Românii economisesc de patru ori mai puțin decât austriecii
- Raluca Florescu
- 22 octombrie 2014, 13:00
Pentru că au unele dintre cele mai mici niveluri de venit din UE, românii nu reușesc să pună deoparte, în medie, decât 41 de Europe lună, potrivit unui barometru realizat de Erste Group privind posibilitățile de economisire în țări din Europa Centrală și de Est (ECE).
Conform cercetării, 26% dintre români investesc în aur sau alte metale prețioase.
În zona Europei de Sud-Est, sârbii pun deoparte mai puțini bani decât românii, cetățenii din restul țărilor economisind mai mult.
„Austriecii și slovacii sunt campionii economisirii pentru al doilea an consecutiv. Austriecii și-au majorat sumele economisite lunar cu 7 euro (la 188 euro), iar slovacii economisesc mai mult cu 6 euro față de anul trecut (96 euro). Croații (60 euro), românii (41 euro) și ungurii (49 euro) și-au menținut economiile la același nivel, în timp ce cehii (75 euro) și sârbii (35 euro) și-au redus sumele puse deoparte cu 6 euro și, respectiv, 1 euro comparativ cu 2013", potrivit unui comunicat Erste.
Ar vrea economii mai mari
Potrivit aceleiași cercetări, jumătate dintre români, unguri, slovaci și croați nu sunt mulțumiți de sumele puse deoparte.
Cel mai mare grad de insatisfacție este înregistrat în Serbia, unde aproape două treimi din locuitori afirmă că nu sunt prea mulțumiți sau nu sunt satisfăcuți deloc de sumele economisite.
„Dobânzile reduse comparativ cu anii precedenți și nivelul inflației care reduce semnificativ sumele puse deoparte", sunt o altă cauză pentru care ajung destul de puțini bani în depozitele bancare, arată Peter Bosek, președinte Retail Board Erste Group.
Persoanele care economisesc în toate statele din ECE pun bani deoparte pentru a avea o rezervă financiară sau pentru situații neprevăzute, dar printre prioritățile populației se numără și rezervele pentru vârsta pensionarii sau achizițiile mai mici și mai mari.
Asigurările de pensii susținute de guvern sunt folosite de cehi în proporție de 55% și unguri în procentaj de 34%. Sârbii preferă asigurările de viață (9%), iar românii își investesc economiile în aur sau alte metale prețioase (26%).