Românii divorțează pe capete. Mulți aleg un nou model de viață: Situationship-ul

Românii divorțează pe capete. Mulți aleg un nou model de viață: Situationship-ul Sursa foto: Pixabay

Românii aleg să trăiască fără obligații fugind de căsătorie. Cel puțin asta arată Institutul Național de Statistică (INS), în care spune că numărul căsătoriilor a scăzut cu 15% în 2023. Din păcate etichetele de „iubit”,„iubită”, „soție” sau „soț” nu mai sunt la modă. Legăturile în ziua de astăzi sunt tot mai superficiale.

Românii aleg un nou model de viață modern

Multe persoane ies din căsătorie descurajați și nu mai au curaj să își refacă viața la starea civilă. Datele publicate de INS arată că numărul mariajelor a scăzut cu 15% comparativ cu 2023. Dar ce este și mai interesant, numărul divorțurile a crescut în România.

De asemenea, observăm un trend tot mai răspândit ți la noi: situationship-ul. Este un stil de viață modern fără obligații din partea partenerilor. INS arată că numai anul trecut au fost de 20.000 de divorțuri la 100.000 de mariaje.

Spre exemplu, în cursul lunii decembrie 2023 s-au înregistrat 4.670 de căsătorii, în scădere cu 1.125 (19,4%) faţă de luna anterioară, a transmis INS.

Ne puteți urmări și pe Google News

Atitudinea, O Inima Franta, Mână, SimbolRomânii aleg un nou model de viață modern. Sursa foto: Pixabay

INS: Comparativ 2022, numărul căsătoriilor a fost mai mic cu 2,9%

Una din cauzele divorțului este infidelitatea unuia dintre parteneri. Acesta este și motivul pentru care tinerii se feresc de căsătorie. Așadar, se poate spune că lumea de astăzi preferă libertatea deoarece lipsa de stabilitate și consecvență poate fi stresantă. Într-o relație serioasă este nevoie de implicare, de multe compromisuri din partea partenerilor. Dar, din păcate, oamenii nu mai au răbdare pentru așa ceva.

Și atunci, de teamă că vor fi nefericiți într-o căsnicie nefericită, tot mai mulți români preferă o viață fără obligații „situationship”.

„Au mai multe întâlniri de dating, ajung să creadă că sunt într-o relație cu o persoană, ca mai apoi să realizeze, mai ales atunci când au așteptări, că cealaltă persoană nu își dorește cu adevărat o relație. De ce să-mi asum, să am un angajament în această relație, când pot să o țin la nivelul: ne întâlnim, ne simțim bine, mergem mai departe”, spune terapeutul Gabriela Saulea, potrivit stirileprotv.ro.