Anchetă a fost începută în cadrul E.ON și continuată de procurori a arătat cum datele erau accesate și transferate ilegal, asta în dauna E.ON, care deține propria companie de profil externalizate se află foști șefi ai Distrigaz, vechiul operator care a fost privatizat către corporația germană.

Un angajat al E.ON Energie a fost condamnat la închisoare după ce a vândut bazele de date ale companiei cu informațiile personale ale clienților E.ON către mai multe firme private care efectuează servicii externalizate. Gheorghe Minea, angajat în cadrul E.ON Moldova Distribuție a fost vreme de mulți ani administrator al bazelor de date în cadrul companiei și avea acces la datele personale ale clienților. Cu toate că acesta avea că atribuțîi doar accesul la bazele de date ale clienților din Iași și Vaslui, anchetă realizată în cadrul companiei a arătat că acesta a accesat inclusiv bazele de date din județele Transilvaniei.

Prima suspiciune de vânzare a bazelor de date a venit din partea șefilor germani ai E.ON, care au formulat încă din anul 2016 o plângere penală împotriva lui Gheorghe Minea, după ce au obervat că acesta nu numai că accesase date, dar le-a și transferat către diverse adrese virtuale.

Practic, bărbatul ar fi accesat datele a mii de clienți din Bacău, Botoșani, Suceava, Onești, Zalău, Timișoara, Târgu Mureș, Sibiu, Piatră Neamț, Miercurea Ciuc, Bistrița Năsăud sau Cluj.

Concret, acesta folosea informațiile personale, adresele și dată la care expiră revizia periodică la instalațiile de gaze, informațiile fiind trimise către companii private care oferă servicii de revizii tehnice. După finalizarea anchetei, în vara acestui an, judecătorii l-au condamnat pe Gheorghe Minea, acesta recunoscându-și vinovăția. Tribunalul Iași l-a condamnat la 1 an și 7 luni de închisoare.

Pentru realizarea anchetei, șefii germani ai E.ON au apelat inclusiv la o firma de detectivi particulari. Conform anchetei, bazele de date erau trimise către diverși patroni ai unor firme din Iași care oferă servicii externalizate către E.ON, majoritatea făcând revizii periodice la instalațiile de gaze.

În momentul în care E.ON Group a preluat pachetul majoritar al Distrigaz Nord, în urmă cu aproape zece ani, au venit și valurile de disponibilizări, iar multe dintre serviciile oferite de vechea companie de gaze, în afară de furnizare și distribuție, au fost externalizate către alte firme private. Este vorba despre serviciile de revizii la instalațiile de gaze, care sunt obligatorii odată la 2 ani, cele la centralele termice – obligatorii la interval de maxim 10 ani sau chiar lucrări de racordare sau modificare a rețelelor de gaze naturale.

Deși E.ON are propria companie care face astfel de lucrări, și anume SEA Complet, la intervale de timp regulate, în majoritatea scărilor de bloc din Iași sunt lipite afișe ale firmelor SC Ek Instal Termoservice SRL și SC Five Instal SRL Iași, prin care locatarii sunt înștiințați despre faptul că urmează să expire VTP-ul instalațiilor, iar aceste firme autorizate de ANRE își oferă serviciile în scările respective, contra cost. Coincidență face că perioada în care aceste firme private împânzesc scările de bloc cu anunțuri este exact cea dinaintea termenului de expirare a VTP-ului. Asta se întâmplă în condițiile în care celelalte firme nu reușesc să ajungă la ușa potențialilor clienți, iar o explicație logică ar fi aceea că acestea dețîn o baza de date completă a termenelor de expirare, iar o astfel de baza de date o deține doar E.ON.

Atât la conducerea E.ON, cât și a firmelor Ek Instal Termoservice și SC Five Instal SRL se află foști șefi ai Distrigaz, vechiul operator care a fost privatizat către E.ON, scrie BZI.