culinare creşte mai ceva ca aluatul lăsat la dospit, semn că meniurile de pe masa românilor sunt din ce în ce mai sofisticate.

Gospodina româncă nu mai găteşte de mult cu cartea Sandei Marin printre cratiţe şi ingrediente, ci apelează la blogurile culinare, pline de reţete, de la cele mai banale şi ieftine la cele complicate, fine şi costisitoare.

Bărbaţi la cratiţă

Deşi, în mod tradiţional, secţiunea "gătit" e destinată femeilor, bucătarii sunt foarte apreciaţi în blogosferă. Adi Hădean (www.adihadean.ro), Cristi Borod (www.bucatarmaniac.blogspot.com), Radu Popovici (www.reteteleluiradu.ro) sau Costăchel (www.costachel.ro) sunt câţiva dintre cei mai activi şi pasionaţi bucătari.

"Nu cred că bărbaţii sunt mai pricepuţi în bucătărie decât femeile, dar au parte de mai multă publicitate", spune Hădean. Acasă, el este singurul care găteşte, iar când e necesară o mână de bărbat pentru reparaţii în locuinţă se bazează exclusiv pe meşteri. "Cel mult pot să schimb un bec", zice Adi.

Mulţi dintre autorii de bloguri culinare de succes au la bază meserii legate de comunicare, lucru ce se observă în scriitura lor, la fel de savuroasă precum reţetele. Niciunul nu s-ar fi gândit vreodată că va ajunge bucătar celebru în blogosferă şi în viaţa reală, cu mii de cititori care să le savureze reţetele. Mai mult, unii dintre bloggerii culinari nu ştiau să gătească aproape nimic cu câţiva ani în urmă. Iar când i-a prins pasiunea în bucătărie, a venit îndată şi succesul.

Printre cele mai apreciate bloguri şi site-uri culinare se află:

  • http://gospodini.blogspot.com,
  • http://chez.mazilique.ro,
  • http://savalaura.blogspot.com,
  • http://www.cevabun.ro,
  • http://www.retetecalamama.ro,
  • http://www.prajituratort.ro,
  • http://www.gourmandine.ro,
  • http://www.e-retete.ro,
  • http://edithfrincu.blogspot.com,
  • http://adamache-laura.blogspot.com.

FOTO: ARHIVA PERSONALĂ
DESPRE SUCCES

Părinţii făceau şniţel din parizer, copiii preferă fructele de mare
Succesul blogurilor culinare vine pe fondul rafinării gusturilor românilor, pe de o parte, şi, pe de altă parte, al dorinţei de a experimenta lăsând la o parte reţetele din caietele bunicilor. Interesul cititorilor i-a făcut pe bucătari să-şi împartă domeniul, unii axându-se pe reţete tradiţionale, alţii pe cele asiatice, pe conserve, dulciuri etc.
Cea mai închegată comunitate din mediul virtual
Emanuel Ciocu, editor la www.cevabun.ro, consideră că este suficient să ne gândim la interesul crescut al românilor faţă de fructele de mare, de exemplu, pentru a vedea cum evoluează pretenţiile culinare. În acelaşi timp, Ciocu este de părere că pe nişa culinară se găseşte cea mai închegată comunitate din mediul virtual.
El a observat că majoritatea bloggerilor de pe această nişă au puţin peste 30 de ani şi crede că pasiunea lor pentru bucătărie este legată şi de experienţa comunismului, cu improvizaţiile alimentare pe care le-a presupus.
"Au asistat probabil la fanteziile culinare ale părinţilor care făceau şniţele din parizer, iar acest lucru a avut influenţă asupra lor", spune el.
Aparatul foto, la fel de important ca ingredientele
Bucătăriile bloggerilor, la fel de celebre ca bucătarii înşişi, sunt şi studiouri foto pentru că mâncarea trebuie fotografiată de la început până la final, pe tot parcursul realizării reţetei.
Cu ingredientele într-o mână şi aparatulul foto în alta, Adi Hădean, unul dintre bucătarii celebri ai internetului, găteşte zilnic, începând din anul 2008, cel puţin un fel de mâncare pentru blog.
A învăţat să fotografieze cu o mână şi să lucreze cu cealaltă fără să-şi murdărească aparatul foto ori hainele în timp ce găteşte şi fără să rateze niciun moment din evoluţia reţetei.
1.500 de lei cheltuiţi lunar pentru ingrediente
Peste 4.000 de cititori îi accesează zilnic site-ul, încântaţi de reţetele lui, peste 1.500 la număr. La fel de încântaţi sunt prietena lui, vecinii, amicii şi câţiva nevoiaşi care primesc gratuit mâncare de la Adi.
Pentru a-şi păstra locul în topul bloggerilor bucătari, Adi Hădean cheltuieşte lunar pe ingrediente aproximativ 1.500 de lei. Ţine să precizeze că nu face risipă niciodată, pentru că a învăţat, în timp, care este cantitatea corectă de ingrediente pentru porţiile pe care le pregăteşte.
Să tot fii prieten cu bloggerii culinari
Şi Cristina Mazilu, autoarea blogului http://chez.mazilique.ro, spune că această pasiune o costă. "De doi ani, de când am blogul, mi s-au schimbat priorităţile. S-a redus numărul rochiilor şi al pantofilor cumpăraţi şi au crescut cheltuielile alimentare".
Pe lângă satisfacţia personală pe care i-a adus-o succesul în gastronomie, Cristina şi-a făcut fericiţi şi prietenii, principalii degustători ai bunătăţilor pe care le găteşte.Ieri-dimineaţă, în drum spre serviciu, Cristina s-a oprit la o prietenă căreia i-a dus trufele de ciocolată făcute în seara precedentă. Iar când gătea seara, după serviciu, amicii se trezeau cu ea la uşă în miezul nopţii cu o tartă în braţe.
Cât este rutină şi cât este improvizaţie?
Ca bucătar, până să ajungi să te plictiseşti de gătit, ai de trecut prin mii de reţete. Iar pentru consumator, fiecare ingredient nou deschide pofte noi, aşa că bucătarul care reuşeşte să deschidă apetitul pentru nou va avea tot timpul pofticioşi la masă, fie ea virtuală.
Lui Adi Hădean îi place să spună că el compune reţete, nu le inventează. "Ceea ce era de inventat s-a inventat acum 400 de ani. De atunci, se fac doar inovaţii şi experimente. Eu nu fac reţete clasice, pur şi simplu compun din ingrediente, cum face un compozitor din notele muzicale", ne-a mai spus bloggerul.

SECRET. Boia de ardei pentru gulaş e ca sarea în bucate, sugerează Adi Hădean

FOTO: ARHIVA PERSONALĂ
"Ceea ce era de inventat, s-a inventat acum 400 de ani. Eu nu fac reţete clasice. Pur şi simplu, compun din ingrediente, aşa cum face un compozitor din notele muzicale.", ADI HĂDEAN, blogger culinar
PREFERINŢE
În top se află dulciurile şi mâncarea grasă
Când mai pune pe site câte o reţetă "uşoară" aproape nici un cititor nu reacţionează. Pentru a răspunde preferinţelor cititorilor, Adi a început să gătească mâncăruri despre care se spune că sunt "grele", modificându-le în aşa fel încât să mai reducă din calorii.
"Postesc cu o mână, cu alta mănâncă fasole cu carne"
Fără discuţie, însă, reţetele care stimulează cel mai mult poftele amatorilor de bloguri culinare sunt mâncărurile grase şi dulciurile. "Cele mai multe reacţii le am când postez reţete bogate în calorii. Românii postesc cu o mână, cu alta mănâncă fasole cu carne", spune Adi Hădean.
La rândul ei, Cristina Mazilu spune că pasiunea pentru hrana hipercalorică se vede şi în reacţiile de pe blogul ei. Cititorii ei sunt însă la fel de impresionaţi şi de reţetele cu grad mare de inovaţie ori de dulciurile rafinate, cum sunt deserturile franţuzeşti.

DULCIURI. Specialitate propusă de Cristina Mazilu

FOTO: ARHIVA PERSONALĂ
50.000 DE VIZITATORI UNICI PE LUNĂ
Cea mai mare satisfacţie: să-şi adune prietenii la masă
ÎNCEPUTUL. Cu patru ani în urmă, Cristina Mazilu gătea foarte puţin. O făcea mai mult de nevoie, fără să aibă însă prea mare tragere de inimă. Nu ştia să facă mare lucru, cunoştinţele ei se limitau la gătirea simplă a unui pui la cuptor şi a altor mâncăruri banale.
TRAFIC. Astăzi, blogul ei are 2.500- 3.000 de vizitatori pe zi şi 50.000 de vizitatori unici pe lună.
O REŢETĂ PE ZI. Cristina Mazilu găteşte zilnic o reţetă, nu îi este teamă de mâncărurile complicate, iar cea mai mare satisfacţie a ei este să-şi adune prietenii la masă şi să-i impresioneze cu reţetele ei.
MIHAELA GHINESCU. La fel de nepricepută era în bucătărie şi Mihaela Ghinescu, autoarea blogului http://blogulbucatareseiincepatoare.blogspot.com/, pe care mama a învăţat-o că locul femeilor nu este la cratiţă. Lucrează în domeniul relaţiilor publice, de dimineaţa până seara, iar când ajunge acasă se ambiţionează să gătească, iar pozele le pune pe blog şi le trimite mamei să-i arate ce poate face o gospodină la cratiţă.
REŢETELE BUNICII. Dacă până acum făcea cartofi prăjiţi în zilele de sărbătoare, Mihaela a ajuns la tocăniţe şi prăjituri, majoritatea după reţetele bunicii.

PASIUNE. Cristina Mazilu găteşte o reţetă pe zi

FOTO: Cristian Radu

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: