Acoperirea necesităţilor lor sanitare va varia, însă, în funcţie de statutul inmigrantului – înregistrat sau nu, astfel că înregistrarea în municipiul de reşedinţă garantează mai multe servicii medicale celui care le solicită, potrivit portalului spaniol “Si se puede”.

Cetăţenii care nu sunt înregistraţi în municipiile spaniole pot accede la serviciile publice de urgenţă din Spania, gratuit, la contractarea de boli grave sau accidente, oricare ar fi cauza lor.

Femeile însărcinate trebuie să ştie că centrele sanitare spaniole le vor lua în grijă, indiferent dacă ele sunt sau nu inregistrate, beneficiind de asistenţă medicală gratuită pe perioada sarcinii, cât şi de asistenţă la naştere şi după naştere.

Astfel, cetăţenii români au dreptul la următoarele servicii sanitare: servicii de urgenţă, servicii de îngrijireprimară şi specializată, servicii de îngrijire pentru boli comune, servicii de îngrijire în caz de accident, servicii de îngrijire maternală (cetăţenii înregistraţi); servicii de urgenţă pentru boli şi accidente indiferent dacă sunt sau nu înregistraţi (cetăţenii neînregistraţi); acces la toate serviciile sanitare indiferent dacă sunt sau nu înregistraţi (minorii sub 18 ani şi femeile însărcinate).

Românii aflaţi în situaţie ilegală în Spania vor putea accede la îngrijirea sanitară şi farmaceutică obţinând carnetul de sănătate individual la centrul de îngrijire primară, în care să corespundă locul de reşedinţă. Pentru obţinerea carnetului, cei interesaţi vor trebui să prezinte, printre alte documente, actul de identitate (de ex. paşaportul).

Sursa: Culture Romania